© Pari-daeza

Fruit: Averrhoa bilimbi (Blimbing)

Algemeen

Blimbing   is   een   niet-winterharde   bladhoudende   boom   die   10   meter   hoog   kan   worden   en   die   bloeit   met   lange   pluimen   geelgroene   of   paarse   bloemen   gevolgd   door   heldergroene vruchten die rijpen naar geelgroen tot wit.                Von David Monniaux - Eigenes Werk, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=293997   -   https://id.wikipedia.org/wiki/Berkas:Averrhoa_bilimbi_flower.jpg   -   By Malyadri - Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=55148074   -   Publiek domein, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=448980   -         

Opkweken

De   blimbing   wordt   bij   ons   als   kuipplant   opgekweekt.   Gebruik   kuipplantengrond   of   een   mengsel   van   60   %   potgrond   30   %   grof   metselzand   en   10%   leem.   Overwinter   de   plant   van half oktober tot half mei licht bij 10 -15°C. ’s Zomers op een beschutte zonnige plek plaatsen. Bemesten van mei t/m augustus. Vermeerdering door zaaien en stekken. Rassen: 

Snoeien

De   blimbing   behoeft   weinig   snoei.   Blimbing   heeft   van   nature   een   korte   stam,   kweek   de   kuipplant   dan   ook   bij   voorkeur   op   als   een   struik.   Verwijder   dood   hout,   houdt   de   kroon   open en pas evt. zomersnoei toe. 

Oogsten

De blimbing wordt geoogst als hij verkleurd is en is niet lang houdbaar.                 Door myself - Eigen werk, CC BY 2.5, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=2129383                   

Gebruik

De   blimbing   is   zeer   zuur   en   daarom   niet   geschikt   om   vers   te   worden   gegeten.   Hij   wordt   verwerkt   tot   chutney   jam   of   siroop   of   verwerkt   in   andere   gerechten.   Hij   wordt   ook   wel ingelegd.
PARI-DAEZA De Verborgen Tuinen van Dick en Jeannette Vonhof
Pari-daeza
De Verborgen Tuinen van Dick en Jeannette Vonhof

© Pari-daeza

Fruit: Averrhoa

bilimbi (Blimbing)

Algemeen

Blimbing    is    een    niet-winterharde    bladhoudende    boom    die    10 meter     hoog     kan     worden     en     die     bloeit     met     lange     pluimen geelgroene     of     paarse     bloemen     gevolgd     door     heldergroene vruchten die rijpen naar geelgroen tot wit.                Von David Monniaux - Eigenes Werk, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=293997   -   https://id.wikipedia.org/wiki/Berkas:Averrhoa_bilimbi_flower.jpg   -   By Malyadri - Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=55148074   -   Publiek domein, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=448980   -         

Opkweken

De    blimbing    wordt    bij    ons    als    kuipplant    opgekweekt.    Gebruik kuipplantengrond   of   een   mengsel   van   60   %   potgrond   30   %   grof metselzand   en   10%   leem.   Overwinter   de   plant   van   half   oktober   tot half   mei   licht   bij   10   -15°C.   ’s   Zomers   op   een   beschutte   zonnige   plek plaatsen.    Bemesten    van    mei    t/m    augustus.    Vermeerdering    door zaaien en stekken. Rassen: 

Snoeien

De   blimbing   behoeft   weinig   snoei.   Blimbing   heeft   van   nature   een korte   stam,   kweek   de   kuipplant   dan   ook   bij   voorkeur   op   als   een struik.   Verwijder   dood   hout,   houdt   de   kroon   open   en   pas   evt. zomersnoei toe. 

Oogsten

De   blimbing   wordt   geoogst   als   hij   verkleurd   is   en   is   niet   lang houdbaar.                 Door myself - Eigen werk, CC BY 2.5, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=2129383                   

Gebruik

De    blimbing    is    zeer    zuur    en    daarom    niet    geschikt    om    vers    te worden   gegeten.   Hij   wordt   verwerkt   tot   chutney   jam   of   siroop   of verwerkt in andere gerechten. Hij wordt ook wel ingelegd.
Homepage Planten Tuinwerk
Planten en tuinwerk Planten en tuinwerk