© Pari-daeza
Fruit: Rubus fruticosus (Braam)
Algemeen
De
plant
is
een
heester
die
2
tot
6
meter
hoog
wordt
en
bloeit
van
juli
/
augustus
met
witte
bloemen
gevolgd
door
rode
naar
zwart
verkleurende
bessen
in
september
/
oktober.
Elk
jaar worden nieuwe stengels gevormd. De stengels die gedragen hebben sterven af.
https://nl.wikipedia.org/wiki/Bestand:Braam_in_voorjaar_Rubus_%27Thornfree%27_in_spring.jpg -
https://nl.wikipedia.org/wiki/Bestand:Braam_vruchten_Rubus_fruits_%27Thornfree%27.jpg - By I, Luc Viatour, CC BY-SA 3.0,
https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=1434374 - By Ragesoss - Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=4496657
Opkweken
Plant
de
braam
op
een
zonnige
plek
tegen
een
muur
of
schutting
in
een
vochtige
maar
doorlatende
bodem.
Ook
kan
de
braam
geleid
worden
langs
horizontale
draden.
Bemesten
hoeft niet, een compostgift volstaat. Vermeerderen door afleggen en zomerstek.
Rassen:
•
'Thornless Evergreen' grote, stevige vruchten, minder smakelijk
•
'Black Satin' lange oogsttijd, grote sappige goed smakende vruchten
•
‘Himalaya’ vroeg, sappig, fris zoet
•
‘Thornfree’ stekelloos, laat rijpend, sappig, goede smaak
Snoeien
Alleen
de
tweejarige
stengels
dragen
vrucht,
waarna
deze
afsterven.
Jaarlijks
worden
de
afgedragen
takken
weggesnoeid
worden
en
de
nieuwe
grondscheuten
aangebonden.
Zie
ook
hier.
Oogsten
Pluk alleen de dikke, zachte bramen.
By Gandydancer - Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=24859580
Gebruik
Bramen
hebben
een
zoete
smaak
en
worden
zowel
vers
gegeten
als
verwerkt
in
gelei,
jam,
likeur,
saus,
wijn
en
als
garnering
op
taarten
en
door
ijs.
Bramen
kunnen
ook
worden
ingevroren. Van de gedroogde bladeren wordt thee gemaakt.
PARI-DAEZA
De Verborgen Tuinen van Dick en Jeannette Vonhof