© Pari-daeza

Fruit: Cornus mas (Gele kornoelje)

Algemeen

De   gele   kornoelje   komt   voor   in   de   duinen   en   in   gebieden   met   kalkhoudende   grond.   Het   is   een   winterharde   bladverliezende   struik   of   boom,   die   tot   2   tot   6   meter   hoog   kan   worden. Hij bloeit in februari / maart met gele bloemen gevolgd door kersrode bessen in september, die een dikke centimeter groot worden.     Door Jean-Pol GRANDMONT - Eigen werk, CC BY 2.5, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=2200055   -   Door Kurt Stüber [1] - caliban.mpiz- koeln.mpg.de/mavica/index.html part of www.biolib.de, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=7462     -   Door TeunSpaans, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=295626

Opkweken

Plaats gele kornoelje op een plek in de halfschaduw, in humusrijke, kalkrijke en vochtige grond. Matig bemesten, wel bekalken. Kruisbestuiving is wenselijk.  Rassen: ‘Aurea’ trage groeier met goudgeel blad dat in de herfst oranjerood kleurt ‘Golden Glory' erg productief 'Jolico' met bijzonder grote vruchten, bestuiver noodzakelijk 'Kasanlak' grote vruchten 'Elegantissima' heeft geelroze gekleurd blad 'Variëgata' heeft witbont gekleurd blad' 'Macrocarpa' grote vruchten ‘Cormas' 'Devin' 'Elegant' 'Tszi Tüz’ 'Pioneer' 'Red Star' ‘Schumener’ ‘Titus’

Snoeien

Aan   het   begin   van   de   zomer   kan   gele   kornoelje   worden   gesnoeid   om   meer   licht   in   de   struik   te   brengen   of   om   de   struik   te   verjongen.   Snoei   niet   in   één   jaar   alle   oude   takken   weg,   maar spreid   die   snoei   over   meer   jaren   uit.   De   vruchten   groeien   alleen   aan   de   eenjarige   twijgen.   Om   hier   veel   van   te   krijgen   moet   de   struik   direct   na   het   bloeien   ook   worden   gesnoeid.   De scheuten worden licht ingekort (zomersnoei).

Oogsten

Als   de   bessen   beginnen   te   rijpen   bescherming   tegen   de   vogels   aanbrengen.   De   bessen   moeten   volledig   rijp   worden   op   de   struik.   Bij   rijpheid   vallen   de   rijpste   vruchten   op   de   grond. De   vruchten   komen   dan   ook   gemakkelijk   los.   De   vruchtkleur   bij   rijpheid   is   donkerrood   tot   bijna   zwartrood.   De   rijpe   kornoeljebessen   oprapen   of   plukken.      Eventueel   enkele   dagen laten narijpen.

Gebruik

De   gele   kornoelje   produceert   licht   zure   besjes   welke   met   een   beetje   suiker   goed   eetbaar   zijn.   Ze   smaken   een   beetje   naar   pruimen.   De   bessen   kunnen   ook   gedroogd   worden.   Voorts verwerken in jam, marmelade, sap, vruchtenmoes en wijn. Ze kunnen ook bij vleesgerechten gebruikt worden. Kornoelje   jam:   was   1   kg   bessen,   verwijder   de   vieze   bessen,   kook   de   bessen   een   half   uur   zachtjes,   zeef   de   pitten   eruit,   voeg   pectine   toe,   voeg   een   halve   kilo   suiker   erbij   voor   elke   kilo bessensap. Giet dit in wekpotten De potten moeten super schoongemaakt en kokend heet zijn. Kornoelje   siroop:   was   de   bessen   en   kook   ze   even   op   met   een   beetje   water.   Doe   ze   door   een   neteldoek   en   pers   ze   goed   uit.   Voeg   bij   1   liter   sap   een   halve   kg   fijne   witte   suiker.   Laat   even opkoken. Doe de siroop in propere glazen bokaaltjes tot aan de rand vol. Draai het metalen schroefdeksel erop en zet de potten op hun kop weg.
PARI-DAEZA De Verborgen Tuinen van Dick en Jeannette Vonhof
Pari-daeza
De Verborgen Tuinen van Dick en Jeannette Vonhof

© Pari-daeza

Fruit: Cornus mas

(Gele kornoelje)

Algemeen

De   gele   kornoelje   komt   voor   in   de   duinen   en   in   gebieden   met kalkhoudende    grond.    Het    is    een    winterharde    bladverliezende struik   of   boom,   die   tot   2   tot   6   meter   hoog   kan   worden.   Hij   bloeit   in februari   /   maart   met   gele   bloemen   gevolgd   door   kersrode   bessen in september, die een dikke centimeter groot worden.     Door Jean-Pol GRANDMONT - Eigen werk, CC BY 2.5, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=2200055   -   Door Kurt Stüber [1] - caliban.mpiz- koeln.mpg.de/mavica/index.html part of www.biolib.de, CC BY- SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=7462     -   Door TeunSpaans, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=295626

Opkweken

Plaats     gele     kornoelje     op     een     plek     in     de     halfschaduw,     in humusrijke,    kalkrijke    en    vochtige    grond.    Matig    bemesten,    wel bekalken. Kruisbestuiving is wenselijk.  Rassen: ‘Aurea’    trage    groeier    met    goudgeel    blad    dat    in    de    herfst oranjerood kleurt ‘Golden Glory' erg productief 'Jolico' met bijzonder grote vruchten, bestuiver noodzakelijk 'Kasanlak' grote vruchten 'Elegantissima' heeft geelroze gekleurd blad 'Variëgata' heeft witbont gekleurd blad' 'Macrocarpa' grote vruchten ‘Cormas' 'Devin' 'Elegant' 'Tszi Tüz’ 'Pioneer' 'Red Star' ‘Schumener’ ‘Titus’

Snoeien

Aan   het   begin   van   de   zomer   kan   gele   kornoelje   worden   gesnoeid om   meer   licht   in   de   struik   te   brengen   of   om   de   struik   te   verjongen. Snoei   niet   in   één   jaar   alle   oude   takken   weg,   maar   spreid   die   snoei over   meer   jaren   uit.   De   vruchten   groeien   alleen   aan   de   eenjarige twijgen.   Om   hier   veel   van   te   krijgen   moet   de   struik   direct   na   het bloeien   ook   worden   gesnoeid.   De   scheuten   worden   licht   ingekort (zomersnoei).

Oogsten

Als    de    bessen    beginnen    te    rijpen    bescherming    tegen    de    vogels aanbrengen.   De   bessen   moeten   volledig   rijp   worden   op   de   struik. Bij   rijpheid   vallen   de   rijpste   vruchten   op   de   grond.   De   vruchten komen    dan    ook    gemakkelijk    los.    De    vruchtkleur    bij    rijpheid    is donkerrood   tot   bijna   zwartrood.   De   rijpe   kornoeljebessen   oprapen of plukken.  Eventueel enkele dagen laten narijpen.

Gebruik

De   gele   kornoelje   produceert   licht   zure   besjes   welke   met   een   beetje suiker   goed   eetbaar   zijn.   Ze   smaken   een   beetje   naar   pruimen.   De bessen   kunnen   ook   gedroogd   worden.   Voorts   verwerken   in   jam, marmelade,    sap,    vruchtenmoes    en    wijn.    Ze    kunnen    ook    bij vleesgerechten gebruikt worden. Kornoelje   jam:   was   1   kg   bessen,   verwijder   de   vieze   bessen,   kook   de bessen   een   half   uur   zachtjes,   zeef   de   pitten   eruit,   voeg   pectine   toe, voeg   een   halve   kilo   suiker   erbij   voor   elke   kilo   bessensap.   Giet   dit in   wekpotten   De   potten   moeten   super   schoongemaakt   en   kokend heet zijn. Kornoelje   siroop:   was   de   bessen   en   kook   ze   even   op   met   een   beetje water.   Doe   ze   door   een   neteldoek   en   pers   ze   goed   uit.   Voeg   bij   1 liter   sap   een   halve   kg   fijne   witte   suiker.   Laat   even   opkoken.   Doe   de siroop   in   propere   glazen   bokaaltjes   tot   aan   de   rand   vol.   Draai   het metalen schroefdeksel erop en zet de potten op hun kop weg.
Homepage Planten Tuinwerk
Planten en tuinwerk Planten en tuinwerk