© Pari-daeza

Fruit: Lycium barbarum (Gojibes, boksdoorn)

Algemeen

De   gojibes   is   afkomstig   uit   Azië   en   wordt   m.n.   in   China   op   grote   schaal   geteeld.   Ook   in   Europa   wordt   de      gojibes   steeds   meer   aangeplant.   Gojibes   is   een   eenhuizige,   redelijk winterharde,   bladverliezende      en   snel   groeiende   struik,   die   ieder   jaar   lange   scheuten   maakt   en   tot   2   a   3   meter   hoog   wordt.      Hij   bloeit   op   het      eenjarige   hout   met   paarse   bloemen vanaf mei, de (oranje-)rode, 1 tot 2 cm. grote bessen rijpen in de herfst.          -   CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=115807   -   Sten Porse, Lycium-barbarum-fruits, CC BY-SA 3.0

Opkweken

Door   zijn      groeiwijze   kan   de   gojibes   bij   ons   het   beste   aan   een   hekwerk   of   tegen   een   muur   worden   aangeplant   op   een   zonnige   plaats      in   een   zanderige   bodem,   die   aan   de   droge kant   mag   zijn.   Het   leiden   gebeurt   dan   min   of   meer   in   de   vorm   van   een   druif   of   kiwi.   Hij   kan   ook   op   stam   worden   gekweekt,   waarbij   de   lange   nieuw   twijgen   afhangen,   wat   de knopvorming   bevordert.   De   gojibes   heeft   warmte   nodig,   daarom   evt.   in   een   kas   plaatsen.   Gojibes   kan   ook   in   een   pot   worden   gekweekt.   Gebruik   dan   een   zandige   potgrond   (60 %   potgrond,   30%   grof   metselzand   en   10%klei)   en   bemest   tijdens   de   groei   tot   de   vruchten   beginnen   te   verkleuren.   In   de   volle   grond   met   mate   bemesten   in   het   voorjaar      en tijdens de bloei. Gojibes kan worden vermeerderd door zaaien op warmte in maart  en  door stekken in augustus (niet verhoute stek). Rassen: ´Big Lifeberry´ (R) sterk groei, groot blad en grote vruchten ´No.1 Lifeberry´(R) hoge opbrengst ´Sweet Lifeberry´(R) compacte groei, klein blad, veel zoete vruchten "Q1” grote ronde bessen, geschikt veel grondsoorten  “Sweet rosy" eigenschappen onbekend

Snoeien

De   snoei   is   gericht   op   het   opkweken   van   veel   eenjarige,   horizontaal   groeiende   of   afhangende   scheuten   en      twijgen   om   de   bloemknopvorming   te   bevorderen.   Opgaande   twijgen worden weggenomen in maart / april en scheuten worden getopt zodra ze  20 cm lang zijn (zomersnoei)

Oogsten

De rijpe bes is rood, soms oranje. De bessen worden met de hand geplukt en kunnen to 5 dagen bewaard worden.   

Gebruik

De   gojibes   smaakt   een   beetje   wrang,   zoetzuur.   Naast   vers   worden   de   bessen   ook   ingevroren   en   gedroogd   gebruikt   en   verwerkt   tot   jam,   gelei   en   sap.   Ook   thee   wordt   gemaakt van   de   gedroogde   bessen.   De   gedroogde   bessen   kunnen   net   als   rozijnen   worden   gebruikt   in   koekjes,   yoghurt   en   ijs.   De   gedroogde   bessen   kunnen   ook   gerehydrateerd   worden door ze 15 minuten in heet water te laten staan. In China worden de bessen al dan niet fijngemaakt in soep gegeten.
PARI-DAEZA De Verborgen Tuinen van Dick en Jeannette Vonhof
Pari-daeza
De Verborgen Tuinen van Dick en Jeannette Vonhof

© Pari-daeza

Fruit: Lycium barbarum (Gojibes, boksdoorn)

Algemeen

De   gojibes   is   afkomstig   uit   Azië   en   wordt   m.n.   in   China   op   grote schaal    geteeld.    Ook    in    Europa    wordt    de        gojibes    steeds    meer aangeplant.     Gojibes     is     een     eenhuizige,     redelijk     winterharde, bladverliezende        en    snel    groeiende    struik,    die    ieder    jaar    lange scheuten   maakt   en   tot   2   a   3   meter   hoog   wordt.      Hij   bloeit   op   het     eenjarige   hout   met   paarse   bloemen   vanaf   mei,   de   (oranje-)rode,   1 tot 2 cm. grote bessen rijpen in de herfst.          -   CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=115807   -   Sten Porse, Lycium-barbarum-fruits, CC BY-SA 3.0

Opkweken

Door   zijn      groeiwijze   kan   de   gojibes   bij   ons   het   beste   aan   een hekwerk   of   tegen   een   muur   worden   aangeplant   op   een   zonnige plaats      in   een   zanderige   bodem,   die   aan   de   droge   kant   mag   zijn. Het   leiden   gebeurt   dan   min   of   meer   in   de   vorm   van   een   druif   of kiwi.   Hij   kan   ook   op   stam   worden   gekweekt,   waarbij   de   lange nieuw    twijgen    afhangen,    wat    de    knopvorming    bevordert.    De gojibes    heeft    warmte    nodig,    daarom    evt.    in    een    kas    plaatsen. Gojibes   kan   ook   in   een   pot   worden   gekweekt.   Gebruik   dan   een zandige    potgrond    (60    %    potgrond,    30%    grof    metselzand    en 10%klei)   en   bemest   tijdens   de   groei   tot   de   vruchten   beginnen   te verkleuren.   In   de   volle   grond   met   mate   bemesten   in   het   voorjaar     en   tijdens   de   bloei.   Gojibes   kan   worden   vermeerderd   door   zaaien op   warmte   in   maart      en      door   stekken   in   augustus   (niet   verhoute stek). Rassen: ´Big Lifeberry´ (R) sterk groei, groot blad en grote vruchten ´No.1 Lifeberry´(R) hoge opbrengst ´Sweet   Lifeberry´(R)   compacte   groei,   klein   blad,   veel   zoete vruchten "Q1” grote ronde bessen, geschikt veel grondsoorten  “Sweet rosy" eigenschappen onbekend

Snoeien

De     snoei     is     gericht     op     het     opkweken     van     veel     eenjarige, horizontaal   groeiende   of   afhangende   scheuten   en      twijgen   om   de bloemknopvorming    te    bevorderen.    Opgaande    twijgen    worden weggenomen   in   maart   /   april   en   scheuten   worden   getopt   zodra   ze     20 cm lang zijn (zomersnoei)

Oogsten

De   rijpe   bes   is   rood,   soms   oranje.   De   bessen   worden   met   de   hand geplukt en kunnen to 5 dagen bewaard worden.   

Gebruik

De   gojibes   smaakt   een   beetje   wrang,   zoetzuur.   Naast   vers   worden de   bessen   ook   ingevroren   en   gedroogd   gebruikt   en   verwerkt   tot jam,    gelei    en    sap.    Ook    thee    wordt    gemaakt    van    de    gedroogde bessen.    De    gedroogde    bessen    kunnen    net    als    rozijnen    worden gebruikt   in   koekjes,   yoghurt   en   ijs.   De   gedroogde   bessen   kunnen ook   gerehydrateerd   worden   door   ze   15   minuten   in   heet   water   te laten   staan.   In   China   worden   de   bessen   al   dan   niet   fijngemaakt   in soep gegeten.
Homepage Planten Tuinwerk
Planten en tuinwerk Planten en tuinwerk