© Pari-daeza

Fruit: Bouea macrophylla (Gandaria)

Algemeen

De   gandaria   is   een   tropische   bladhoudende   boom   die   tot   27   m   hoog   wordt   en   bloeit   met   gelige   bloemen   die   snel   bruin   worden,   gevolgd   door   groene   vruchten   die   rijpen   naar   geel   of oranje.       Von W.A. Djatmiko (Wie146) - Eigenes Werk, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=3385561   -   With permission of World Crops Database   -   With permission of World Crops Database             

Opkweken

De   gandaria   wordt   bij   ons   als   kuipplant   opgekweekt.   Gebruik   kuipplantengrond   of   een   mengsel   van   60   %   potgrond   30   %   grof   metselzand   en   10%   leem.   Overwinter   de   plant   van september   tot   juni   bij   10   -   15°C’s   Zomers   op   een   beschutte   en   zonnige   plek   plaatsen   of   in   de   kas   houden.   Voor   de   vruchtrijping   is   een   hoge   luchtvochtigheid   en   hoge   temperatuur nodig. Bemesten van mei t/m augustus. Vermeerdering door zaaien, marcotteren en enten. Rassen: 'Hintalu' (erg zuur), 'Ramania Pipit' en 'Ramania Tembaga' (beide zoet rood vruchtvlees) en  'Mayong Chid'  (met zoet geel/oranje vruchtvlees).

Snoeien

Onbekend.

Oogsten

De vruchten worden geoogst als ze hun groene kleur verloren hebben.    With permission of World Crops Database   -   By W.A. Djatmiko (Wie146) - Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=3385534      

Gebruik

De   vruchten   smaken   zoet   of   zuur   en   worden   vers   gegeten   of   verwerkt   in   compote   of   marmelade.   Ook   worden   ze   gekookt   in   siroop.   Onrijpe   vruchten   kunnen   zoetzuur   worden ingelegd, in curries of tot sambal worden verwerkt. De bladeren worden wel als groente gegeten.
PARI-DAEZA De Verborgen Tuinen van Dick en Jeannette Vonhof
Pari-daeza
De Verborgen Tuinen van Dick en Jeannette Vonhof

© Pari-daeza

Fruit: Bouea

macrophylla

(Gandaria)

Algemeen

De   gandaria   is   een   tropische   bladhoudende   boom   die   tot   27   m hoog   wordt   en   bloeit   met   gelige   bloemen   die   snel   bruin   worden, gevolgd door groene vruchten die rijpen naar geel of oranje.       Von W.A. Djatmiko (Wie146) - Eigenes Werk, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=3385561   -   With permission of World Crops Database   -   With permission of World Crops Database             

Opkweken

De    gandaria    wordt    bij    ons    als    kuipplant    opgekweekt.    Gebruik kuipplantengrond   of   een   mengsel   van   60   %   potgrond   30   %   grof metselzand   en   10%   leem.   Overwinter   de   plant   van   september   tot juni    bij    10    -    15°C’s    Zomers    op    een    beschutte    en    zonnige    plek plaatsen   of   in   de   kas   houden.   Voor   de   vruchtrijping   is   een   hoge luchtvochtigheid   en   hoge   temperatuur   nodig.   Bemesten   van   mei t/m augustus. Vermeerdering door zaaien, marcotteren en enten. Rassen:   'Hintalu'   (erg   zuur),   'Ramania   Pipit'   en   'Ramania   Tembaga' (beide    zoet    rood    vruchtvlees)    en        'Mayong    Chid'        (met    zoet geel/oranje vruchtvlees).

Snoeien

Onbekend.

Oogsten

De   vruchten   worden   geoogst   als   ze   hun   groene   kleur   verloren hebben.    With permission of World Crops Database   -   By W.A. Djatmiko (Wie146) - Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=3385534      

Gebruik

De    vruchten    smaken    zoet    of    zuur    en    worden    vers    gegeten    of verwerkt   in   compote   of   marmelade.   Ook   worden   ze   gekookt   in siroop.   Onrijpe   vruchten   kunnen   zoetzuur   worden   ingelegd,   in curries   of   tot   sambal   worden   verwerkt.   De   bladeren   worden   wel als groente gegeten.
Homepage Planten Tuinwerk
Planten en tuinwerk Planten en tuinwerk