© Pari-daeza

Fruit: Prunus armeniaca (Abrikoos)

Algemeen

De   abrikoos   is   een   zelfbestuivende,   winterharde   bladverliezende   boom,   die   bloeit   in   maart   met   witte   tot   lichtrode   bloemen   gevolgd   door   gele   vruchten   met   een   fluwelige   schil   en een   grote   stenige   kern,   rijpend   in   juli   /   augustus.   Kies   een   boom   met   een   zwak   groeiende   onderstam   (St.   Julien-A,   of   Pumi-Selekt),   om   te   voorkomen   dat   de   boom   wel   10   meter hoog wordt. De abrikozenpitten zijn giftig!            Von ingosp - Eigenes Werk (Originaltext: eigenes Foto), CC BY-SA 3.0 de, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=38104885   -   Von User:A,Ocram - Eigenes Werk, Gemeinfrei, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=47891973   -   CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=121038 

Opkweken

Door   de   vroege   bloei   is   de   kans   op   bevriezing   van   de   bloemen   of   jonge   vruchten   erg   groot.   Kies   daarom   een   plaats   in   de   zon   en   in   de   luwte,   bij   voorkeur   op   een   zuid-   of zuidwestmuur   of   –schutting.   Opkweken   als   leiboom   is   gewenst.   Zorg   voor   een   doorlatende   maar   vochthoudende   bodem,   zoals   leem   of   met   compost   verrijkte   zandgrond. Bescherm de bloesem en jonge vruchten tegen nachtvorst door af te dekken met een doek. Overdag weer verwijderen zodat de bloemen bevrucht kunnen worden.  Rassen: ‘Tros Oranje’, ‘Bredase’, ‘Blenheim’, ‘Charles Ingouf’, ‘Peregrine’, ‘Redhaven’ 

Snoeien

De abrikoos wordt alleen tijdens het groeiseizoen gesnoeid. Neem het dode hout weg en pas zomersnoei toe bij leibomen. 

Oogsten

Abrikozen   kunnen   geoogst   worden   als   de   vruchten   zacht   beginnen   te   worden.   Vaak   hebben   ze   dan   ook   een   rode   blos.   De   abrikozen   kunnen   slechts   kort   worden   bewaard   tot   3 dagen.       With permission of World Crops Database     

Gebruik

Abrikozen   worden   vooral   vers   –met   schil   en   al-   gegeten.   Ze   kunnen   lange   tijd   bewaard   worden   door   ze   te   drogen.   Ook   kunnen   ze   worden   ingelegd   in   brandewijn.   Ze   worden   ook gebruikt in fruit-)salades en stoofschotels.
PARI-DAEZA De Verborgen Tuinen van Dick en Jeannette Vonhof
Pari-daeza
De Verborgen Tuinen van Dick en Jeannette Vonhof

© Pari-daeza

Fruit: Prunus armeniaca (Abrikoos)

Algemeen

De   abrikoos   is   een   zelfbestuivende,   winterharde   bladverliezende boom,   die   bloeit   in   maart   met   witte   tot   lichtrode   bloemen   gevolgd door   gele   vruchten   met   een   fluwelige   schil   en   een   grote   stenige kern,    rijpend    in    juli    /    augustus.    Kies    een    boom    met    een    zwak groeiende     onderstam     (St.     Julien-A,     of     Pumi-Selekt),     om     te voorkomen     dat     de     boom     wel     10     meter     hoog     wordt.     De abrikozenpitten zijn giftig!            Von ingosp - Eigenes Werk (Originaltext: eigenes Foto), CC BY-SA 3.0 de, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=38104885   -   Von User:A,Ocram - Eigenes Werk, Gemeinfrei, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=47891973   -   CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=121038 

Opkweken

Door   de   vroege   bloei   is   de   kans   op   bevriezing   van   de   bloemen   of jonge   vruchten   erg   groot.   Kies   daarom   een   plaats   in   de   zon   en   in de     luwte,     bij     voorkeur     op     een     zuid-     of     zuidwestmuur     of –schutting.    Opkweken    als    leiboom    is    gewenst.    Zorg    voor    een doorlatende    maar    vochthoudende    bodem,    zoals    leem    of    met compost    verrijkte    zandgrond.    Bescherm    de    bloesem    en    jonge vruchten    tegen    nachtvorst    door    af    te    dekken    met    een    doek. Overdag    weer    verwijderen    zodat    de    bloemen    bevrucht    kunnen worden.  Rassen: ‘Tros   Oranje’,   ‘Bredase’,   ‘Blenheim’,   ‘Charles   Ingouf’,   ‘Peregrine’, ‘Redhaven’ 

Snoeien

De   abrikoos   wordt   alleen   tijdens   het   groeiseizoen   gesnoeid.   Neem het dode hout weg en pas zomersnoei toe bij leibomen. 

Oogsten

Abrikozen     kunnen     geoogst     worden     als     de     vruchten     zacht beginnen   te   worden.   Vaak   hebben   ze   dan   ook   een   rode   blos.   De abrikozen kunnen slechts kort worden bewaard tot 3 dagen.       With permission of World Crops Database     

Gebruik

Abrikozen    worden    vooral    vers    –met    schil    en    al-    gegeten.    Ze kunnen    lange    tijd    bewaard    worden    door    ze    te    drogen.    Ook kunnen    ze    worden    ingelegd    in    brandewijn.    Ze    worden    ook gebruikt in fruit-)salades en stoofschotels.
Homepage Planten Tuinwerk
Planten en tuinwerk Planten en tuinwerk