© Pari-daeza

Fruit: Rubus phoenicolasius (Japanse wijnbes)

Algemeen

De   Japanse   wijnbes   is   een   winterharde   bladverliezende   struik   die   lijkt   op   een   braam   met   veel   fijne   stekels.   Hij   bloeit   in   juni   met   witroze   bloemen,   waarna   de   knoppen   zich   weer sluiten. In juli gaan de knoppen weer open en komen de vruchten tevoorschijn.          Door Rasbak uit nl, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=1820191   -   Von Zio in der Wikipedia auf Deutsch, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=21843799   -   By Wouter Hagens - Own work, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=1843577   -   By Rasbak - Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=3353708                            

Opkweken

Plant de Japanse wijnbes op een zonnige plaats in humeuze, kalkrijke grond. De twijgen dienen geleid te worden. Rassen: niet van toepassing

Snoeien

Snoei na de oogst de afgedragen takken bij de grond af.

Oogsten

Hoe donkerder de Japanse wijnbes wordt hoe smakelijker hij wordt. De bessen rijpen over een langere periode. Je kunt er ieder dag een handjevol oogsten.    Von Marco Almbauer - Eigenes WerkOriginaltext: eigenes Werk, CC BY-SA 3.0 de, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=41678791   -   Door Rasbak uit nl, CC BY- SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=1820192 

Gebruik

De   Japanse   wijnbes   heeft   een   wat   flauwe,   frisse,   zoetzure   smaak,   is   donkerrood   gekleurd   en   voelt   wat   kleverig   aan.   Ze   worden   vers   of   vermengd   met   yoghurt   of   vla   gegeten. Gelei   van   Japanse   wijnbessen   blijft   vloeibaar   en   is   zeer   geschikt   als   vruchtensiroop   over   toetjes.   De   vruchten   kunnen   worden   ingevroren   voor   later   in   compotes   en   bowl.   Ook   kan er   jam   van   gemaakt   worden,   maar   de   smaak   is   flauw.   Daarom   is   het   aan   te   bevelen   om   aalbessen   voor   de   smaak   toe   te   voegen.   In   de   koelkast   zijn   de   vruchten   enige   tijd   te bewaren.
PARI-DAEZA De Verborgen Tuinen van Dick en Jeannette Vonhof
Pari-daeza
De Verborgen Tuinen van Dick en Jeannette Vonhof

© Pari-daeza

Fruit: Rubus phoenicolasius (Japanse wijnbes)

Algemeen

De   Japanse   wijnbes   is   een   winterharde   bladverliezende   struik   die lijkt   op   een   braam   met   veel   fijne   stekels.   Hij   bloeit   in   juni   met witroze   bloemen,   waarna   de   knoppen   zich   weer   sluiten.   In   juli gaan de knoppen weer open en komen de vruchten tevoorschijn.          Door Rasbak uit nl, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=1820191   -   Von Zio in der Wikipedia auf Deutsch, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=21843799   -   By Wouter Hagens - Own work, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=1843577   -   By Rasbak - Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=3353708                            

Opkweken

Plant    de    Japanse    wijnbes    op    een    zonnige    plaats    in    humeuze, kalkrijke grond. De twijgen dienen geleid te worden. Rassen: niet van toepassing

Snoeien

Snoei na de oogst de afgedragen takken bij de grond af.

Oogsten

Hoe    donkerder    de    Japanse    wijnbes    wordt    hoe    smakelijker    hij wordt.   De   bessen   rijpen   over   een   langere   periode.   Je   kunt   er   ieder dag een handjevol oogsten.    Von Marco Almbauer - Eigenes WerkOriginaltext: eigenes Werk, CC BY-SA 3.0 de, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=41678791   -   Door Rasbak uit nl, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=1820192 

Gebruik

De   Japanse   wijnbes   heeft   een   wat   flauwe,   frisse,   zoetzure   smaak,   is donkerrood   gekleurd   en   voelt   wat   kleverig   aan.   Ze   worden   vers   of vermengd     met     yoghurt     of     vla     gegeten.     Gelei     van     Japanse wijnbessen   blijft   vloeibaar   en   is   zeer   geschikt   als   vruchtensiroop over   toetjes.   De   vruchten   kunnen   worden   ingevroren   voor   later   in compotes   en   bowl.   Ook   kan   er   jam   van   gemaakt   worden,   maar   de smaak   is   flauw.   Daarom   is   het   aan   te   bevelen   om   aalbessen   voor   de smaak   toe   te   voegen.   In   de   koelkast   zijn   de   vruchten   enige   tijd   te bewaren.
Homepage Planten Tuinwerk
Planten en tuinwerk Planten en tuinwerk