© Pari-daeza

Fruit: Diospyros kaki (Kaki, Sharon)

Algemeen

De   kaki   is   een   winterharde   bladverliezende   boom   die   15   meter   hoog   kan   worden   en   bloeit   in   mei   juni   met   kleine   witte   vrouwelijke   en   licht   paarse   mannelijke   bloemen gevolgd   door   vruchten   die   naar   oranje   rood   afrijpen   in   oktober   november.   Sommige   bomen   zijn   eenhuizig   andere   weer   tweehuizig.   Om   het   nog   ingewikkelder   te   maken dragen sommige bomen het éne jaar vrouwelijke bloemen en een ander jaar mannelijke.           Door Semnoz - French Wikipedia, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=525525   -   De Morini - Trabajo propio, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=50549545   -   Door User:Chrkl - Eigen werk, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=205214 

Opkweken

Plant   de   kaki   op   een   zonnige   plaats   in   een   doorlatende   maar   vochtvasthoudende   bodem..   Vermeerdering   door.   Kaki’s   zijn   soms   zelfbestuivend,   vormen   soms   vruchten   zonder bestuiving (de vruchten hebben dan geen zaden) en soms is kruisbestuiving nodig. Vermeerderen door zaaien, enten (op D. lotus of D. virginiana) en afleggen.  Rassen: Astringent:   ‘Triumph’   (Sharon),   'Hiratanenashi',   'Hachiya',   'Aizumishirazu',   'Yotsumizo'   en   'Yokono',   'Tipo’   (met   zaden   vaak   non-astringent),   ‘Mela’,   ‘Vaniglia’,   ‘Cioccolatino’, ‘Hachia’, ‘Eureka’, ’Tamopan’ Non-astringent: ‘Fuyu’, 'Jiro', 'Gosho', 'Suruga', 'Fuyuyaki' 

Snoeien

De   kaki   heeft   de   neiging   tot   uitbrekende   takken   door   zware   vruchtenlast.   Kort   daarom   jonge   takken   in   en   pas   zo   nodig   vruchtdunning   toe.   Verder   behoeft   de   kaki   weinig snoei. 

Oogsten

De   kaki’s   zin   te   verdelen   in   2   groepen:   vruchten   die   vol   zitten   met   looizuur,   ze   zgn.   astringent-rassen   en   vruchten   die   weinig   looizuur   bevatten,   de   zgn.   non-astringent   rassen. De eerste groep moet na het oogsten narijpen tot ze zacht worden, dan is het looizuur verdwenen. De tweede groep kan hard worden gegeten. Boven: vrucht met laag tanninegehalte (links: onrijp, rechts: rijp). Onder: vrucht met hoog tanninegehalte (links: onrijp, rechts: rijp). Door No machine-readable author provided. Vineyard assumed (based on copyright claims). - No machine-readable source provided. Own work assumed (based on copyright claims)., CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=407116  Kaki’s   worden   bij   ons   meestal   na   de   eerste   nachtvorst   geoogst.   Omdat   het   blad   dan   al   gevallen   is   heb   je   nog   een   tijdje   een   kerstboom   met   oranje   ballen   in   de   tuin.   De   vruchten kunnen 4 weken in de koelkast bewaard worden.      With permission of World Crops Database                                

Gebruik

De kaki smaakt zoet en enigszins wrang. Ze worden (na evt. narijpen) vers gegeten. Ze worden ook wel gedroogd en verwerkt in desserts en tot en jam.
PARI-DAEZA De Verborgen Tuinen van Dick en Jeannette Vonhof
Pari-daeza
De Verborgen Tuinen van Dick en Jeannette Vonhof

© Pari-daeza

Fruit: Diospyros

kaki (Kaki,

Sharon)

Algemeen

De   kaki   is   een   winterharde   bladverliezende   boom   die   15   meter hoog     kan     worden     en     bloeit     in     mei     juni     met     kleine     witte vrouwelijke    en    licht    paarse    mannelijke    bloemen    gevolgd    door vruchten    die    naar    oranje    rood    afrijpen    in    oktober    november. Sommige   bomen   zijn   eenhuizig   andere   weer   tweehuizig.   Om   het nog   ingewikkelder   te   maken   dragen   sommige   bomen   het   éne   jaar vrouwelijke bloemen en een ander jaar mannelijke.           Door Semnoz - French Wikipedia, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=525525   -   De Morini - Trabajo propio, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=50549545   -   Door User:Chrkl - Eigen werk, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=205214 

Opkweken

Plant    de    kaki    op    een    zonnige    plaats    in    een    doorlatende    maar vochtvasthoudende   bodem..   Vermeerdering   door.   Kaki’s   zijn   soms zelfbestuivend,    vormen    soms    vruchten    zonder    bestuiving    (de vruchten    hebben    dan    geen    zaden)    en    soms    is    kruisbestuiving nodig.    Vermeerderen    door    zaaien,    enten    (op    D.    lotus    of    D. virginiana) en afleggen.  Rassen: Astringent:      ‘Triumph’      (Sharon),      'Hiratanenashi',      'Hachiya', 'Aizumishirazu',   'Yotsumizo'   en   'Yokono',   'Tipo’   (met   zaden   vaak non-astringent),      ‘Mela’,      ‘Vaniglia’,      ‘Cioccolatino’,      ‘Hachia’, ‘Eureka’, ’Tamopan’ Non-astringent: ‘Fuyu’, 'Jiro', 'Gosho', 'Suruga', 'Fuyuyaki' 

Snoeien

De    kaki    heeft    de    neiging    tot    uitbrekende    takken    door    zware vruchtenlast.    Kort    daarom    jonge    takken    in    en    pas    zo    nodig vruchtdunning toe. Verder behoeft de kaki weinig snoei. 

Oogsten

De   kaki’s   zin   te   verdelen   in   2   groepen:   vruchten   die   vol   zitten   met looizuur,     ze     zgn.     astringent-rassen     en     vruchten     die     weinig looizuur   bevatten,   de   zgn.   non-astringent   rassen.   De   eerste   groep moet    na    het    oogsten    narijpen    tot    ze    zacht    worden,    dan    is    het looizuur verdwenen. De tweede groep kan hard worden gegeten. Boven: vrucht met laag tanninegehalte (links: onrijp, rechts: rijp). Onder: vrucht met hoog tanninegehalte (links: onrijp, rechts: rijp). Door No machine-readable author provided. Vineyard assumed (based on copyright claims). - No machine-readable source provided. Own work assumed (based on copyright claims)., CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=407116  Kaki’s   worden   bij   ons   meestal   na   de   eerste   nachtvorst   geoogst. Omdat    het    blad    dan    al    gevallen    is    heb    je    nog    een    tijdje    een kerstboom   met   oranje   ballen   in   de   tuin.   De   vruchten   kunnen   4 weken in de koelkast bewaard worden.      With permission of World Crops Database                                

Gebruik

De    kaki    smaakt    zoet    en    enigszins    wrang.    Ze    worden    (na    evt. narijpen)   vers   gegeten.   Ze   worden   ook   wel   gedroogd   en   verwerkt in desserts en tot en jam.
Homepage Planten Tuinwerk
Planten en tuinwerk Planten en tuinwerk