© Pari-daeza

Fruit: Prunus spinosa (Sleedoorn)

Algemeen

De   sleedoorn   is   een   bladverliezende,   zich   sterk   vertakkende,   winterharde,   eenhuizige   struik   met   veel   doorns,   die   in   Nederland   vrij   algemeen   voorkomt   en   tot   4   meter   hoog   wordt.   De sleedoorn bloeit in maart / april met witte bloemen gevolgd door blauwe tot bijna zwarte bessen in augustus, die ongeveer 1 cm. groot worden.       By No machine-readable author provided. Hagen Graebner assumed (based on copyright claims). - No machine-readable source provided. Own work assumed (based on copyright claims)., CC BY-SA 2.5, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=579799   -   CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=337699   -   By Le.Loup.Gris - Praca własna, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=15404197 

Opkweken

Plant de sleedoorn op een zonnige plaats in een kalkhoudende, doorlatende bodem, niet bemesten. Vermeerdering door zaaien en wortelopslag. Vooral geënte planten kunnen als leiboom worden opgekweekt.  Rassen: Niet van toepassing.

Snoeien

De struik kan wat uitgedund worden om het oogsten te vergemakkelijken. Wortelopslag moet verwijderd worden om te voorkomen dat de struik een dikke haag gaat vormen.

Oogsten

De   bessen   zijn   rijp   als   ze   verkleurd   zijn   van   groen   via   blauwzwart   naar   zwart.   De   bessen   worden   echter   pas   geoogst   na   de   eerste   nachtvorsten   in   oktober   of   november,   de   vorst   verbetert de smaak. Par Roger Culos — Travail personnel, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=32051405 

Gebruik

Sleebessen   smaken   zuur   en   vooral   wrang.   Nadat   de   vorst   erover   is   gegaan   verbetert   de   smaak   wat,   maar   de   bessen   worden   vooral   gebruikt   in   jam,   sap,   moes   en   likeur   zoals   gin, brandewijn, jenever en slivovitsj.    Tot   slot   een   heerlijk   recept   voor   een   'sleedoorndrupke':   neem   1,5   kg   sleedoornbessen,   die   de   vorst   hebben   meegemaakt   of   in   de   vriezer   hebben   gelegen,   350   gram   suiker,   een   kwart   liter water   en   een   halve   liter   jenever   of   brandewijn.         Was   de   vruchten   en   prik   ze   flink   aan   met   een   stopnaald.   Kook   de   suiker   met   het   water   tot   een   siroop.   Laat   dit   afkoelen   en   roer   er   de brandewijn   door.   Vul   enkele   bokalen   met   sleedoornvruchten   en   giet   er   de   gesuikerde   brandewijn   over.   Laat   de   drank   op   een   warme   plek   staan   en   schudt   het   regelmatig.   Vooral   met kerstmis is dit een sfeervolle drank.
PARI-DAEZA De Verborgen Tuinen van Dick en Jeannette Vonhof
Pari-daeza
De Verborgen Tuinen van Dick en Jeannette Vonhof

© Pari-daeza

Fruit: Prunus spinosa (Sleedoorn)

Algemeen

De    sleedoorn    is    een    bladverliezende,    zich    sterk    vertakkende, winterharde,   eenhuizige   struik   met   veel   doorns,   die   in   Nederland vrij   algemeen   voorkomt   en   tot   4   meter   hoog   wordt.   De   sleedoorn bloeit   in   maart   /   april   met   witte   bloemen   gevolgd   door   blauwe   tot bijna zwarte bessen in augustus, die ongeveer 1 cm. groot worden.       By No machine-readable author provided. Hagen Graebner assumed (based on copyright claims). - No machine-readable source provided. Own work assumed (based on copyright claims)., CC BY-SA 2.5, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=579799   -   CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=337699   -   By Le.Loup.Gris - Praca własna, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=15404197 

Opkweken

Plant   de   sleedoorn   op   een   zonnige   plaats   in   een   kalkhoudende, doorlatende bodem, niet bemesten. Vermeerdering     door     zaaien     en     wortelopslag.     Vooral     geënte planten kunnen als leiboom worden opgekweekt.  Rassen: Niet van toepassing.

Snoeien

De     struik     kan     wat     uitgedund     worden     om     het     oogsten     te vergemakkelijken.   Wortelopslag   moet   verwijderd   worden   om   te voorkomen dat de struik een dikke haag gaat vormen.

Oogsten

De   bessen   zijn   rijp   als   ze   verkleurd   zijn   van   groen   via   blauwzwart naar   zwart.   De   bessen   worden   echter   pas   geoogst   na   de   eerste nachtvorsten in oktober of november, de vorst verbetert de smaak. Par Roger Culos — Travail personnel, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=32051405 

Gebruik

Sleebessen   smaken   zuur   en   vooral   wrang.   Nadat   de   vorst   erover   is gegaan   verbetert   de   smaak   wat,   maar   de   bessen   worden   vooral gebruikt   in   jam,   sap,   moes   en   likeur   zoals   gin,   brandewijn,   jenever en slivovitsj.    Tot   slot   een   heerlijk   recept   voor   een   'sleedoorndrupke':   neem   1,5 kg    sleedoornbessen,    die    de    vorst    hebben    meegemaakt    of    in    de vriezer   hebben   gelegen,   350   gram   suiker,   een   kwart   liter   water   en een   halve   liter   jenever   of   brandewijn.         Was   de   vruchten   en   prik   ze flink   aan   met   een   stopnaald.   Kook   de   suiker   met   het   water   tot   een siroop.   Laat   dit   afkoelen   en   roer   er   de   brandewijn   door.   Vul   enkele bokalen     met     sleedoornvruchten     en     giet     er     de     gesuikerde brandewijn    over.    Laat    de    drank    op    een    warme    plek    staan    en schudt   het   regelmatig.   Vooral   met   kerstmis   is   dit   een   sfeervolle drank.
Homepage Planten Tuinwerk
Planten en tuinwerk Planten en tuinwerk