© Pari-daeza

Fruit: Rubus fruticosus (Braam)

Algemeen

De   plant   is   een   heester   die   2   tot   6   meter   hoog   wordt   en   bloeit   van   juli   /   augustus   met   witte   bloemen   gevolgd   door   rode   naar   zwart   verkleurende   bessen   in   september   /   oktober.   Elk jaar worden nieuwe stengels gevormd. De stengels die gedragen hebben sterven af.          https://nl.wikipedia.org/wiki/Bestand:Braam_in_voorjaar_Rubus_%27Thornfree%27_in_spring.jpg   -   https://nl.wikipedia.org/wiki/Bestand:Braam_vruchten_Rubus_fruits_%27Thornfree%27.jpg   -    By I, Luc Viatour, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=1434374  -   By Ragesoss - Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=4496657 

Opkweken

Plant   de   braam   op   een   zonnige   plek   tegen   een   muur   of   schutting   in   een   vochtige   maar   doorlatende   bodem.   Ook   kan   de   braam   geleid   worden   langs   horizontale   draden.   Bemesten hoeft niet, een compostgift volstaat. Vermeerderen door afleggen en zomerstek. Rassen: 'Thornless Evergreen' grote, stevige vruchten, minder smakelijk 'Black Satin' lange oogsttijd, grote sappige goed smakende vruchten ‘Himalaya’ vroeg, sappig, fris zoet ‘Thornfree’ stekelloos, laat rijpend, sappig, goede smaak

Snoeien

Alleen   de   tweejarige   stengels   dragen   vrucht,   waarna   deze   afsterven.   Jaarlijks   worden   de   afgedragen   takken   weggesnoeid   worden   en   de   nieuwe   grondscheuten   aangebonden.      Zie ook hier.

Oogsten

Pluk alleen de dikke, zachte bramen.    By Gandydancer - Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=24859580 

Gebruik

Bramen   hebben   een   zoete   smaak   en   worden   zowel   vers   gegeten   als   verwerkt   in   gelei,   jam,   likeur,   saus,   wijn   en   als   garnering   op   taarten   en   door   ijs.      Bramen   kunnen   ook   worden ingevroren. Van de gedroogde bladeren wordt thee gemaakt. 
PARI-DAEZA De Verborgen Tuinen van Dick en Jeannette Vonhof
Pari-daeza
De Verborgen Tuinen van Dick en Jeannette Vonhof

© Pari-daeza

Fruit: Rubus fruticosus (Braam)

Algemeen

De   plant   is   een   heester   die   2   tot   6   meter   hoog   wordt   en   bloeit   van juli   /   augustus   met   witte   bloemen   gevolgd   door   rode   naar   zwart verkleurende    bessen    in    september    /    oktober.    Elk    jaar    worden nieuwe    stengels    gevormd.    De    stengels    die    gedragen    hebben sterven af.          https://nl.wikipedia.org/wiki/Bestand:Braam_in_voorjaar_Rubus_ %27Thornfree%27_in_spring.jpg   -   https://nl.wikipedia.org/wiki/Bestand:Braam_vruchten_Rubus_fru its_%27Thornfree%27.jpg   -    By I, Luc Viatour, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=1434374  -   By Ragesoss - Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=4496657 

Opkweken

Plant   de   braam   op   een   zonnige   plek   tegen   een   muur   of   schutting in    een    vochtige    maar    doorlatende    bodem.    Ook    kan    de    braam geleid   worden   langs   horizontale   draden.   Bemesten   hoeft   niet,   een compostgift volstaat. Vermeerderen door afleggen en zomerstek. Rassen: 'Thornless     Evergreen'     grote,     stevige     vruchten,     minder smakelijk 'Black   Satin'   lange   oogsttijd,   grote   sappige   goed   smakende vruchten ‘Himalaya’ vroeg, sappig, fris zoet ‘Thornfree’ stekelloos, laat rijpend, sappig, goede smaak

Snoeien

Alleen     de     tweejarige     stengels     dragen     vrucht,     waarna     deze afsterven.    Jaarlijks    worden    de    afgedragen    takken    weggesnoeid worden en de nieuwe grondscheuten aangebonden.  Zie ook hier.

Oogsten

Pluk alleen de dikke, zachte bramen.    By Gandydancer - Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=24859580 

Gebruik

Bramen   hebben   een   zoete   smaak   en   worden   zowel   vers   gegeten   als verwerkt    in    gelei,    jam,    likeur,    saus,    wijn    en    als    garnering    op taarten   en   door   ijs.      Bramen   kunnen   ook   worden   ingevroren.   Van de gedroogde bladeren wordt thee gemaakt. 
Homepage Planten Tuinwerk
Planten en tuinwerk Planten en tuinwerk