© Pari-daeza

Fruit: Annona muricata (Guanábana)

Algemeen

De   zuurzak   of   guanábana   is   een   tropische   boom   die   tot   10   meter   hoog   wordt   en   die   bloeit   met   enkele   of   paarsgewijze      geelgroene   bloemen   die   op   de   stam   of   takken ontspringen, gevolgd door grote donkergroene vruchten die naar geel-groen rijpen.       With permission of Southeast Growers, Inc.   -   With permission of Southeast Growers, Inc.    -   Door Damien Boilley uit suburbs of Paris, France - Flickr, CC BY 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=529233                    

Opkweken

De   zuurzak   wordt   bij   ons   als   kuipplant   opgekweekt   en   kan   dan   ook   vruchten   voortbrengen.   Gebruik   kuipplantengrond   of   een   mengsel   van   60   %   potgrond   30   %   grof metselzand   en   10%   leem.   Overwinter   de   plant   van   half   oktober   tot   half   mei   bij   15   -   20°C.’s   Zomers   op   een   beschutte   en   zonnige   plek   plaatsen.   Bemesten   van   mei   t/m   augustus. Vermeerdering door zaaien stekken en enten. Rassen: er zijn veel varianten maar geen benoemde rassen.

 Snoeien

Alleen indien nodig.

Oogsten

De   vruchten   worden   geoogst   als   ze   nog   stevig   zijn   maar   wel   naar   geelgroen   zijn   verkleurd.   De   vruchten   kunnen   nog   enige   dagen   worden   bewaard.   Ongeveer   6   dagen   na   de oogst zijn ze het best voor de consumptie. Ze kunnen dan nog ca. 3 dagen in de koelkast worden bewaard.    Door USGov - http://www.cdfa.ca.gov/phpps/pe/page22.htm, Publiek domein, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=406710    -   Door FakirNL - Eigen werk, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=26886270  Gebruik De      vruchten   zijn   zoet   tot   zuur   van   smaak,   afhankelijk   van   het   type   met   een   ‘tropisch’   aroma.   Hij   wordt   vers   gegeten   als   dessert,   maar   vooral   verwerkt   tot   (fris-)   dranken   en sorbets.
PARI-DAEZA De Verborgen Tuinen van Dick en Jeannette Vonhof
Pari-daeza
De Verborgen Tuinen van Dick en Jeannette Vonhof

© Pari-daeza

Fruit: Annona

muricata

(Guanábana)

Algemeen

De   zuurzak   of   guanábana   is   een   tropische   boom   die   tot   10   meter hoog   wordt   en   die   bloeit   met   enkele   of   paarsgewijze      geelgroene bloemen   die   op   de   stam   of   takken   ontspringen,   gevolgd   door   grote donkergroene vruchten die naar geel-groen rijpen.       With permission of Southeast Growers, Inc.   -   With permission of Southeast Growers, Inc.    -   Door Damien Boilley uit suburbs of Paris, France - Flickr, CC BY 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=529233                    

Opkweken

De   zuurzak   wordt   bij   ons   als   kuipplant   opgekweekt   en   kan   dan ook    vruchten    voortbrengen.    Gebruik    kuipplantengrond    of    een mengsel   van   60   %   potgrond   30   %   grof   metselzand   en   10%   leem. Overwinter   de   plant   van   half   oktober   tot   half   mei   bij   15   -   20°C.’s Zomers   op   een   beschutte   en   zonnige   plek   plaatsen.   Bemesten   van mei t/m augustus. Vermeerdering door zaaien stekken en enten. Rassen: er zijn veel varianten maar geen benoemde rassen.

 Snoeien

Alleen indien nodig.

Oogsten

De   vruchten   worden   geoogst   als   ze   nog   stevig   zijn   maar   wel   naar geelgroen   zijn   verkleurd.   De   vruchten   kunnen   nog   enige   dagen worden   bewaard.   Ongeveer   6   dagen   na   de   oogst   zijn   ze   het   best voor   de   consumptie.   Ze   kunnen   dan   nog   ca.   3   dagen   in   de   koelkast worden bewaard.    Door USGov - http://www.cdfa.ca.gov/phpps/pe/page22.htm, Publiek domein, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=406710    -   Door FakirNL - Eigen werk, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=26886270  Gebruik De      vruchten   zijn   zoet   tot   zuur   van   smaak,   afhankelijk   van   het   type met   een   ‘tropisch’   aroma.   Hij   wordt   vers   gegeten   als   dessert,   maar vooral verwerkt tot (fris-) dranken en sorbets.
Homepage Planten Tuinwerk
Planten en tuinwerk Planten en tuinwerk