© Pari-daeza

Fruit: Hippophae rhamnoides (Duindoorn)

Algemeen

De   duindoorn      komt   oorspronkelijk   uit   Centraal   Azië   en   groeit   in   Europa   en   Azië   en   komt   bij   ons   van   nature   voor   in   de   duinen   en   op   sommige   zandige   plaatsen.   Duindoorn   is     een   tweehuizige,   volledig   winterharde,   bladverliezende      struik,   die   tot   2   a   3   meter   hoog   wordt.      De   duindoorn   heeft   zilverkleurig   blad   en   veel   stekels.   Hij   bloeit   op   het      eenjarige hout   met   nauwelijks   zichtbare      bloemen   eind   april   /   begin   mei,   de   oranje,      ca.   1   cm.   grote   bessen   rijpen   in   de   herfst,   van   augustus   tot   november.   (midden   links   een   mannelijke plant, midden rechts een vrouwelijke)                 Eigen foto                              By No machine-readable author provided. Svdmolen assumed (based on copyright claims).  -  2 x eigen foto   -   Von Jürgen Howaldt - Eigenes Werk (selbst erstelltes Foto), CC BY-SA 2.0 de, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=375835      

Opkweken

De duindoorn bij voorkeur zonnige plaats planten in een vochthoudende humusarme zandgrond. Niet bemesten, maar wel kalk toevoegen. Vermeerdering  door worteluitlopers. Rassen: ‘Askola’: groeit sterk, zeer productief, oogst eind augustus 'Dorana’: zwakke groei, rijpt vroeg, makkelijk te oogsten ‘Frugana’: hoog groeiend, zeer productief, oogst midden augustus ‘Hergo’: hoog groeiend, zeer productief, oogst medio augustus - september ‘Hikul’: laagblijvend ‘Leikora: hoog en breed groeiend, zeer productief, oogst medio september – medio oktober ‘Pollmix’: mannelijke bestuiver ‘Sprite’: mannelijke bestuiver

Snoeien

De   duindoorn   behoeft   niet   veel   snoei.   De   plant   bloeit   aan   het   1   tot   3   jaar   oude   hout.   Om   de   vorming   van   nieuwe   scheuten   te   bevorderen   zonder   dat   de   struik   te   dicht   wordt   in maart    een    deel    van    de    oudere    takken    wegnemen.    Daarbij    de    struik    open    houden    om    het    oogsten    te    vergemakkelijken.    De    struiken    kunnen    desgewenst    sterk    worden teruggenomen om de struik opnieuw op te bouwen.

Oogsten     

Duindoornbessen   worden   geplukt   of   takken   worden   afgeknipt   en   daarna   worden   met   een   schaar   de   bessen   van   de   tak   geknipt.   De   oogst   kan   over   een   lange   periode   worden gespreid. De bessen blijven lang hangen en drogen in aan de struik. Geplukte bessen kunnen lang worden bewaard.        Par Ji-Elle — Travail personnel, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=6526070   -   Von Orwo - Eigenes Werk, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=31075907   -   Par Argousieralpin — Travail personnel, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=24603260

Gebruik

De   duindoornbes   is   een   wrang-zure   bes   en   daarmee   vers   niet   erg   smakelijk.   Ze   zijn   wel   zeer   geschikt   om   te   verwerken   tot   sap,   jam,   confituur.   De   bes   wordt   ook   verwerkt   in duindoornwijn,   duindoornsiroop   en   duindoornmosterd.   De   bessen   kunnen   ook   worden   ingevroren   en   gedroogd.   De   gedroogde   bessen   kunnen   ook   gerehydrateerd   worden   door ze 15 minuten in heet water te laten staan. Duindoornjam: 1 kg schoongemaakte bessen 5 minuten koken met een weinig water, dan zeven en 1 kg geleisuiker toevoegen en opnieuw koken, daarna potten vullen.  
PARI-DAEZA De Verborgen Tuinen van Dick en Jeannette Vonhof
Pari-daeza
De Verborgen Tuinen van Dick en Jeannette Vonhof

© Pari-daeza

Fruit: Hippophae

rhamnoides

(Duindoorn)

Algemeen

De   duindoorn      komt   oorspronkelijk   uit   Centraal   Azië   en   groeit   in Europa   en   Azië   en   komt   bij   ons   van   nature   voor   in   de   duinen   en op    sommige    zandige    plaatsen.    Duindoorn    is        een    tweehuizige, volledig   winterharde,   bladverliezende      struik,   die   tot   2   a   3   meter hoog    wordt.        De    duindoorn    heeft    zilverkleurig    blad    en    veel stekels.   Hij   bloeit   op   het      eenjarige   hout   met   nauwelijks   zichtbare     bloemen   eind   april   /   begin   mei,   de   oranje,      ca.   1   cm.   grote   bessen rijpen   in   de   herfst,   van   augustus   tot   november.   (midden   links   een mannelijke plant, midden rechts een vrouwelijke)                 Eigen foto                              By No machine-readable author provided. Svdmolen assumed (based on copyright claims).  -  2 x eigen foto   -   Von Jürgen Howaldt - Eigenes Werk (selbst erstelltes Foto), CC BY-SA 2.0 de, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=375835      

Opkweken

De     duindoorn     bij     voorkeur     zonnige     plaats     planten     in     een vochthoudende   humusarme   zandgrond.   Niet   bemesten,   maar   wel kalk toevoegen. Vermeerdering  door worteluitlopers. Rassen: ‘Askola’: groeit sterk, zeer productief, oogst eind augustus 'Dorana’: zwakke groei, rijpt vroeg, makkelijk te oogsten ‘Frugana’:    hoog    groeiend,    zeer    productief,    oogst    midden augustus ‘Hergo’:     hoog     groeiend,     zeer     productief,     oogst     medio augustus - september ‘Hikul’: laagblijvend ‘Leikora:    hoog    en    breed    groeiend,    zeer    productief,    oogst medio september – medio oktober ‘Pollmix’: mannelijke bestuiver ‘Sprite’: mannelijke bestuiver

Snoeien

De   duindoorn   behoeft   niet   veel   snoei.   De   plant   bloeit   aan   het   1   tot 3    jaar    oude    hout.    Om    de    vorming    van    nieuwe    scheuten    te bevorderen   zonder   dat   de   struik   te   dicht   wordt   in   maart   een   deel van   de   oudere   takken   wegnemen.   Daarbij   de   struik   open   houden om     het     oogsten     te     vergemakkelijken.     De     struiken     kunnen desgewenst   sterk   worden   teruggenomen   om   de   struik   opnieuw   op te bouwen.

Oogsten     

Duindoornbessen   worden   geplukt   of   takken   worden   afgeknipt   en daarna   worden   met   een   schaar   de   bessen   van   de   tak   geknipt.   De oogst    kan    over    een    lange    periode    worden    gespreid.    De    bessen blijven   lang   hangen   en   drogen   in   aan   de   struik.   Geplukte   bessen kunnen lang worden bewaard.        Par Ji-Elle — Travail personnel, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=6526070   -   Von Orwo - Eigenes Werk, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=31075907   -   Par Argousieralpin — Travail personnel, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=24603260

Gebruik

De   duindoornbes   is   een   wrang-zure   bes   en   daarmee   vers   niet   erg smakelijk.   Ze   zijn   wel   zeer   geschikt   om   te   verwerken   tot   sap,   jam, confituur.     De     bes     wordt     ook     verwerkt     in     duindoornwijn, duindoornsiroop    en    duindoornmosterd.    De    bessen    kunnen    ook worden   ingevroren   en   gedroogd.   De   gedroogde   bessen   kunnen ook   gerehydrateerd   worden   door   ze   15   minuten   in   heet   water   te laten staan. Duindoornjam:   1   kg   schoongemaakte   bessen   5   minuten   koken   met een   weinig   water,   dan   zeven   en   1   kg   geleisuiker   toevoegen   en opnieuw koken, daarna potten vullen.  
Homepage Planten Tuinwerk
Planten en tuinwerk Planten en tuinwerk