© Pari-daeza
Fruit: Phyllanthus acidus (Grosella)
Algemeen
De
grosella
is
een
subtropische
tot
tropische
boom
die
tot
9
meter
hoog
wordt
en
die
bloeit
met
pluimen
rossige
bloemen
die
ontspringen
van
de
stam
en
dikkere
takken
gevolgd
door trossen groen vruchten die rijpen naar bleekgeel of wit.
By Yosri at ms.wikipedia - Karya sendiriTransferred from ms.wikipedia, GFDL, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=15132043 - By L. Shyamal - Own work, CC
BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=1903600 - Von Tatiana Gerus from Brisbane, Australia - Gooseberry treeUploaded by berichard, CC BY 2.0,
https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=8271864 - Door Thamizhpparithi Maari - Eigen werk, CC BY-SA 3.0,
https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=30298470
De
grosella
wordt
bij
ons
als
kuipplant
opgekweekt.
Gebruik
kuipplantengrond
of
een
mengsel
van
60
%
potgrond
30
%
grof
metselzand
en
10%
leem.
Overwinter
de
plant
van
half
oktober
tot
half
mei
bij
5
-
10°C.’s
Zomers
op
een
beschutte
en
zonnige
plek
plaatsen.
Kruisbestuiving
is
niet
noodzakelijk.
Bemesten
van
mei
t/m
augustus.
Vermeerdering
door
zaaien stekken afleggen en enten.
Rassen: n.v.t.
Snoeien
Onbekend.
Oogsten
De vruchten worden geoogst zodra ze verkleuren en acht worden. Soms worden ze rijp voor de verkleuring en vallen ze van de boom.
https://id.wikipedia.org/wiki/Berkas:Phyllanthus_acidus3.jpg - Von Yosri at ms.wikipedia - Eigenes WerkTransferred from ms.wikipedia, GFDL,
https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=15131382
Gebruik
De vruchten smaken zeer zuur. Daarom wordt het vruchtvlees vaak gezoet en verwerkt tot jam, siroop, sauzen e.d. Ook word het verwerkt in gerechten.
PARI-DAEZA
De Verborgen Tuinen van Dick en Jeannette Vonhof