© Pari-daeza

Fruit: Ribes nigrum (Zwarte bes)

Algemeen

De   zwarte   bes   komt   van   nature   voor   in   West-Europa   vooral   in   vochtige   gebieden.   Het   is   een   winterharde   bladverliezende   struik   die   tot   2   meter   hoog   kan   worden   en   bloeit   in april / mei met trossen onopvallende bloemen, gevolgd door trossen zwarte bessen in juli.         Publiek domein, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=269204   -    By Alinja - Own work, GFDL, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=3286523   -   Door Jerzy Opioła - Eigen werk, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=1796645 

Opkweken

Plant   de   zwarte   bes   op   een   zonnige   plaats,   evt.   in   lichte   schaduw,   op   een   humusrijke   enigszins   vochtige   grond.   Door   vrij   diep   te   planten   ontstaan   veel   nieuwe   grondscheuten. Goed bemesten met organische mest, niet bekalken. De zwarte bes is zelfbestuivend, maar kruisbestuiving geeft meer vruchten. Vermeerderen door winterstek. Rassen: 'Ben Alder' laat en vatbaar voor ziekten 'Ben Nevis' vroeg rijp 'Ben Tirran' zeer laat en zeer vatbaar voor ziekten ‘Boskoop Giant’ hoge opbrengst

Snoeien

In   het   eerste   jaar   is   snoeien   overbodig.   Snoei   vervolgens   vanaf   het   derde   jaar   elk   najaar   na   de   oogst   ongeveer   een   derde   van   de   oudste   takken   tot   op   de   grond   weg.   De   meeste vruchten   worden   namelijk   gevormd   aan   de   takken   die   het   jaar   ervoor   gegroeid   zijn.   In   de   winter   en   het   vroege   voorjaar   dient   u   gezwollen   knoppen   (   is   een   aantasting   door rondknopmijt) te verwijderen. Bij ernstige aantasting snoeit u de takken terug. Zie ook hier.  

Oogsten

Oogsten van juli tot medio augustus. De rijpe bes is zwart. Pluk alleen de echt rijpe bessen. Vaak rijpen niet alle bessen van één tros op het zelfde moment.     Photo by storebukkebruse   -   By Bearas - Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=17841344 

Gebruik

Zwarte   bes   wordt   vers   weinig   gegeten,   maar   verwerkt   tot   gelei,   saus   of   sap   (cassis).   De   bessen   kunnen   ook   op   alcohol   worden   gezet   en   zo   worden   verwerkt   tot   bessenlikeur. Ze kunnen ook worden ingevroren of gedroogd. 
PARI-DAEZA De Verborgen Tuinen van Dick en Jeannette Vonhof
Pari-daeza
De Verborgen Tuinen van Dick en Jeannette Vonhof

© Pari-daeza

Fruit: Ribes nigrum (Zwarte bes)

Algemeen

De   zwarte   bes   komt   van   nature   voor   in   West-Europa   vooral   in vochtige   gebieden.   Het   is   een   winterharde   bladverliezende   struik die   tot   2   meter   hoog   kan   worden   en   bloeit   in   april   /   mei   met trossen    onopvallende    bloemen,    gevolgd    door    trossen    zwarte bessen in juli.         Publiek domein, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=269204   -    By Alinja - Own work, GFDL, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=3286523   -   Door Jerzy Opioła - Eigen werk, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=1796645 

Opkweken

Plant   de   zwarte   bes   op   een   zonnige   plaats,   evt.   in   lichte   schaduw, op   een   humusrijke   enigszins   vochtige   grond.   Door   vrij   diep   te planten   ontstaan   veel   nieuwe   grondscheuten.   Goed   bemesten   met organische   mest,   niet   bekalken.   De   zwarte   bes   is   zelfbestuivend, maar    kruisbestuiving    geeft    meer    vruchten.    Vermeerderen    door winterstek. Rassen: 'Ben Alder' laat en vatbaar voor ziekten 'Ben Nevis' vroeg rijp 'Ben Tirran' zeer laat en zeer vatbaar voor ziekten ‘Boskoop Giant’ hoge opbrengst

Snoeien

In   het   eerste   jaar   is   snoeien   overbodig.   Snoei   vervolgens   vanaf   het derde    jaar    elk    najaar    na    de    oogst    ongeveer    een    derde    van    de oudste   takken   tot   op   de   grond   weg.   De   meeste   vruchten   worden namelijk   gevormd   aan   de   takken   die   het   jaar   ervoor   gegroeid   zijn. In   de   winter   en   het   vroege   voorjaar   dient   u   gezwollen   knoppen   (   is een    aantasting    door    rondknopmijt)    te    verwijderen.    Bij    ernstige aantasting snoeit u de takken terug. Zie ook hier.  

Oogsten

Oogsten   van   juli   tot   medio   augustus.   De   rijpe   bes   is   zwart.   Pluk alleen   de   echt   rijpe   bessen.   Vaak   rijpen   niet   alle   bessen   van   één   tros op het zelfde moment.     Photo by storebukkebruse   -   By Bearas - Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=17841344 

Gebruik

Zwarte   bes   wordt   vers   weinig   gegeten,   maar   verwerkt   tot   gelei, saus   of   sap   (cassis).   De   bessen   kunnen   ook   op   alcohol   worden gezet    en    zo    worden    verwerkt    tot    bessenlikeur.    Ze    kunnen    ook worden ingevroren of gedroogd. 
Homepage Planten Tuinwerk
Planten en tuinwerk Planten en tuinwerk