© Pari-daeza

Fruit: Bactris gasipaes (Perzikpalm)

Algemeen

De   perzikpalm   is   een   een-   of   meerstammige   tropische   palm   die   tot      30      meter   hoog   wordt   en   die   bloeit   met      trossen   gelige   bloemen   gevolgd   door   groene   vruchten   die   rijpen   naar geel, oranje, rood of paars.        With permission of Southeast Growers, Inc.   -   With permission of Southeast Growers, Inc.   -   By Alex Popovkin, Bahia, Brazil - http://www.flickr.com/photos/12589168@N00/2233883224/, CC BY 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=27898031   -   Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=131158      

Opkweken

De   perzikpalm   wordt   bij   ons   als   kuipplant   opgekweekt,   al   zal   hij   snel   te   groot   worden   voor   de   kas.   Gebruik   kuipplantengrond   of   een   mengsel   van   60   %   potgrond   30   %   grof metselzand   en   10%   leem.   Overwinter   de   plant   van   september   tot   juni   bij   20   -   25°C.   ’s   Zomers   op   een   beschutte   en   zonnige   plek   plaatsen,   of   liever   nog   in   een   kas   houden.   Bemesten van mei t/m augustus. Vermeerdering door zaaien en het afnemen van wortelopslag. Rassen: n.v.t.

Snoeien

N.v.t..

Oogsten

De vruchten worden geoogst zodra ze verkleurd zijn. Ongekookt –de meest vruchten worden gekookt verkocht- zijn ze in de koelkast lang houdbaar.            Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=131164   -    CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=515889  

Gebruik

De   vrucht   is   droog   en   smaakt   zoet.   Na   3   uur   koken   en   schillen   worden   de   vruchten   gegeten.   Ze   worden   ook   verwerkt   tot   alcoholhoudende   drank   en   er   wordt   olie   uit   geperst.   Ook   de harten van de palmstam zijn eetbaar.
PARI-DAEZA De Verborgen Tuinen van Dick en Jeannette Vonhof
Pari-daeza
De Verborgen Tuinen van Dick en Jeannette Vonhof

© Pari-daeza

Fruit: Bactris

gasipaes

(Perzikpalm)

Algemeen

De   perzikpalm   is   een   een-   of   meerstammige   tropische   palm   die   tot     30      meter   hoog   wordt   en   die   bloeit   met      trossen   gelige   bloemen gevolgd   door   groene   vruchten   die   rijpen   naar   geel,   oranje,   rood   of paars.        With permission of Southeast Growers, Inc.   -   With permission of Southeast Growers, Inc.   -   By Alex Popovkin, Bahia, Brazil - http://www.flickr.com/photos/12589168@N00/2233883224/, CC BY 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=27898031   -   Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=131158      

Opkweken

De   perzikpalm   wordt   bij   ons   als   kuipplant   opgekweekt,   al   zal   hij snel   te   groot   worden   voor   de   kas.   Gebruik   kuipplantengrond   of een   mengsel   van   60   %   potgrond   30   %   grof   metselzand   en   10% leem.   Overwinter   de   plant   van   september   tot   juni   bij   20   -   25°C.   ’s Zomers   op   een   beschutte   en   zonnige   plek   plaatsen,   of   liever   nog   in een   kas   houden.   Bemesten   van   mei   t/m   augustus.   Vermeerdering door zaaien en het afnemen van wortelopslag. Rassen: n.v.t.

Snoeien

N.v.t..

Oogsten

De   vruchten   worden   geoogst   zodra   ze   verkleurd   zijn.   Ongekookt –de    meest    vruchten    worden    gekookt    verkocht-    zijn    ze    in    de koelkast lang houdbaar.            Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=131164   -    CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=515889  

Gebruik

De   vrucht   is   droog   en   smaakt   zoet.   Na   3   uur   koken   en   schillen worden    de    vruchten    gegeten.    Ze    worden    ook    verwerkt    tot alcoholhoudende    drank    en    er    wordt    olie    uit    geperst.    Ook    de harten van de palmstam zijn eetbaar.
Homepage Planten Tuinwerk
Planten en tuinwerk Planten en tuinwerk