© Pari-daeza

Fruit: Ribes nigrum x uva-crispa (Ribes 'Jostaberry', Jostabes)

Algemeen

De   'Jostabes'   komt   niet   in   de   natuur   voor.   Het   is   een   kruising   tussen   een   zwarte   bes   en   een   kruisbes.   Het   is   een   winterharde,   bladverliezende   struik   tot   wel   3   meter   hoog,   die   bloeit   in april met onopvallende bloemen in kleine trossen, gevolgd door grote zwarte bessen in juli.    Door Simon Eugster --– Simon / ?! 09:51, 21 April 2007 (UTC) - Eigen werk, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=1978004   -   Door http://de.wikipedia.org/w/index.php?title=Benutzer:Bj%C3%B6rn_K%C3%B6nig&action=edit - http://de.wikipedia.org/wiki/Bild:Jostabeeren.jpg, Publiek domein, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=1980145

Opkweken

Plaats   de   jostabes   in   de   volle   zon   of   lichte   schaduw.   De   plant   stelt   geen   verder   eisen   aan   de   bodem.   Niet   of   matig   bemesten.   Bescherming   tegen   vogels   is   noodzakelijk   als   de   bessen beginnen te rijpen. Vermeerderen door winterstek. Rassen: ‘Caseille', 'Jochina', 'Jogranda’, ‘Jostine’, ‘Jocheline’ en 'Josta'.

Snoeien

De jostabes draagt vrucht op zowel oudere takken als op eenjarig hout. Daarom zowel oudere scheuten als jonge scheuten aanhouden. Houdt de kruin open. Zie ook hier. :

Oogsten

De oogst vindt plaats in juli. De rijpe bessen zijn glimmend zwart, hebben een aromatische kruisbessensmaak en zijn 1 ½  cm. groot. 

Gebruik

Het   voordeel   van   deze   kruising   is   dat   deze   bes   een   kruisbessenaroma   heeft,   maar   niet   zo   bitter   is   dat   hij   alleen   verwerkt   gegeten   kan   worden:   ook   direct   van   de   struik   af   is   hij heerlijk. Ze zijn 2-3 weken houdbaar en vers te eten, of als gelei, jam en als sap te gebruiken.
PARI-DAEZA De Verborgen Tuinen van Dick en Jeannette Vonhof
Pari-daeza
De Verborgen Tuinen van Dick en Jeannette Vonhof

© Pari-daeza

Fruit: Ribes nigrum x uva-

crispa (Ribes 'Jostaberry',

Jostabes)

Algemeen

De    'Jostabes'    komt    niet    in    de    natuur    voor.    Het    is    een    kruising tussen   een   zwarte   bes   en   een   kruisbes.   Het   is   een   winterharde, bladverliezende   struik   tot   wel   3   meter   hoog,   die   bloeit   in   april   met onopvallende    bloemen    in    kleine    trossen,    gevolgd    door    grote zwarte bessen in juli.    Door Simon Eugster --– Simon / ?! 09:51, 21 April 2007 (UTC) - Eigen werk, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=1978004   -   Door http://de.wikipedia.org/w/index.php?title=Benutzer:Bj%C3%B6rn_ K%C3%B6nig&action=edit - http://de.wikipedia.org/wiki/Bild:Jostabeeren.jpg, Publiek domein, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=1980145

Opkweken

Plaats   de   jostabes   in   de   volle   zon   of   lichte   schaduw.   De   plant   stelt geen    verder    eisen    aan    de    bodem.    Niet    of    matig    bemesten. Bescherming   tegen   vogels   is   noodzakelijk   als   de   bessen   beginnen te rijpen. Vermeerderen door winterstek. Rassen: ‘Caseille', 'Jochina', 'Jogranda’, ‘Jostine’, ‘Jocheline’ en 'Josta'.

Snoeien

De   jostabes   draagt   vrucht   op   zowel   oudere   takken   als   op   eenjarig hout.     Daarom     zowel     oudere     scheuten     als     jonge     scheuten aanhouden. Houdt de kruin open. Zie ook hier. :

Oogsten

De   oogst   vindt   plaats   in   juli.   De   rijpe   bessen   zijn   glimmend   zwart, hebben een aromatische kruisbessensmaak en zijn 1 ½  cm. groot. 

Gebruik

Het      voordeel      van      deze      kruising      is      dat      deze      bes      een kruisbessenaroma    heeft,    maar    niet    zo    bitter    is    dat    hij    alleen verwerkt   gegeten   kan   worden:   ook   direct   van   de   struik   af   is   hij heerlijk.   Ze   zijn   2-3   weken   houdbaar   en   vers   te   eten,   of   als   gelei, jam en als sap te gebruiken.
Homepage Planten Tuinwerk
Planten en tuinwerk Planten en tuinwerk