© Pari-daeza

Fruit: Prunus cerasus (Zure kers, morel)

Algemeen

De   zure   kers   is   een   winterharde   bladverliezende   boomde   tot   4   meter   hoog   kan   worden   en   die   bloeit   in   maart   /   april   met   witte   bloemen   gevolgd   door   groene   vruchten   die rijpen van eind juni tot juli naar donker rood tot zwart.              Door Prazak - Eigen werk, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=790528   -    Von Diako1971 - Eigenes Werk, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=26348693   -   Von MatthiasKabel - Eigenes Werk, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=761341   -   With permission of World Crops Database 

Opkweken

Plant   de   zure   kers   op   zonnige   of   licht   (evt.   zwaar)   beschaduwde   plaats   in   doorlatende,   droge   grond.   Bemest   matig.   Kruisbestuiving   is   niet   nodig.   De   rijpende   vruchten   moeten worden beschermd met netten tegen vogelvraat. Vermeerdering door enten. Omdat zure kersen kleiner blijven dan zoete is de keuze van de onderstam minder belangrijk.  Rassen: ‘Gerema’, ‘Karneol’, ‘Kelleris 16’,  ‘Morina’, ‘Safir’ 

Snoeien

De zure kers wordt gesnoeid na de oogst. Zie de snoeiartikelen.  

Oogsten

De kersen worden geoogst van eind juni tot juli, afhankelijk van het ras.            By Nova - Yükləyənin öz işi, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=265362     -    By Adrian Scottow from London, England - Kriek Beer, CC BY- SA 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=9371431                        

Gebruik

Zure kersen worden verwerkt tot jam, siroop of likeur.
PARI-DAEZA De Verborgen Tuinen van Dick en Jeannette Vonhof
Pari-daeza
De Verborgen Tuinen van Dick en Jeannette Vonhof

© Pari-daeza

Fruit: Prunus cerasus (Zure kers, morel)

Algemeen

De   zure   kers   is   een   winterharde   bladverliezende   boomde   tot   4 meter   hoog   kan   worden   en   die   bloeit   in   maart   /   april   met   witte bloemen   gevolgd   door   groene   vruchten   die   rijpen   van   eind   juni   tot juli naar donker rood tot zwart.              Door Prazak - Eigen werk, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=790528   -    Von Diako1971 - Eigenes Werk, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=26348693   -   Von MatthiasKabel - Eigenes Werk, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=761341   -   With permission of World Crops Database 

Opkweken

Plant   de   zure   kers   op   zonnige   of   licht   (evt.   zwaar)   beschaduwde plaats   in   doorlatende,   droge   grond.   Bemest   matig.   Kruisbestuiving is   niet   nodig.   De   rijpende   vruchten   moeten   worden   beschermd met   netten   tegen   vogelvraat.   Vermeerdering   door   enten.   Omdat zure   kersen   kleiner   blijven   dan   zoete   is   de   keuze   van   de   onderstam minder belangrijk.  Rassen: ‘Gerema’, ‘Karneol’, ‘Kelleris 16’,  ‘Morina’, ‘Safir’ 

Snoeien

De zure kers wordt gesnoeid na de oogst. Zie de snoeiartikelen.  

Oogsten

De   kersen   worden   geoogst   van   eind   juni   tot   juli,   afhankelijk   van het ras.            By Nova - Yükləyənin öz işi, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=265362     -    By Adrian Scottow from London, England - Kriek Beer, CC BY-SA 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=9371431                        

Gebruik

Zure kersen worden verwerkt tot jam, siroop of likeur.
Homepage Planten Tuinwerk
Planten en tuinwerk Planten en tuinwerk