© Pari-daeza

Fruit: Rubus phoenicolasius (Japanse wijnbes)

Algemeen

De Japanse wijnbes is een winterharde bladverliezende struik die lijkt op een braam met veel fijne stekels. Hij bloeit in juni met witroze bloemen, waarna de knoppen zich weer sluiten. In juli gaan de knoppen weer open en komen de vruchten tevoorschijn. Door Rasbak uit nl, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=1820191 - Von Zio in der Wikipedia auf Deutsch, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=21843799 - By Wouter Hagens - Own work, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=1843577 - By Rasbak - Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=3353708

Opkweken

Plant de Japanse wijnbes op een zonnige plaats in humeuze, kalkrijke grond. De twijgen dienen geleid te worden. Rassen: niet van toepassing

Snoeien

Snoei na de oogst de afgedragen takken bij de grond af.

Oogsten

Hoe donkerder de Japanse wijnbes wordt hoe smakelijker hij wordt. De bessen rijpen over een langere periode. Je kunt er ieder dag een handjevol oogsten. Von Marco Almbauer - Eigenes WerkOriginaltext: eigenes Werk, CC BY-SA 3.0 de, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=41678791 - Door Rasbak uit nl, CC BY- SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=1820192

Gebruik

De Japanse wijnbes heeft een wat flauwe, frisse, zoetzure smaak, is donkerrood gekleurd en voelt wat kleverig aan. Ze worden vers of vermengd met yoghurt of vla gegeten. Gelei van Japanse wijnbessen blijft vloeibaar en is zeer geschikt als vruchtensiroop over toetjes. De vruchten kunnen worden ingevroren voor later in compotes en bowl. Ook kan er jam van gemaakt worden, maar de smaak is flauw. Daarom is het aan te bevelen om aalbessen voor de smaak toe te voegen. In de koelkast zijn de vruchten enige tijd te bewaren.
PARI-DAEZA De Verborgen Tuinen van Dick en Jeannette Vonhof
Pari-daeza
De Verborgen Tuinen van Dick en Jeannette Vonhof

© Pari-daeza

Fruit: Rubus phoenicolasius (Japanse wijnbes)

Algemeen

De Japanse wijnbes is een winterharde bladverliezende struik die lijkt op een braam met veel fijne stekels. Hij bloeit in juni met witroze bloemen, waarna de knoppen zich weer sluiten. In juli gaan de knoppen weer open en komen de vruchten tevoorschijn. Door Rasbak uit nl, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=1820191 - Von Zio in der Wikipedia auf Deutsch, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=21843799 - By Wouter Hagens - Own work, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=1843577 - By Rasbak - Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=3353708

Opkweken

Plant de Japanse wijnbes op een zonnige plaats in humeuze, kalkrijke grond. De twijgen dienen geleid te worden. Rassen: niet van toepassing

Snoeien

Snoei na de oogst de afgedragen takken bij de grond af.

Oogsten

Hoe donkerder de Japanse wijnbes wordt hoe smakelijker hij wordt. De bessen rijpen over een langere periode. Je kunt er ieder dag een handjevol oogsten. Von Marco Almbauer - Eigenes WerkOriginaltext: eigenes Werk, CC BY-SA 3.0 de, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=41678791 - Door Rasbak uit nl, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=1820192

Gebruik

De Japanse wijnbes heeft een wat flauwe, frisse, zoetzure smaak, is donkerrood gekleurd en voelt wat kleverig aan. Ze worden vers of vermengd met yoghurt of vla gegeten. Gelei van Japanse wijnbessen blijft vloeibaar en is zeer geschikt als vruchtensiroop over toetjes. De vruchten kunnen worden ingevroren voor later in compotes en bowl. Ook kan er jam van gemaakt worden, maar de smaak is flauw. Daarom is het aan te bevelen om aalbessen voor de smaak toe te voegen. In de koelkast zijn de vruchten enige tijd te bewaren.
Planten en tuinwerk Planten en tuinwerk