© Pari-daeza

Fruit: Ribes uva-crispa (Kruisbes)

Algemeen

De   kruisbes   is   een   1   meter   hoge   winterharde   bladverliezende   struik,   die   bloeit   in   april   met   onopvallende   groenige   bloemen   gevolgd   door   2   cm   grote,   harige   gele   rode   paarse   of groene bessen in juli.  De planten worden ook aangeboden op een stekelloze onderstam van 50 tot 100 cm.          Door Rasbak - Eigen werk, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=848387   -   Door Frank Vincentz - Eigen werk, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=2003963   -   CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=29312    -   Von Darkone - Eigenes Werk, CC BY-SA 2.5, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=241252       

Opkweken

Plant   de   kruisbes   op   een   zonnige   of   licht   beschaduwde   plek   in   een   vochtige,   matig   voedselrijke   en   kalkhoudende   grond.   Matig   bemesten,   wel   bekalken.   Bescherm   de   rijpende bessen tegen vogels. Vermeerderen door winterstek of afleggen. Rassen: 'Early Sulphur' zeer vroeg, geel, goede smaak 'May Duke' vroeg helderrood, goede smaak 'Whinham's Industry' vroeg, paarsrood, goede smaak 'Golda' vroeg, geel, goede smaak 'Goudbal' vroeg, goudgeel, goede smaak 'Invicta' vroeg, bleekgroen, matige smaak, weinig vatbaar voor Amerikaanse kruisbessenmeeldauw 'Pax' vroeg, helderrood, redelijke smaak, ongestekeld, niet vatbaar voor Am. kruisbessenmeeldauw 'Crown Bob' middentijds, donker paarsrood, tamelijk goed van smaak 'Whitesmith'  middentijds, bleekgroen, goede tot zeer goede smaak 'Rosko' middentijds, helderrood, goede smaak 'Achilles' laat, paarsrood, tamelijk goede smaak 'Captivator' zeer laat, paarsrood, goede smaak

Snoeien

Snoei   in   maart   om   de   kruin   open   te   houden   en   daardoor   aantastingen   voorkomen.   Het   snoeien   is   voorts   gericht   op   het   verkrijgen   van   eenjarige   twijgen.   Neem   ook   door kruisbessenmeeldauw aangetaste toppen van scheuten weg. Zie ook hier .

Oogsten

Kruisbessen   rijpen   afhankelijk   van   het   ras   van   juni   tot   in   augustus.   Voor   verwerking   hoeven   de   bessen   niet   (over-)rijp   te   zijn,   voor   verse   consumptie   wel.   Ze   worden   dan   aan   de struik al minder hard.  By Jonathan Cardy - Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=7174241        

Gebruik

Kruisbessen worden vers gegeten of verwerkt in gebak (kruisbessenvlaai), ijs, pudding, yoghurt e.d. Er kan ook mousse, saus, jam en zelfs wijn van gemaakt worden. 
PARI-DAEZA De Verborgen Tuinen van Dick en Jeannette Vonhof
Pari-daeza
De Verborgen Tuinen van Dick en Jeannette Vonhof

© Pari-daeza

Fruit: Ribes uva-crispa (Kruisbes)

Algemeen

De    kruisbes    is    een    1    meter    hoge    winterharde    bladverliezende struik,    die    bloeit    in    april    met    onopvallende    groenige    bloemen gevolgd   door   2   cm   grote,   harige   gele   rode   paarse   of   groene   bessen in   juli.      De   planten   worden   ook   aangeboden   op   een   stekelloze onderstam van 50 tot 100 cm.          Door Rasbak - Eigen werk, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=848387   -   Door Frank Vincentz - Eigen werk, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=2003963   -   CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=29312    -   Von Darkone - Eigenes Werk, CC BY-SA 2.5, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=241252       

Opkweken

Plant   de   kruisbes   op   een   zonnige   of   licht   beschaduwde   plek   in   een vochtige,     matig     voedselrijke     en     kalkhoudende     grond.     Matig bemesten,    wel    bekalken.    Bescherm    de    rijpende    bessen    tegen vogels. Vermeerderen door winterstek of afleggen. Rassen: 'Early Sulphur' zeer vroeg, geel, goede smaak 'May Duke' vroeg helderrood, goede smaak 'Whinham's Industry' vroeg, paarsrood, goede smaak 'Golda' vroeg, geel, goede smaak 'Goudbal' vroeg, goudgeel, goede smaak 'Invicta'    vroeg,    bleekgroen,    matige    smaak,    weinig    vatbaar voor Amerikaanse kruisbessenmeeldauw 'Pax'   vroeg,   helderrood,   redelijke   smaak,   ongestekeld,   niet vatbaar voor Am. kruisbessenmeeldauw 'Crown   Bob'   middentijds,   donker   paarsrood,   tamelijk   goed van smaak 'Whitesmith'      middentijds,   bleekgroen,   goede   tot   zeer   goede smaak 'Rosko' middentijds, helderrood, goede smaak 'Achilles' laat, paarsrood, tamelijk goede smaak 'Captivator' zeer laat, paarsrood, goede smaak

Snoeien

Snoei    in    maart    om    de    kruin    open    te    houden    en    daardoor aantastingen    voorkomen.    Het    snoeien    is    voorts    gericht    op    het verkrijgen        van        eenjarige        twijgen.        Neem        ook        door kruisbessenmeeldauw aangetaste toppen van scheuten weg. Zie ook hier .

Oogsten

Kruisbessen   rijpen   afhankelijk   van   het   ras   van   juni   tot   in   augustus. Voor   verwerking   hoeven   de   bessen   niet   (over-)rijp   te   zijn,   voor verse   consumptie   wel.   Ze   worden   dan   aan   de   struik   al   minder hard.  By Jonathan Cardy - Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=7174241        

Gebruik

Kruisbessen      worden      vers      gegeten      of      verwerkt      in      gebak (kruisbessenvlaai),   ijs,   pudding,   yoghurt   e.d.   Er   kan   ook   mousse, saus, jam en zelfs wijn van gemaakt worden. 
Homepage Planten Tuinwerk
Planten en tuinwerk Planten en tuinwerk