© Pari-daeza

Fruit: Juglans regia (Okkernoot, walnoot)

Algemeen

De walnoot is een winterharde bladverliezende boom die 30 meter hoog kan worden en wel 15 meter breed. De walnoot bloeit in april / mei met mannelijke katjes en kleine trossen vrouwelijke bloemen aan te uiteinde van de scheuten. De gladde noten rijpen in de herfst en vallen af. Gemeinfrei, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=1583596 - Von Georg Slickers, no further edits - Eigenes Werk, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=286273 - Von George Chernilevsky - Eigenes Werk, Gemeinfrei, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=7299223

Opkweken

Plant de walnoot op een zonnige plaats met voldoende ruimte om (breed) uit te groeien. De plaats moet ook vrij zijn van onderbegroeiing, Zorg voor een kalkrijke, vruchtbare en doorlatende maar vochtvasthoudende bodem die diep is losgemaakt. Vermeerdering door zaaien of enten. Sommige rassen zijn zelfbestuivend. Rassen: ‘Amphyon’, ‘Broadview’, ‘Buccaneer’, ‘Coenen’, ‘Drjanovski’, ‘Franquette’, ‘Hansen’, ‘Nr. 16’, ‘Nr. 139’, ‘Weinheimer’, ‘Parisienne’, ‘Plovdivski’, ‘Provlavski’, ‘Red Danube’, ‘Roter Donau’, ‘Rita’, ‘Wonder van Monrepos’, ‘Laciniata’

Snoeien

De walnoot wordt alleen tijdens het groeiseizoen gesnoeid en dan nog zo min mogelijk. Verwijder dood hout en indien gewenst de onderste zijtakken (opkronen). Zie ook de snoeiartikelen en specifiek de walnoot .

Oogsten

De gevallen noten worden geraapt en ontdaan van de buitenste schil. De noten kunnen mits voldoende gedroogd lang worden bewaard.

Gebruik

De gedroogde walnoot wordt vers gegeten of verwerkt in gebak, brood, likeur en verwerkt in allerlei gerechten
PARI-DAEZA De Verborgen Tuinen van Dick en Jeannette Vonhof
Pari-daeza
De Verborgen Tuinen van Dick en Jeannette Vonhof

© Pari-daeza

Fruit: Juglans regia

(Okkernoot,

walnoot)

Algemeen

De walnoot is een winterharde bladverliezende boom die 30 meter hoog kan worden en wel 15 meter breed. De walnoot bloeit in april / mei met mannelijke katjes en kleine trossen vrouwelijke bloemen aan te uiteinde van de scheuten. De gladde noten rijpen in de herfst en vallen af. Gemeinfrei, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=1583596 - Von Georg Slickers, no further edits - Eigenes Werk, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=286273 - Von George Chernilevsky - Eigenes Werk, Gemeinfrei, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=7299223

Opkweken

Plant de walnoot op een zonnige plaats met voldoende ruimte om (breed) uit te groeien. De plaats moet ook vrij zijn van onderbegroeiing, Zorg voor een kalkrijke, vruchtbare en doorlatende maar vochtvasthoudende bodem die diep is losgemaakt. Vermeerdering door zaaien of enten. Sommige rassen zijn zelfbestuivend. Rassen: ‘Amphyon’, ‘Broadview’, ‘Buccaneer’, ‘Coenen’, ‘Drjanovski’, ‘Franquette’, ‘Hansen’, ‘Nr. 16’, ‘Nr. 139’, ‘Weinheimer’, ‘Parisienne’, ‘Plovdivski’, ‘Provlavski’, ‘Red Danube’, ‘Roter Donau’, ‘Rita’, ‘Wonder van Monrepos’, ‘Laciniata’

Snoeien

De walnoot wordt alleen tijdens het groeiseizoen gesnoeid en dan nog zo min mogelijk. Verwijder dood hout en indien gewenst de onderste zijtakken (opkronen). Zie ook de snoeiartikelen en specifiek de walnoot .

Oogsten

De gevallen noten worden geraapt en ontdaan van de buitenste schil. De noten kunnen mits voldoende gedroogd lang worden bewaard.

Gebruik

De gedroogde walnoot wordt vers gegeten of verwerkt in gebak, brood, likeur en verwerkt in allerlei gerechten
Planten en tuinwerk Planten en tuinwerk