© Pari-daeza

Fruit: Olea europea subsp. sylvestris (Olijf)

Algemeen

De   olijf   is   een   subtropische   bladhoudende   boom   die   tot   9   meter   hoog   wordt   en   die   bloeit   in   mei   juni   met   crème-witte   bloemen   gevolgd   door   groene   vruchten   die   rijpen   naar bruin of zwart.                 With permission of World Crops Database    -   Right: Rodrigo Nuno Bragança da Cunha, Olive-tree-fruit-august-0, CC BY-SA 3.0      

Opkweken

De   olijf   wordt   bij   ons   als   kuipplant   opgekweekt.   Gebruik   kuipplantengrond   of   een   mengsel   van   60   %   potgrond   30   %   grof   metselzand   en   10%   leem.   Overwinter   de   plant   van half oktober tot half mei bij 5 - 10°C. ’s Zomers op een beschutte en zonnige plek plaatsen. Bemesten van mei t/m augustus. Vermeerdering door zaaien en stekken. Rassen: Er zijn veel rassen bekend.

Snoeien

De olijf verdraagt rigoureuze snoei. In het algemeen is enige vormsnoei voldoende. Om de bloei te bevorderen kunnen afgedragen takken iets worden teruggenomen.

Oogsten

De   vruchten   worden   geoogst   in   het   najaar.   Zowel   de   onrijpe   groene   als   de   rijpe   zwarte   olijven   kunnen   worden   geoogst.   Na   de   oogst   worden   de   olijven   in   jaar   in   zout   water bewaard om ze eetbaar te maken, door de olijven in te kerven kan dit proces worden versneld.    User:A,Ocram, Grüne Oliven, CC BY-SA 3.0   -   User:A,Ocram, Schwarze Oliven, CC BY-SA 4.0        Olives harvested     Olive oil – Photo by Bijenvriend             With permission of World Crops Database

Gebruik

De   vrucht   is   sappig   en   heeft   een   heel   eigen   smaak.   De   zwarte   olijven   zijn   iets   zachter   van   smaak   dan   de   groene.   Ook   worden   de   olijven   met   pit   en   al   geperst   voor   de olijfolie.
PARI-DAEZA De Verborgen Tuinen van Dick en Jeannette Vonhof
Pari-daeza
De Verborgen Tuinen van Dick en Jeannette Vonhof

© Pari-daeza

Fruit: Olea europea subsp. sylvestris (Olijf)

Algemeen

De   olijf   is   een   subtropische   bladhoudende   boom   die   tot   9   meter hoog   wordt   en   die   bloeit   in   mei   juni   met   crème-witte   bloemen gevolgd door groene vruchten die rijpen naar bruin of zwart.                 With permission of World Crops Database    -   Right: Rodrigo Nuno Bragança da Cunha, Olive-tree-fruit-august-0, CC BY-SA 3.0      

Opkweken

De     olijf     wordt     bij     ons     als     kuipplant     opgekweekt.     Gebruik kuipplantengrond   of   een   mengsel   van   60   %   potgrond   30   %   grof metselzand   en   10%   leem.   Overwinter   de   plant   van   half   oktober   tot half   mei   bij   5   -   10°C.   ’s   Zomers   op   een   beschutte   en   zonnige   plek plaatsen.    Bemesten    van    mei    t/m    augustus.    Vermeerdering    door zaaien en stekken. Rassen: Er zijn veel rassen bekend.

Snoeien

De    olijf    verdraagt    rigoureuze    snoei.    In    het    algemeen    is    enige vormsnoei     voldoende.     Om     de     bloei     te     bevorderen     kunnen afgedragen takken iets worden teruggenomen.

Oogsten

De    vruchten    worden    geoogst    in    het    najaar.    Zowel    de    onrijpe groene   als   de   rijpe   zwarte   olijven   kunnen   worden   geoogst.   Na   de oogst    worden    de    olijven    in    jaar    in    zout    water    bewaard    om    ze eetbaar    te    maken,    door    de    olijven    in    te    kerven    kan    dit    proces worden versneld.    User:A,Ocram, Grüne Oliven, CC BY-SA 3.0   -   User:A,Ocram, Schwarze Oliven, CC BY-SA 4.0        Olives harvested     Olive oil – Photo by Bijenvriend             With permission of World Crops Database

Gebruik

De   vrucht   is   sappig   en   heeft   een   heel   eigen   smaak.   De   zwarte olijven   zijn   iets   zachter   van   smaak   dan   de   groene.   Ook   worden   de olijven met pit en al geperst voor de olijfolie.
Homepage Planten Tuinwerk
Planten en tuinwerk Planten en tuinwerk