© Pari-daeza

Fruit: Prunus persica (Perzik)

Algemeen

De perzik is een zelfbestuivende, winterharde bladverliezende boom, die bloeit in april met witte tot lichtroze bloemen gevolgd door gele vruchten met een fluwelige schil en een grote stenige kern, rijpend in juli / augustus. Kies een boom met een zwak groeiende onderstam (St. Julien-A, of nog zwakker Pumi-Selekt), om te voorkomen dat de boom wel 5 meter hoog wordt. https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/7/77/Prunus_persica_%28Nhat_Tan%29_3.jpg - By Fan Wen - Own work http://www.flowersview.com/Amygdalus- persica/02-02.jpg.html, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=43139210 - Von Membeth - Eigenes Werk, CC0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=43752029

Opkweken

Door de vroege bloei is de kans op bevriezing van de bloemen of jonge vruchten erg groot. Kies daarom een plaats in de zon en in de luwte, bij voorkeur op een zuid- of zuidwestmuur of –schutting. Opkweken als leiboom is gewenst. Zorg voor een doorlatende maar vochthoudende bodem, zoals leem of met compost verrijkte zandgrond. Bescherm zo nodig de bloesem en jonge vruchten tegen nachtvorst door af te dekken met een doek. Overdag weer verwijderen zodat de bloemen bevrucht kunnen worden. Rassen: ‘Amsden’, ‘Avalon Pride ‘, ‘Charles Ingouf’, ‘Peregrine’, ‘Redhaven’, ‘Revita’ Wilde (platte) perzik:, ‘Teller’ ‘Saturne/Platicarpa’, ‘Sugar Baby’.

Snoeien

De perzik wordt alleen tijdens het groeiseizoen gesnoeid. Neem het dode hout weg en pas zomersnoei toe bij leibomen. Zie ook de snoeiartikelen en specifiek de perzik .

Oogsten

Perziken kunnen geoogst worden als de vruchten zacht beginnen te worden. Vaak hebben ze dan ook een rode blos. De perziken kunnen slechts kort worden bewaard tot 3 dagen. Von User:Mattes - Eigenes Werk, Gemeinfrei, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=1033064 - Par Daum — Travail personnel, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=4451785 - https://en.wikipedia.org/wiki/File:Autumn_Red_peaches.jpg

Gebruik

De perzik wordt vers gegeten of verwerkt tot jam en in taart of gebak.
PARI-DAEZA De Verborgen Tuinen van Dick en Jeannette Vonhof
Pari-daeza
De Verborgen Tuinen van Dick en Jeannette Vonhof

© Pari-daeza

Fruit: Prunus persica (Perzik)

Algemeen

De perzik is een zelfbestuivende, winterharde bladverliezende boom, die bloeit in april met witte tot lichtroze bloemen gevolgd door gele vruchten met een fluwelige schil en een grote stenige kern, rijpend in juli / augustus. Kies een boom met een zwak groeiende onderstam (St. Julien-A, of nog zwakker Pumi-Selekt), om te voorkomen dat de boom wel 5 meter hoog wordt. https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/7/77/Prunus_p ersica_%28Nhat_Tan%29_3.jpg - By Fan Wen - Own work http://www.flowersview.com/Amygdalus-persica/02-02.jpg.html, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=43139210 - Von Membeth - Eigenes Werk, CC0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=43752029

Opkweken

Door de vroege bloei is de kans op bevriezing van de bloemen of jonge vruchten erg groot. Kies daarom een plaats in de zon en in de luwte, bij voorkeur op een zuid- of zuidwestmuur of –schutting. Opkweken als leiboom is gewenst. Zorg voor een doorlatende maar vochthoudende bodem, zoals leem of met compost verrijkte zandgrond. Bescherm zo nodig de bloesem en jonge vruchten tegen nachtvorst door af te dekken met een doek. Overdag weer verwijderen zodat de bloemen bevrucht kunnen worden. Rassen: ‘Amsden’, ‘Avalon Pride ‘, ‘Charles Ingouf’, ‘Peregrine’, ‘Redhaven’, ‘Revita’ Wilde (platte) perzik:, ‘Teller’ ‘Saturne/Platicarpa’, ‘Sugar Baby’.

Snoeien

De perzik wordt alleen tijdens het groeiseizoen gesnoeid. Neem het dode hout weg en pas zomersnoei toe bij leibomen. Zie ook de snoeiartikelen en specifiek de perzik .

Oogsten

Perziken kunnen geoogst worden als de vruchten zacht beginnen te worden. Vaak hebben ze dan ook een rode blos. De perziken kunnen slechts kort worden bewaard tot 3 dagen. Von User:Mattes - Eigenes Werk, Gemeinfrei, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=1033064 - Par Daum — Travail personnel, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=4451785 - https://en.wikipedia.org/wiki/File:Autumn_Red_peaches.jpg

Gebruik

De perzik wordt vers gegeten of verwerkt tot jam en in taart of gebak.
Planten en tuinwerk Planten en tuinwerk