© Pari-daeza

Fruit: Pouteria sapota (Mamey sapota)

Algemeen

De   mamey   sapota   is   een   tropische   tot   subtropische   boom   die   tot   40   meter   hoog   wordt   en   die   bloeit   met   wit-gele   bloemen   op   de   dikkere   takken   gevolgd   door   groene   vruchten   die rijpen naar bruin.       CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=167186   -   https://en.wikipedia.org/wiki/File:ARS-_Pouteria_sapota.jpg    -   CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=167189 

Opkweken

De   mamey   sapota   wordt   bij   ons   als   kuipplant   opgekweekt.   Gebruik   kuipplantengrond   of   een   mengsel   van   60   %   potgrond   30   %   grof   metselzand   en   10%   leem.   Overwinter   de   plant van half oktober tot half mei bij 10 - 15°C. ’s Zomers op een beschutte en zonnige plek plaatsen. Bemesten van mei t/m augustus. Vermeerdering door zaaien en enten. Rassen: n.v.t.

Snoeien

De bomen worden regelmatig gesnoeid, waarbij de kruin open wordt gehouden en zo nodig de harttak ingekort.

Oogsten

De   vruchten   worden   geoogst   als   ze   ietwat   rood   kleuren.   Vaak   wordt   dan   van   een   aantal   vruchten   door   een   stukje   schil   weg   te   nemen   de   kleur   van   het   vruchtvlees   beoordeeld   op rijpheid.    By Meutia Chaerani / Indradi Soemardjan http://www.indrani.net - Own work, CC BY 2.5, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=1895795   -   Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=132067          

Gebruik

De vrucht is sappig en smaakt zoet naar karamel. De vrucht wordt vers gegeten of verwerkt tot jam, marmelade en ijs. De zaden worden geroosterd gegeten.
PARI-DAEZA De Verborgen Tuinen van Dick en Jeannette Vonhof
Pari-daeza
De Verborgen Tuinen van Dick en Jeannette Vonhof

© Pari-daeza

Fruit: Pouteria sapota (Mamey sapota)

Algemeen

De   mamey   sapota   is   een   tropische   tot   subtropische   boom   die   tot   40 meter    hoog    wordt    en    die    bloeit    met    wit-gele    bloemen    op    de dikkere    takken    gevolgd    door    groene    vruchten    die    rijpen    naar bruin.       CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=167186   -   https://en.wikipedia.org/wiki/File:ARS-_Pouteria_sapota.jpg    -   CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=167189 

Opkweken

De    mamey    sapota    wordt    bij    ons    als    kuipplant    opgekweekt. Gebruik   kuipplantengrond   of   een   mengsel   van   60   %   potgrond   30 %   grof   metselzand   en   10%   leem.   Overwinter   de   plant   van   half oktober   tot   half   mei   bij   10   -   15°C.   ’s   Zomers   op   een   beschutte   en zonnige     plek     plaatsen.     Bemesten     van     mei     t/m     augustus. Vermeerdering door zaaien en enten. Rassen: n.v.t.

Snoeien

De   bomen   worden   regelmatig   gesnoeid,   waarbij   de   kruin   open wordt gehouden en zo nodig de harttak ingekort.

Oogsten

De    vruchten    worden    geoogst    als    ze    ietwat    rood    kleuren.    Vaak wordt   dan   van   een   aantal   vruchten   door   een   stukje   schil   weg   te nemen de kleur van het vruchtvlees beoordeeld op rijpheid.    By Meutia Chaerani / Indradi Soemardjan http://www.indrani.net - Own work, CC BY 2.5, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=1895795   -   Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=132067          

Gebruik

De   vrucht   is   sappig   en   smaakt   zoet   naar   karamel.   De   vrucht   wordt vers    gegeten    of    verwerkt    tot    jam,    marmelade    en    ijs.    De    zaden worden geroosterd gegeten.
Homepage Planten Tuinwerk
Planten en tuinwerk Planten en tuinwerk