© Pari-daeza

Fruit: Carya illinoinensis (Pecannoot)

Algemeen

De   pecannoot   is   een   bij   ons   matig   winterharde,   bladverliezende   boom   die   50   meter   hoog   kan   worden   en   wel   25   meter   breed.   De   pecannoot   bloeit   in   april   /   mei   met   mannelijke   katjes en kleine trossen vrouwelijke bloemen aan het uiteinde van de scheuten. De langwerpige, gladde noten rijpen in de oktober en vallen af.       https://en.wikipedia.org/wiki/File:Carya_illinoinensis.jpg   -    Von Pmg - Eigenes Werk, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=2206710   -   By This image was originally posted to Flickr by Dobbi at http://flickr.com/photos/78223339@N00/15025997. It was reviewed on 7 April 2007 by the FlickreviewR robot and was confirmed to be licensed under the terms of the cc-by-2.0.Relicensed by the photographer for WikiMedia. - [1], CC BY 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=161645 

Opkweken

Plant    de    pecannoot    op    een    zonnige    plaats    met    voldoende    ruimte    om    (breed)    uit    te    groeien.    Zorg    voor    een    vruchtbare    en    doorlatende    maar    vochtvasthoudende    bodem. Vermeerdering door zaaien of enten. Kruisbestuiving is gewenst.  Rassen: 

Snoeien

De   pecannoot   wordt   alleen   tijdens   het   groeiseizoen   gesnoeid   en   dan   nog   zo   min   mogelijk.   Verwijder   dood   hout   en   indien   gewenst   de   onderste   zijtakken   (opkronen).   Zie   ook   de snoeiartikelen en specifiek de walnoot. 

Oogsten

De gevallen noten worden geraapt en ontdaan van de buitenste schil. De noten kunnen mits voldoende gedroogd lang worden bewaard.       By Roger Culos - Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=24712883   -   By Loadmaster (David R. Tribble)This image was made by Loadmaster (David R. Tribble)Email the author: David R. TribbleAlso see my personal gallery at Google Photos - Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=18238866   -      CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=214932 

Gebruik

De gedroogde pecannoot wordt vers gegeten of verwerkt in gebak (pecanpie), brood, likeur, snoep en verwerkt in allerlei gerechten.
PARI-DAEZA De Verborgen Tuinen van Dick en Jeannette Vonhof
Pari-daeza
De Verborgen Tuinen van Dick en Jeannette Vonhof

© Pari-daeza

Fruit: Carya

illinoinensis

(Pecannoot)

Algemeen

De   pecannoot   is   een   bij   ons   matig   winterharde,   bladverliezende boom   die   50   meter   hoog   kan   worden   en   wel   25   meter   breed.   De pecannoot   bloeit   in   april   /   mei   met   mannelijke   katjes   en   kleine trossen   vrouwelijke   bloemen   aan   het   uiteinde   van   de   scheuten.   De langwerpige, gladde noten rijpen in de oktober en vallen af.       https://en.wikipedia.org/wiki/File:Carya_illinoinensis.jpg   -    Von Pmg - Eigenes Werk, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=2206710   -   By This image was originally posted to Flickr by Dobbi at http://flickr.com/photos/78223339@N00/15025997. It was reviewed on 7 April 2007 by the FlickreviewR robot and was confirmed to be licensed under the terms of the cc-by-2.0.Relicensed by the photographer for WikiMedia. - [1], CC BY 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=161645 

Opkweken

Plant   de   pecannoot   op   een   zonnige   plaats   met   voldoende   ruimte om     (breed)     uit     te     groeien.     Zorg     voor     een     vruchtbare     en doorlatende     maar     vochtvasthoudende     bodem.     Vermeerdering door zaaien of enten. Kruisbestuiving is gewenst.  Rassen: 

Snoeien

De   pecannoot   wordt   alleen   tijdens   het   groeiseizoen   gesnoeid   en dan   nog   zo   min   mogelijk.   Verwijder   dood   hout   en   indien   gewenst de   onderste   zijtakken   (opkronen).   Zie   ook   de   snoeiartikelen   en specifiek de walnoot. 

Oogsten

De   gevallen   noten   worden   geraapt   en   ontdaan   van   de   buitenste schil.   De   noten   kunnen   mits   voldoende   gedroogd   lang   worden bewaard.       By Roger Culos - Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=24712883   -   By Loadmaster (David R. Tribble)This image was made by Loadmaster (David R. Tribble)Email the author: David R. TribbleAlso see my personal gallery at Google Photos - Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=18238866   -      CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=214932 

Gebruik

De   gedroogde   pecannoot   wordt   vers   gegeten   of   verwerkt   in   gebak (pecanpie), brood, likeur, snoep en verwerkt in allerlei gerechten.
Homepage Planten Tuinwerk
Planten en tuinwerk Planten en tuinwerk