© Pari-daeza

Fruit: Pyrus communis (Peer)

Algemeen

De   peer   is   een   winterharde   bladverliezende   boom   dit   tot   15   meter   hoog   kan   worden   en   die   bloeit   in   april   /   mei   met   witte   bloemen   gevolgd   door   vruchten   die   naar   geelgroen   of rood afrijpen in augustus tot oktober afhankelijk van het ras.              Door Rasbak - Eigen werk, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=4284986    -   Door Lukas Messmer (Mr.Flapjack) - Eigen werk, CC BY 2.5, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=769449   -   By Keith Weller - USDA, Image Number K5299-1., Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=86612 

Opkweken

Plant   de   peer   op   een   zonnige   plaats   in   een   vochthoudende   maar   doorlatende   bodem.   De   peer   kan   opgekweekt   worden   als   hoogstam   of   spil,   maar   ook   al   leiboom.   Vermeerdering door enten. Sommige rassen zoals ‘Conference’ en ‘Doyenne du Comice’ zijn zelfbestuivend, de meeste rassen hebben echter kruisbestuiving nodig.  Peren   hebben   vaak   last   van   perenroest.   Een   schimmel   die   overwintert   in   coniferen   en   in   het   voorjaar   rode   vlekken   maakt   op   de   bladeren   van   de   peer.   Aan   het   einde   van   het groeiseizoen   zijn   het   pokdalige   uitstulpingen   aan   de   onderzijde   van   het   blad   waaruit   de   sporen   te   voorschijn   komen   die   weer   de   coniferen   aantasten.   Perenroest   ziet   er   niet   fraai uit, maar doet weinig kwaad voor de plant en de vruchten. Door Titico - Eigen werk, Publiek domein, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=4833820  Rassen: Handperen:   ‘Beurré   Alexander   Lucas’,   ‘Beurré   Hardy’,   ‘Bon   Chrétien   Williams’,   ‘Bonne   Louise   d'Avranches’,   Légipont’,   'Comtesse   de   Paris',   ‘Conference’,   ‘Clapp’s   Favourite’, ‘Doyenne   du   Comice’,   ‘Juttepeer’,   ‘Louis   Bonne   de   Duhamel’,   ‘Louise   Bonne   d'Avrances’,   ‘Kruidenierspeer’,   Supertrévoux',   'Précoce   de   Trévoux'   ‘Triomphe   de   Vienne’, ‘Williams’ Stoofperen: ‘Brederode’, ‘Gieser Wildeman’, ’Saint Rémy’, ‘Winterrietpeer’, ‘Zoutewelle peer’ 

Snoeien

Zie de snoeiartikelen  en specifiek de peer

Oogsten

De   rijpe   peren   verkleuren   naar   groengeel   of   rood   en   worden   geoogst   met   de   gehele   steel.   Rijpe   peren   raken   gemakkelijk   los   als   je   ze   optilt.   Peren   zijn   over   het   algemeen   niet   lang bewaarbaar, enige dagen tot een week. Bereide stoofperen kunnen worden ingevroren, rauwe peren niet.                                           With permission of World Crops Database   -   Von Silverije - Eigenes Werk, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=17554009   -     Von Manfred&Barbara Aulbach - Eigenes Werk, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=33409837  

Gebruik

Peren worden vooral vers gegeten, of verwerkt in gerechten. Stoofperen worden geschild gekookt, bijv. in rode wijn en geserveerd als bijgerecht of als dessert.
PARI-DAEZA De Verborgen Tuinen van Dick en Jeannette Vonhof
Pari-daeza
De Verborgen Tuinen van Dick en Jeannette Vonhof

© Pari-daeza

Fruit: Pyrus communis (Peer)

Algemeen

De   peer   is   een   winterharde   bladverliezende   boom   dit   tot   15   meter hoog   kan   worden   en   die   bloeit   in   april   /   mei   met   witte   bloemen gevolgd    door    vruchten    die    naar    geelgroen    of    rood    afrijpen    in augustus tot oktober afhankelijk van het ras.              Door Rasbak - Eigen werk, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=4284986    -   Door Lukas Messmer (Mr.Flapjack) - Eigen werk, CC BY 2.5, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=769449   -   By Keith Weller - USDA, Image Number K5299-1., Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=86612 

Opkweken

Plant   de   peer   op   een   zonnige   plaats   in   een   vochthoudende   maar doorlatende     bodem.     De     peer     kan     opgekweekt     worden     als hoogstam   of   spil,   maar   ook   al   leiboom.   Vermeerdering   door   enten. Sommige   rassen   zoals   ‘Conference’   en   ‘Doyenne   du   Comice’   zijn zelfbestuivend,    de    meeste    rassen    hebben    echter    kruisbestuiving nodig.  Peren     hebben     vaak     last     van     perenroest.     Een     schimmel     die overwintert   in   coniferen   en   in   het   voorjaar   rode   vlekken   maakt   op de   bladeren   van   de   peer.   Aan   het   einde   van   het   groeiseizoen   zijn het    pokdalige    uitstulpingen    aan    de    onderzijde    van    het    blad waaruit    de    sporen    te    voorschijn    komen    die    weer    de    coniferen aantasten.   Perenroest   ziet   er   niet   fraai   uit,   maar   doet   weinig   kwaad voor de plant en de vruchten. Door Titico - Eigen werk, Publiek domein, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=4833820  Rassen: Handperen:     ‘Beurré    Alexander     Lucas’,     ‘Beurré     Hardy’,     ‘Bon Chrétien     Williams’,     ‘Bonne     Louise     d'Avranches’,     Légipont’, 'Comtesse   de   Paris',   ‘Conference’,   ‘Clapp’s   Favourite’,   ‘Doyenne du   Comice’,   ‘Juttepeer’,   ‘Louis   Bonne   de   Duhamel’,   ‘Louise   Bonne d'Avrances’,      ‘Kruidenierspeer’,      Supertrévoux',      'Précoce      de Trévoux' ‘Triomphe de Vienne’, ‘Williams’ Stoofperen:      ‘Brederode’,      ‘Gieser      Wildeman’,      ’Saint      Rémy’, ‘Winterrietpeer’, ‘Zoutewelle peer’ 

Snoeien

Zie de snoeiartikelen  en specifiek de peer

Oogsten

De    rijpe    peren    verkleuren    naar    groengeel    of    rood    en    worden geoogst   met   de   gehele   steel.   Rijpe   peren   raken   gemakkelijk   los   als je   ze   optilt.   Peren   zijn   over   het   algemeen   niet   lang   bewaarbaar, enige    dagen    tot    een    week.    Bereide    stoofperen    kunnen    worden ingevroren, rauwe peren niet.                                           With permission of World Crops Database   -   Von Silverije - Eigenes Werk, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=17554009   -     Von Manfred&Barbara Aulbach - Eigenes Werk, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=33409837  

Gebruik

Peren    worden    vooral    vers    gegeten,    of    verwerkt    in    gerechten. Stoofperen     worden     geschild     gekookt,     bijv.     in     rode     wijn     en geserveerd als bijgerecht of als dessert.
Homepage Planten Tuinwerk
Planten en tuinwerk Planten en tuinwerk