Fruit: Bactris gasipaes (Perzikpalm)

Algemeen

De perzikpalm is een een- of meerstammige tropische palm die tot 30 meter hoog wordt en die bloeit met trossen gelige bloemen gevolgd door groene vruchten die rijpen naar geel, oranje, rood of paars. With permission of Southeast Growers, Inc. - With permission of Southeast Growers, Inc. - By Alex Popovkin, Bahia, Brazil - http://www.flickr.com/photos/12589168@N00/2233883224/, CC BY 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=27898031 - Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=131158

Opkweken

De perzikpalm wordt bij ons als kuipplant opgekweekt, al zal hij snel te groot worden voor de kas. Gebruik kuipplantengrond of een mengsel van 60 % potgrond 30 % grof metselzand en 10% leem. Overwinter de plant van september tot juni bij 20 - 25°C. ’s Zomers op een beschutte en zonnige plek plaatsen, of liever nog in een kas houden. Bemesten van mei t/m augustus. Vermeerdering door zaaien en het afnemen van wortelopslag. Rassen: n.v.t.

Snoeien

N.v.t..

Oogsten

De vruchten worden geoogst zodra ze verkleurd zijn. Ongekookt –de meest vruchten worden gekookt verkocht- zijn ze in de koelkast lang houdbaar. Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=131164 - CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=515889

Gebruik

De vrucht is droog en smaakt zoet. Na 3 uur koken en schillen worden de vruchten gegeten. Ze worden ook verwerkt tot alcoholhoudende drank en er wordt olie uit geperst. Ook de harten van de palmstam zijn eetbaar.
PARI-DAEZA De Verborgen Tuinen van Dick en Jeannette Vonhof © Pari-daeza
Planten en tuinwerk Planten en tuinwerk
Pari-daeza
De Verborgen Tuinen van Dick en Jeannette Vonhof

© Pari-daeza

Fruit: Bactris

gasipaes

(Perzikpalm)

Algemeen

De perzikpalm is een een- of meerstammige tropische palm die tot 30 meter hoog wordt en die bloeit met trossen gelige bloemen gevolgd door groene vruchten die rijpen naar geel, oranje, rood of paars. With permission of Southeast Growers, Inc. - With permission of Southeast Growers, Inc. - By Alex Popovkin, Bahia, Brazil - http://www.flickr.com/photos/12589168@N00/2233883224/, CC BY 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=27898031 - Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=131158

Opkweken

De perzikpalm wordt bij ons als kuipplant opgekweekt, al zal hij snel te groot worden voor de kas. Gebruik kuipplantengrond of een mengsel van 60 % potgrond 30 % grof metselzand en 10% leem. Overwinter de plant van september tot juni bij 20 - 25°C. ’s Zomers op een beschutte en zonnige plek plaatsen, of liever nog in een kas houden. Bemesten van mei t/m augustus. Vermeerdering door zaaien en het afnemen van wortelopslag. Rassen: n.v.t.

Snoeien

N.v.t..

Oogsten

De vruchten worden geoogst zodra ze verkleurd zijn. Ongekookt –de meest vruchten worden gekookt verkocht- zijn ze in de koelkast lang houdbaar. Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=131164 - CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=515889

Gebruik

De vrucht is droog en smaakt zoet. Na 3 uur koken en schillen worden de vruchten gegeten. Ze worden ook verwerkt tot alcoholhoudende drank en er wordt olie uit geperst. Ook de harten van de palmstam zijn eetbaar.