© Pari-daeza

Fruit: Casimiroa edulis (Witte zapote)

Algemeen

De   witte   zapote   is   een   eenhuizige   subtropische   boom   die   tot   18   meter   hoog   wordt   en   die   bloeit   met   pluimen   groen-gele   bloemen   gevolgd   door   groene   vruchten   die   rijpen   naar   groen- geel.             With   permission   of   Southeast   Growers,   Inc .   (3x)         -         Door   Forest   &   Kim   Starr,   CC   BY   3.0,   https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=6193515          -         Door   Forest   &   Kim   Starr (USGS) - http://www.hear.org/starr/hiplants/images/thumbnails/html/casimiroa_edulis.htm, CC BY 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=2424596          

Opkweken

De   witte   zapote   wordt   bij   ons   als   kuipplant   opgekweekt.   Gebruik   kuipplantengrond   of   een   mengsel   van   60   %   potgrond   30   %   grof   metselzand   en   10%   leem.   Overwinter   de   plant   van half oktober tot half mei bij 5 - 10°C. ’s Zomers op een beschutte en zonnige plek plaatsen. Bemesten van mei t/m augustus. Vermeerdering door zaaien en enten. Rassen: Er zijn veel benaamde rassen.

Snoeien

De hoofdtak wordt teruggenomen om laaghangende zijtakken te bevorderen.

Oogsten

De vruchten worden geoogst door ze met een stukje steel af te knippen zodra ze verkleurd zijn. De vruchten beschadigen snel. Te vroeg geoogste vruchten rijpen goed na. By Takoradee - Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=6906797   -         

Gebruik

De vrucht is sappig en smaakt zoet, een beetje custardachtig tot zoetzuur en wordt geschild vers gegeten, vaak met suiker en room en verwerkt in fruitsalades.
PARI-DAEZA De Verborgen Tuinen van Dick en Jeannette Vonhof
Pari-daeza
De Verborgen Tuinen van Dick en Jeannette Vonhof

© Pari-daeza

Fruit: Casimiroa

edulis (Witte

zapote)

Algemeen

De   witte   zapote   is   een   eenhuizige   subtropische   boom   die   tot   18 meter   hoog   wordt   en   die   bloeit   met   pluimen   groen-gele   bloemen gevolgd door groene vruchten die rijpen naar groen-geel.             With   permission   of   Southeast   Growers,   Inc .   (3x)         -         Door   Forest   & Kim                       Starr,                       CC                       BY                       3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=6193515                -            Door            Forest            &            Kim            Starr            (USGS)            - w r m iroa_edulis.htm,                          CC                          BY                          3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=2424596          

Opkweken

De   witte   zapote   wordt   bij   ons   als   kuipplant   opgekweekt.   Gebruik kuipplantengrond   of   een   mengsel   van   60   %   potgrond   30   %   grof metselzand   en   10%   leem.   Overwinter   de   plant   van   half   oktober   tot half   mei   bij   5   -   10°C.   ’s   Zomers   op   een   beschutte   en   zonnige   plek plaatsen.    Bemesten    van    mei    t/m    augustus.    Vermeerdering    door zaaien en enten. Rassen: Er zijn veel benaamde rassen.

Snoeien

De   hoofdtak   wordt   teruggenomen   om   laaghangende   zijtakken   te bevorderen.

Oogsten

De   vruchten   worden   geoogst   door   ze   met   een   stukje   steel   af   te knippen   zodra   ze   verkleurd   zijn.   De   vruchten   beschadigen   snel.   Te vroeg geoogste vruchten rijpen goed na. By Takoradee - Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=6906797   -         

Gebruik

De   vrucht   is   sappig   en   smaakt   zoet,   een   beetje   custardachtig   tot zoetzuur   en   wordt   geschild   vers   gegeten,   vaak   met   suiker   en   room en verwerkt in fruitsalades.
Homepage Planten Tuinwerk
Planten en tuinwerk Planten en tuinwerk