© Pari-daeza

Fruit: Mespilus germanica (Mispel)

Algemeen

De mispel is een bladverliezende winterharde boom, die bloeit in mei / juni met grote witte bloemen, gevolgd door bruine vruchten in de herfst.        Kurt Stüber [1], Mespilus germanica2, CC BY-SA 3.0   -   Mel Etitis, Medlar blossom, CC BY-SA 2.5   -   CC BY-SA 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=379170     

Opkweken

Plant de mispel op een zonnige plaats in een niet te natte, kalkrijke bodem. Plant een mispel nooit bij een terras omdat de vruchten lelijke vlekken veroorzaken op de bestrating. Rassen: 'Bredase Reus', geeft grote ruwe, dofbruine vruchten 'Hollandse Mispel' of ‘Dutch’, heeft grote bloemen en geeft veel bruine vruchten 'Nottingham', klein blijvende struik, geeft kleine bruine vruchten, zeer productief 'Westerveld', rijkdragend, middelgrote bruine vruchten 'Hollandse reuzenmispel'(vooral voor jam), Westerveld'.

Snoeien

Mispel bloeit op tweejarig hout. Sporen bevorderende snoei is niet nodig. Snoei alleen om de kroon open te houden.

Oogsten

Na de eerste vorsten oogsten in oktober. Na het oogsten de vruchten op een koele donker plaats bewaren tot de vruchten zacht en zoet worden.  Takkk, Mespilus germanica 01, CC BY-SA 3.0

Gebruik

De vruchten zijn nagerijpt  eetbaar. De jam smaakt heerlijk. Mispellikeur:   300   g   mispels   met   3   kruidnagels   in   ieder   mispel   300   gr.   witte   suiker   in   1   liter   jenever,   3   maanden   laten   staan,   kruidnagels   verwijderen   en   nog   eens   3   maanden   laten staan. Proost!. Mispelmousse   of   -compote   1   liter   mispelbrei   (gekookte   en   gezeefde   in   stukken   gesneden   mispels)   500   gr   geleisuiker   en   sap   van   een   halve   citroen   en   een   pijpje   kaneel   (of   zakje speculaaskruiden),  3 minuten koken en klaar. Mispelgelei 1: Zeef in water gekookte gare mispels, per 1 ½ liter 1 kg suiker, inkoken, presto. Mispelgelei   2:   sudder   500   g   zeer   rijpe   mispels   in   4   delen   gesneden   in   ¼   liter   water   een   uur,   zeef   door   een   fijne   zeef   (neteldoek)   voeg   het   vocht   aan   met   1   eetlepel   limoensap   in een pan gesmolten suiker toe (per halve liter sap 250 gr suiker), 15 min inkoken en afschuimen dan oppotten. Mispeltoetje:   druk   de   mispels   door   een   zeef,   verzamel   het   vruchtvlees   aan   de   onderzijde,   voeg   een   scheutje   slagroom   toe   en   wat   vanillepoeder   of   -suiker.   Maak   een   custard   vla van   een   halve   liter   melk,   laat   die   afkoelen   en   roer   dit   door   de   mispels.   Breng   op   smaak   met   citroen-   of   sinaasappelsap,   suiker   en   vanille.   Schep   het   mengsel   in   bakjes   en   laat   het in de koelkast door en door koud worden. Hmm.
PARI-DAEZA De Verborgen Tuinen van Dick en Jeannette Vonhof
Pari-daeza
De Verborgen Tuinen van Dick en Jeannette Vonhof

© Pari-daeza

Fruit: Mespilus germanica (Mispel)

Algemeen

De   mispel   is   een   bladverliezende   winterharde   boom,   die   bloeit   in mei   /   juni   met   grote   witte   bloemen,   gevolgd   door   bruine   vruchten in de herfst.        Kurt Stüber [1], Mespilus germanica2, CC BY-SA 3.0   -   Mel Etitis, Medlar blossom, CC BY-SA 2.5   -   CC BY-SA 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=379170     

Opkweken

Plant   de   mispel   op   een   zonnige   plaats   in   een   niet   te   natte,   kalkrijke bodem.   Plant   een   mispel   nooit   bij   een   terras   omdat   de   vruchten lelijke vlekken veroorzaken op de bestrating. Rassen: 'Bredase Reus', geeft grote ruwe, dofbruine vruchten 'Hollandse   Mispel'   of   ‘Dutch’,   heeft   grote   bloemen   en   geeft veel bruine vruchten 'Nottingham',    klein    blijvende    struik,    geeft    kleine    bruine vruchten, zeer productief 'Westerveld', rijkdragend, middelgrote bruine vruchten 'Hollandse reuzenmispel'(vooral voor jam), Westerveld'.

Snoeien

Mispel   bloeit   op   tweejarig   hout.   Sporen   bevorderende   snoei   is   niet nodig. Snoei alleen om de kroon open te houden.

Oogsten

Na    de    eerste    vorsten    oogsten    in    oktober.    Na    het    oogsten    de vruchten    op    een    koele    donker    plaats    bewaren    tot    de    vruchten zacht en zoet worden.  Takkk, Mespilus germanica 01, CC BY-SA 3.0

Gebruik

De vruchten zijn nagerijpt  eetbaar. De jam smaakt heerlijk. Mispellikeur:   300   g   mispels   met   3   kruidnagels   in   ieder   mispel   300 gr.    witte    suiker    in    1    liter    jenever,    3    maanden    laten    staan, kruidnagels    verwijderen    en    nog    eens    3    maanden    laten    staan. Proost!. Mispelmousse     of     -compote     1     liter     mispelbrei     (gekookte     en gezeefde   in   stukken   gesneden   mispels)   500   gr   geleisuiker   en   sap van      een      halve      citroen      en      een      pijpje      kaneel      (of      zakje speculaaskruiden),  3 minuten koken en klaar. Mispelgelei   1:   Zeef   in   water   gekookte   gare   mispels,   per   1   ½   liter   1 kg suiker, inkoken, presto. Mispelgelei   2:   sudder   500   g   zeer   rijpe   mispels   in   4   delen   gesneden in   ¼   liter   water   een   uur,   zeef   door   een   fijne   zeef   (neteldoek)   voeg het    vocht    aan    met    1    eetlepel    limoensap    in    een    pan    gesmolten suiker   toe   (per   halve   liter   sap   250   gr   suiker),   15   min   inkoken   en afschuimen dan oppotten. Mispeltoetje:     druk     de     mispels     door     een     zeef,     verzamel     het vruchtvlees   aan   de   onderzijde,   voeg   een   scheutje   slagroom   toe   en wat   vanillepoeder   of   -suiker.   Maak   een   custard   vla   van   een   halve liter   melk,   laat   die   afkoelen   en   roer   dit   door   de   mispels.   Breng   op smaak   met   citroen-   of   sinaasappelsap,   suiker   en   vanille.   Schep   het mengsel   in   bakjes   en   laat   het   in   de   koelkast   door   en   door   koud worden. Hmm.
Homepage Planten Tuinwerk
Planten en tuinwerk Planten en tuinwerk