© Pari-daeza

Fruit: Carya ovata (Witte bitternoot)

Algemeen

De   witte   bitternoot   is   een   bij   ons   winterharde,   bladverliezende   boom   die   30   meter   hoog   kan   worden   en   wel   15   meter   breed.   Bij   oudere   bomen   laten   hele   platen   van   de schors   los,   vandaar   de     Amerikaanse   benaming   ‘Shagbark   hickory’.   De   witte   bitternoot   bloeit   in   mei   met   mannelijke   katjes   en   paren   vrouwelijke   bloemen   aan   het   uiteinde van de scheuten. De langwerpige, gladde noten rijpen in de oktober en vallen af.       CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=680811   -   By Dcrjsr - Own work, CC BY 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=10588886   -   By AfroBrazilian - Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=51033664   -   By PookieFugglestein - Own work, CC0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=31888915  Opkweken Plant   de   witte   bitternoot   op   een   zonnige   plaats   met   voldoende   ruimte   om   (breed)   uit   te   groeien.   Zorg   voor   een   vruchtbare   en   doorlatende   maar   vochtvasthoudende bodem.   Vermeerdering   door   zaaien.   Kruisbestuiving   is   gewenst.      De   bomen   worden   pas   na   10   jaar   vruchtbaar   en   na   40   jaar   pas   volle   productie.   Ze   leveren   vaak   geen   of een kleine oogst op, soms maar eens in de vijf jaar een goede oogst. Rassen: 

Snoeien

De   witte   bitternoot   wordt   alleen   tijdens   het   groeiseizoen   gesnoeid   en   dan   nog   zo   min   mogelijk.   Verwijder   dood   hout   en   indien   gewenst   de   onderste   zijtakken   (opkronen). Zie ook de snoeiartikelen en specifiek de walnoot. 

Oogsten

De gevallen noten worden geraapt en ontdaan van de buitenste schil. De noten kunnen mits voldoende gedroogd lang worden bewaard.   By Ar rouz - Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=36366423   -   Par Ar rouz — Travail personnel, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=36369016

Gebruik

De   gedroogde   witte   bitternoot   smaakt   zoet   en   wordt   vers   gegeten   of   verwerkt   in   gebak   (pecanpie),   brood,   likeur,   snoep   en   verwerkt   in   allerlei   gerechten.      Het   hout   wordt gebruikt voor gereedschapsstelen en als rookmateriaal op de BBQ.
PARI-DAEZA De Verborgen Tuinen van Dick en Jeannette Vonhof
Pari-daeza
De Verborgen Tuinen van Dick en Jeannette Vonhof

© Pari-daeza

Fruit: Carya ovata

(Witte bitternoot)

Algemeen

De    witte    bitternoot    is    een    bij    ons    winterharde,    bladverliezende boom   die   30   meter   hoog   kan   worden   en   wel   15   meter   breed.   Bij oudere   bomen   laten   hele   platen   van   de   schors   los,   vandaar   de     Amerikaanse    benaming    ‘Shagbark    hickory’.    De    witte    bitternoot bloeit   in   mei   met   mannelijke   katjes   en   paren   vrouwelijke   bloemen aan   het   uiteinde   van   de   scheuten.   De   langwerpige,   gladde   noten rijpen in de oktober en vallen af.       CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=680811   -   By Dcrjsr - Own work, CC BY 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=10588886   -   By AfroBrazilian - Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=51033664   -   By PookieFugglestein - Own work, CC0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=31888915  Opkweken Plant   de   witte   bitternoot   op   een   zonnige   plaats   met   voldoende ruimte   om   (breed)   uit   te   groeien.   Zorg   voor   een   vruchtbare   en doorlatende     maar     vochtvasthoudende     bodem.     Vermeerdering door   zaaien.   Kruisbestuiving   is   gewenst.      De   bomen   worden   pas na   10   jaar   vruchtbaar   en   na   40   jaar   pas   volle   productie.   Ze   leveren vaak   geen   of   een   kleine   oogst   op,   soms   maar   eens   in   de   vijf   jaar een goede oogst. Rassen: 

Snoeien

De   witte   bitternoot   wordt   alleen   tijdens   het   groeiseizoen   gesnoeid en    dan    nog    zo    min    mogelijk.    Verwijder    dood    hout    en    indien gewenst      de      onderste      zijtakken      (opkronen).      Zie      ook      de snoeiartikelen en specifiek de walnoot. 

Oogsten

De   gevallen   noten   worden   geraapt   en   ontdaan   van   de   buitenste schil.   De   noten   kunnen   mits   voldoende   gedroogd   lang   worden bewaard.   By Ar rouz - Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=36366423   -   Par Ar rouz — Travail personnel, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=36369016

Gebruik

De   gedroogde   witte   bitternoot   smaakt   zoet   en   wordt   vers   gegeten of   verwerkt   in   gebak   (pecanpie),   brood,   likeur,   snoep   en   verwerkt in      allerlei      gerechten.            Het      hout      wordt      gebruikt      voor gereedschapsstelen en als rookmateriaal op de BBQ.
Homepage Planten Tuinwerk
Planten en tuinwerk Planten en tuinwerk