© Pari-daeza

Fruit: Juglans regia (Okkernoot, walnoot)

Algemeen

De   walnoot   is   een   winterharde   bladverliezende   boom   die   30   meter   hoog   kan   worden   en   wel   15   meter   breed.   De   walnoot   bloeit   in   april   /   mei   met   mannelijke   katjes   en   kleine trossen vrouwelijke bloemen aan te uiteinde van de scheuten. De gladde noten rijpen in de herfst en vallen af.                                                     Gemeinfrei, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=1583596   -    Von Georg Slickers, no further edits - Eigenes Werk, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=286273   -   Von George Chernilevsky - Eigenes Werk, Gemeinfrei, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=7299223 

Opkweken

Plant   de   walnoot   op   een   zonnige   plaats   met   voldoende   ruimte   om   (breed)   uit   te   groeien.   De   plaats   moet   ook   vrij   zijn   van   onderbegroeiing,   Zorg   voor   een   kalkrijke,   vruchtbare en doorlatende maar vochtvasthoudende bodem die diep is losgemaakt. Vermeerdering door zaaien of enten. Sommige rassen zijn zelfbestuivend.  Rassen: ‘Amphyon’,   ‘Broadview’,   ‘Buccaneer’,   ‘Coenen’,   ‘Drjanovski’,   ‘Franquette’,   ‘Hansen’,   ‘Nr.   16’,   ‘Nr.   139’,   ‘Weinheimer’,   ‘Parisienne’,   ‘Plovdivski’,   ‘Provlavski’,   ‘Red   Danube’, ‘Roter Donau’, ‘Rita’, ‘Wonder van Monrepos’, ‘Laciniata’ 

Snoeien

De   walnoot   wordt   alleen   tijdens   het   groeiseizoen   gesnoeid   en   dan   nog   zo   min   mogelijk.   Verwijder   dood   hout   en   indien   gewenst   de   onderste   zijtakken   (opkronen).   Zie   ook   de snoeiartikelen  en specifiek de walnoot

Oogsten

De gevallen noten worden geraapt en ontdaan van de buitenste schil. De noten kunnen mits voldoende gedroogd lang worden bewaard.              

Gebruik

De gedroogde walnoot wordt vers gegeten of verwerkt in gebak, brood, likeur en verwerkt in allerlei gerechten
PARI-DAEZA De Verborgen Tuinen van Dick en Jeannette Vonhof
Pari-daeza
De Verborgen Tuinen van Dick en Jeannette Vonhof

© Pari-daeza

Fruit: Juglans regia

(Okkernoot,

walnoot)

Algemeen

De   walnoot   is   een   winterharde   bladverliezende   boom   die   30   meter hoog   kan   worden   en   wel   15   meter   breed.   De   walnoot   bloeit   in   april /   mei   met   mannelijke   katjes   en   kleine   trossen   vrouwelijke   bloemen aan   te   uiteinde   van   de   scheuten.   De   gladde   noten   rijpen   in   de herfst en vallen af.                                                     Gemeinfrei, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=1583596   -    Von Georg Slickers, no further edits - Eigenes Werk, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=286273   -   Von George Chernilevsky - Eigenes Werk, Gemeinfrei, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=7299223 

Opkweken

Plant   de   walnoot   op   een   zonnige   plaats   met   voldoende   ruimte   om (breed)     uit     te     groeien.     De     plaats     moet     ook     vrij     zijn     van onderbegroeiing,      Zorg      voor      een      kalkrijke,      vruchtbare      en doorlatende      maar      vochtvasthoudende      bodem      die      diep      is losgemaakt.   Vermeerdering   door   zaaien   of   enten.   Sommige   rassen zijn zelfbestuivend.  Rassen: ‘Amphyon’,     ‘Broadview’,     ‘Buccaneer’,     ‘Coenen’,     ‘Drjanovski’, ‘Franquette’,      ‘Hansen’,      ‘Nr.      16’,      ‘Nr.      139’,      ‘Weinheimer’, ‘Parisienne’,     ‘Plovdivski’,     ‘Provlavski’,     ‘Red     Danube’,     ‘Roter Donau’, ‘Rita’, ‘Wonder van Monrepos’, ‘Laciniata’ 

Snoeien

De   walnoot   wordt   alleen   tijdens   het   groeiseizoen   gesnoeid   en   dan nog   zo   min   mogelijk.   Verwijder   dood   hout   en   indien   gewenst   de onderste    zijtakken    (opkronen).    Zie    ook    de    snoeiartikelen     en specifiek de walnoot

Oogsten

De   gevallen   noten   worden   geraapt   en   ontdaan   van   de   buitenste schil.   De   noten   kunnen   mits   voldoende   gedroogd   lang   worden bewaard.              

Gebruik

De   gedroogde   walnoot   wordt   vers   gegeten   of   verwerkt   in   gebak, brood, likeur en verwerkt in allerlei gerechten
Homepage Planten Tuinwerk
Planten en tuinwerk Planten en tuinwerk