© Pari-daeza

Fruit: Schisandra chinensis (Schisandrabes of peperbes)

Algemeen

De   '5   smaken'   bes      is   een   klimplant   uit   China.   De   Chinese   naam   is   "Wu-Wei-Zi"   en   betekent   zoveel   als:   "de   kracht   van   de   5   smaakrichtingen".   Vandaar   de   naam   "5-smaken"   bes: zoet, zuur, zout, scherp en bitter. Schisandra   chinensis   groeit   oorspronkelijk   in   Japan   en   Korea.   Het   is   een   klimmende   plant   met   glanzend,   donkergroen   blad.   De   plant   is   tweehuizig.   Soms   wordt   een   eenhuizige variant   aangeboden   onder   de   naam   "Eastern   Prince".   De   bloemen   zijn   wit   tot   iets   lichtroze,   die   in   mei-juni   verschijnen   en   heerlijk   geuren.   In   de   nazomer   volgen   de   rode   vruchtjes in   10   cm   lange   trosjes.   Ze   hebben   een   bijzondere   smaak,   waarin   eigenlijk   alle   vijf   smaken   terug   te   vinden   zijn:   zout,   zoet,   zuur,   scherp   en   bitter.   Door   de   scherpe   smaak   wordt Schisandra   chinensis   ook   wel   peperbes   genoemd.   Deze   besjes   worden   in   de   Chinese   kruidengeneeskunde   gebruikt.   Deze   decoratieve   slingerplant   heeft   de   steun   nodig   van   een klimelement, pergola of een gaashek.          By Vladimir Kosolapov - Own work, CC BY 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=7753798   -   Door VoDeTan2 - Eigen werk, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=9699681   -   Door Tatters ❀ from Brisbane, Australia - Лимонник - Schisandra chinensis - ripening berries, CC BY-SA 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=32462002   -   Door Vladimir Kosolapov - Eigen werk, CC BY 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=7753804 

Opkweken

Zorg   ervoor   dat   de   kluit   van   Schisandra   chinensis   goed   vochtig   is.   Zet   de   struik   voor   het   planten   eerst   in   een   emmer   lauwwarm   water.   Graaf   een   ruim   plantgat   en   maak   de   grond goed   los.   Zet   de   kluit   van   de   '5-smaken'   bes   op   de   juiste   hoogte   in   het   plantgat.   De   bovenkant   van   de   kluit   moet   net   iets   onder   het   grondniveau   komen.   Vul   het   plantgat   met   aarde en   druk   stevig   aan.   Geef   na   het   planten   direct   water.   De   '5-   smaken'   bes   groeit   goed   in   losse,   voedzame   grond.   Verbeter   tuingrond   met   compost   en   koemestkorrels.   Geef   deze klimmer   een   plekje   in   de   volle   zon   of   halfschaduw.   Schisandra   chinensis   is   een   makkelijk   te   kweken   klimplant   en   vraagt   weinig   onderhoud.   Zorg   ervoor   dat   de   aarde   rond   de wortels   niet   uitdroogt.   Geef   in   het   vroege   voorjaar   een   mulchlaag   van   compost   en   koemestkorrels.   Dek   de   planten   's   winters   af   met   een   laagje   afgevallen   blad.   Knip   in   het voorjaar   de   twijgen   licht   terug   om   een   compacte   klimmer   te   houden.   Bind   de   slingerende   twijgen   van   Schisandra   chinensis   aan,   of   laat   ze   bijvoorbeeld   door   gaas   groeien.   De twijgen kunnen wel 5 meter hoog groeien.

Snoeien

De plant heeft de neiging om zeer warrig uit te groeien.  In de winter kunnen de uitlopers worden uitgedund en ingekort.

Oogsten

De bessen worden in de herfst geoogst. Evt. moet bescherming tegen vogelvraat worden toegepast.    By Vladimir Kosolapov - Own work, CC BY 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=7753530   -   By Hyeon-Jeong Suk - https://www.flickr.com/photos/127584241@N02/15584453497/, CC BY 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=54787659 

Gebruik

De bessen worden vooral als gezondheidsversterkend element gebruikt. Ze worden ze o.a. toegepast in smoothies en in thee. Niet in grotere hoeveelheden gebruiken.
PARI-DAEZA De Verborgen Tuinen van Dick en Jeannette Vonhof
Pari-daeza
De Verborgen Tuinen van Dick en Jeannette Vonhof

© Pari-daeza

Fruit: Schisandra chinensis

(Schisandrabes of

peperbes)

Algemeen

De   '5   smaken'   bes      is   een   klimplant   uit   China.   De   Chinese   naam   is "Wu-Wei-Zi"     en     betekent     zoveel     als:     "de     kracht     van     de     5 smaakrichtingen".   Vandaar   de   naam   "5-smaken"   bes:   zoet,   zuur, zout, scherp en bitter. Schisandra   chinensis   groeit   oorspronkelijk   in   Japan   en   Korea.   Het is   een   klimmende   plant   met   glanzend,   donkergroen   blad.   De   plant is    tweehuizig.    Soms    wordt    een    eenhuizige    variant    aangeboden onder    de    naam    "Eastern    Prince".    De    bloemen    zijn    wit    tot    iets lichtroze,    die    in    mei-juni    verschijnen    en    heerlijk    geuren.    In    de nazomer    volgen    de    rode    vruchtjes    in    10    cm    lange    trosjes.    Ze hebben   een   bijzondere   smaak,   waarin   eigenlijk   alle   vijf   smaken terug   te   vinden   zijn:   zout,   zoet,   zuur,   scherp   en   bitter.   Door   de scherpe    smaak    wordt    Schisandra    chinensis    ook    wel    peperbes genoemd.   Deze   besjes   worden   in   de   Chinese   kruidengeneeskunde gebruikt.   Deze   decoratieve   slingerplant   heeft   de   steun   nodig   van een klimelement, pergola of een gaashek.          By Vladimir Kosolapov - Own work, CC BY 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=7753798   -   Door VoDeTan2 - Eigen werk, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=9699681   -   Door Tatters ❀ from Brisbane, Australia - Лимонник - Schisandra chinensis - ripening berries, CC BY-SA 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=32462002   -   Door Vladimir Kosolapov - Eigen werk, CC BY 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=7753804 

Opkweken

Zorg   ervoor   dat   de   kluit   van   Schisandra   chinensis   goed   vochtig   is. Zet    de    struik    voor    het    planten    eerst    in    een    emmer    lauwwarm water.   Graaf   een   ruim   plantgat   en   maak   de   grond   goed   los.   Zet   de kluit   van   de   '5-smaken'   bes   op   de   juiste   hoogte   in   het   plantgat.   De bovenkant    van    de    kluit    moet    net    iets    onder    het    grondniveau komen.   Vul   het   plantgat   met   aarde   en   druk   stevig   aan.   Geef   na   het planten    direct    water.    De    '5-    smaken'    bes    groeit    goed    in    losse, voedzame      grond.      Verbeter      tuingrond      met      compost      en koemestkorrels.   Geef   deze   klimmer   een   plekje   in   de   volle   zon   of halfschaduw.    Schisandra    chinensis    is    een    makkelijk    te    kweken klimplant   en   vraagt   weinig   onderhoud.   Zorg   ervoor   dat   de   aarde rond   de   wortels   niet   uitdroogt.   Geef   in   het   vroege   voorjaar   een mulchlaag    van    compost    en    koemestkorrels.    Dek    de    planten    's winters   af   met   een   laagje   afgevallen   blad.   Knip   in   het   voorjaar   de twijgen   licht   terug   om   een   compacte   klimmer   te   houden.   Bind   de slingerende    twijgen    van    Schisandra    chinensis    aan,    of    laat    ze bijvoorbeeld   door   gaas   groeien.   De   twijgen   kunnen   wel   5   meter hoog groeien.

Snoeien

De   plant   heeft   de   neiging   om   zeer   warrig   uit   te   groeien.      In   de winter kunnen de uitlopers worden uitgedund en ingekort.

Oogsten

De   bessen   worden   in   de   herfst   geoogst.   Evt.   moet   bescherming tegen vogelvraat worden toegepast.    By Vladimir Kosolapov - Own work, CC BY 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=7753530   -   By Hyeon-Jeong Suk - https://www.flickr.com/photos/127584241@N02/15584453497/, CC BY 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=54787659 

Gebruik

De    bessen    worden    vooral    als    gezondheidsversterkend    element gebruikt.   Ze   worden   ze   o.a.   toegepast   in   smoothies   en   in   thee.   Niet in grotere hoeveelheden gebruiken.
Homepage Planten Tuinwerk
Planten en tuinwerk Planten en tuinwerk