© Pari-daeza

Fruit: Annona cherimola (Cherimoya)

Algemeen

De   cherimoya   is   een   niet   winterharde   (tropische)   bladhoudende   boom   die   9   meter   hoog   wordt   en   bloeit   met   geel-bruine   bloemen   gevolgd   door   leerachtige   groene   vruchten.   In tropische gebieden kan de boom in droge tijden wel zijn blad verliezen.             Cherimoya fruit – Photo by Forest and Kim Starr    -   Cherimoya leaves – Photo by Forest and Kim Starr                

Opkweken

De   cherimoya   wordt   bij   ons   als   kuipplant   opgekweekt.   Gebruik   kuipplantengrond   of   een   mengsel   van   60   %   potgrond   30   %   grof   metselzand   en   10%   leem.   Overwinter   de   plant   van half   oktober   tot   half   mei   bij   5   -   10°C.   ’s   Zomers   op   een   beschutte   en   zonnige   plek   plaatsen.   Bestuiving   is   ietwat   problematisch:   de   bloemen   zijn   eerst   vrouwelijk   en   later   ½   tot   1   ½   dag later mannelijk. Handbestuiving kan noodzakelijk zijn. Bemesten van mei t/m augustus. Vermeerdering door zaaien en enten. Rassen:

Snoeien

De cherimoya behoeft weinig snoei. Lange loten zo nodig terugnemen om een sterk gestel te kweken voor de zware vruchten.

Oogsten

De vruchten worden groen geoogst zodra ze enigszins ingedrukt kunnen worden. De vruchten kunnen narijpen en zodra rijp nog 1 tot 2 dagen in de koelkast worden bewaard.       Hannes Grobe 21:22, 5 November 2006 (UTC), Cherimoya fruit hg, CC BY-SA 2.5   -   Hannes Grobe 21:17, 5 November 2006 (UTC), Cherimoya cut hg, CC BY-SA 2.5   -   Cherimoya – Photo by Forest and Kim Starr         

Gebruik

De   vruchten   hebben   uiteenlopende   smaken   van   zoet      tot   zuur,   altijd   met   iets   ‘tropisch’,   de   smaak   van   bijna   overrijpe   vruchten   wordt   ook   wel   omschreven   als   custard.   De   vruchten worden vers gegeten -zo uitgelepeld of in vruchtencompote- of verwerkt in shakes, ijs en likeur.
PARI-DAEZA De Verborgen Tuinen van Dick en Jeannette Vonhof
Pari-daeza
De Verborgen Tuinen van Dick en Jeannette Vonhof

© Pari-daeza

Fruit: Annona

cherimola

(Cherimoya)

Algemeen

De   cherimoya   is   een   niet   winterharde   (tropische)   bladhoudende boom   die   9   meter   hoog   wordt   en   bloeit   met   geel-bruine   bloemen gevolgd   door   leerachtige   groene   vruchten.   In   tropische   gebieden kan de boom in droge tijden wel zijn blad verliezen.             Cherimoya fruit – Photo by Forest and Kim Starr    -   Cherimoya leaves – Photo by Forest and Kim Starr                

Opkweken

De   cherimoya   wordt   bij   ons   als   kuipplant   opgekweekt.   Gebruik kuipplantengrond   of   een   mengsel   van   60   %   potgrond   30   %   grof metselzand   en   10%   leem.   Overwinter   de   plant   van   half   oktober   tot half   mei   bij   5   -   10°C.   ’s   Zomers   op   een   beschutte   en   zonnige   plek plaatsen.   Bestuiving   is   ietwat   problematisch:   de   bloemen   zijn   eerst vrouwelijk   en   later   ½   tot   1   ½   dag   later   mannelijk.   Handbestuiving kan      noodzakelijk      zijn.      Bemesten      van      mei      t/m      augustus. Vermeerdering door zaaien en enten. Rassen:

Snoeien

De     cherimoya     behoeft     weinig     snoei.     Lange     loten     zo     nodig terugnemen    om    een    sterk    gestel    te    kweken    voor    de    zware vruchten.

Oogsten

De   vruchten   worden   groen   geoogst   zodra   ze   enigszins   ingedrukt kunnen   worden.   De   vruchten   kunnen   narijpen   en   zodra   rijp   nog   1 tot 2 dagen in de koelkast worden bewaard.       Hannes Grobe 21:22, 5 November 2006 (UTC), Cherimoya fruit hg, CC BY-SA 2.5   -   Hannes Grobe 21:17, 5 November 2006 (UTC), Cherimoya cut hg, CC BY-SA 2.5   -   Cherimoya – Photo by Forest and Kim Starr         

Gebruik

De   vruchten   hebben   uiteenlopende   smaken   van   zoet      tot   zuur, altijd   met   iets   ‘tropisch’,   de   smaak   van   bijna   overrijpe   vruchten wordt   ook   wel   omschreven   als   custard.   De   vruchten   worden   vers gegeten    -zo    uitgelepeld    of    in    vruchtencompote-    of    verwerkt    in shakes, ijs en likeur.
Homepage Planten Tuinwerk
Planten en tuinwerk Planten en tuinwerk