© Pari-daeza

Fruit: Schisandra chinensis (Schisandrabes of peperbes)

Algemeen

De '5 smaken' bes is een klimplant uit China. De Chinese naam is "Wu-Wei-Zi" en betekent zoveel als: "de kracht van de 5 smaakrichtingen". Vandaar de naam "5-smaken" bes: zoet, zuur, zout, scherp en bitter. Schisandra chinensis groeit oorspronkelijk in Japan en Korea. Het is een klimmende plant met glanzend, donkergroen blad. De plant is tweehuizig. Soms wordt een eenhuizige variant aangeboden onder de naam "Eastern Prince". De bloemen zijn wit tot iets lichtroze, die in mei-juni verschijnen en heerlijk geuren. In de nazomer volgen de rode vruchtjes in 10 cm lange trosjes. Ze hebben een bijzondere smaak, waarin eigenlijk alle vijf smaken terug te vinden zijn: zout, zoet, zuur, scherp en bitter. Door de scherpe smaak wordt Schisandra chinensis ook wel peperbes genoemd. Deze besjes worden in de Chinese kruidengeneeskunde gebruikt. Deze decoratieve slingerplant heeft de steun nodig van een klimelement, pergola of een gaashek. By Vladimir Kosolapov - Own work, CC BY 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=7753798 - Door VoDeTan2 - Eigen werk, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=9699681 - Door Tatters ❀ from Brisbane, Australia - Лимонник - Schisandra chinensis - ripening berries, CC BY-SA 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=32462002 - Door Vladimir Kosolapov - Eigen werk, CC BY 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=7753804

Opkweken

Zorg ervoor dat de kluit van Schisandra chinensis goed vochtig is. Zet de struik voor het planten eerst in een emmer lauwwarm water. Graaf een ruim plantgat en maak de grond goed los. Zet de kluit van de '5-smaken' bes op de juiste hoogte in het plantgat. De bovenkant van de kluit moet net iets onder het grondniveau komen. Vul het plantgat met aarde en druk stevig aan. Geef na het planten direct water. De '5- smaken' bes groeit goed in losse, voedzame grond. Verbeter tuingrond met compost en koemestkorrels. Geef deze klimmer een plekje in de volle zon of halfschaduw. Schisandra chinensis is een makkelijk te kweken klimplant en vraagt weinig onderhoud. Zorg ervoor dat de aarde rond de wortels niet uitdroogt. Geef in het vroege voorjaar een mulchlaag van compost en koemestkorrels. Dek de planten 's winters af met een laagje afgevallen blad. Knip in het voorjaar de twijgen licht terug om een compacte klimmer te houden. Bind de slingerende twijgen van Schisandra chinensis aan, of laat ze bijvoorbeeld door gaas groeien. De twijgen kunnen wel 5 meter hoog groeien.

Snoeien

De plant heeft de neiging om zeer warrig uit te groeien. In de winter kunnen de uitlopers worden uitgedund en ingekort.

Oogsten

De bessen worden in de herfst geoogst. Evt. moet bescherming tegen vogelvraat worden toegepast. By Vladimir Kosolapov - Own work, CC BY 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=7753530 - By Hyeon-Jeong Suk - https://www.flickr.com/photos/127584241@N02/15584453497/, CC BY 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=54787659

Gebruik

De bessen worden vooral als gezondheidsversterkend element gebruikt. Ze worden ze o.a. toegepast in smoothies en in thee. Niet in grotere hoeveelheden gebruiken.
PARI-DAEZA De Verborgen Tuinen van Dick en Jeannette Vonhof
Pari-daeza
De Verborgen Tuinen van Dick en Jeannette Vonhof

© Pari-daeza

Fruit: Schisandra chinensis

(Schisandrabes of

peperbes)

Algemeen

De '5 smaken' bes is een klimplant uit China. De Chinese naam is "Wu-Wei-Zi" en betekent zoveel als: "de kracht van de 5 smaakrichtingen". Vandaar de naam "5-smaken" bes: zoet, zuur, zout, scherp en bitter. Schisandra chinensis groeit oorspronkelijk in Japan en Korea. Het is een klimmende plant met glanzend, donkergroen blad. De plant is tweehuizig. Soms wordt een eenhuizige variant aangeboden onder de naam "Eastern Prince". De bloemen zijn wit tot iets lichtroze, die in mei-juni verschijnen en heerlijk geuren. In de nazomer volgen de rode vruchtjes in 10 cm lange trosjes. Ze hebben een bijzondere smaak, waarin eigenlijk alle vijf smaken terug te vinden zijn: zout, zoet, zuur, scherp en bitter. Door de scherpe smaak wordt Schisandra chinensis ook wel peperbes genoemd. Deze besjes worden in de Chinese kruidengeneeskunde gebruikt. Deze decoratieve slingerplant heeft de steun nodig van een klimelement, pergola of een gaashek. By Vladimir Kosolapov - Own work, CC BY 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=7753798 - Door VoDeTan2 - Eigen werk, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=9699681 - Door Tatters ❀ from Brisbane, Australia - Лимонник - Schisandra chinensis - ripening berries, CC BY-SA 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=32462002 - Door Vladimir Kosolapov - Eigen werk, CC BY 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=7753804

Opkweken

Zorg ervoor dat de kluit van Schisandra chinensis goed vochtig is. Zet de struik voor het planten eerst in een emmer lauwwarm water. Graaf een ruim plantgat en maak de grond goed los. Zet de kluit van de '5-smaken' bes op de juiste hoogte in het plantgat. De bovenkant van de kluit moet net iets onder het grondniveau komen. Vul het plantgat met aarde en druk stevig aan. Geef na het planten direct water. De '5- smaken' bes groeit goed in losse, voedzame grond. Verbeter tuingrond met compost en koemestkorrels. Geef deze klimmer een plekje in de volle zon of halfschaduw. Schisandra chinensis is een makkelijk te kweken klimplant en vraagt weinig onderhoud. Zorg ervoor dat de aarde rond de wortels niet uitdroogt. Geef in het vroege voorjaar een mulchlaag van compost en koemestkorrels. Dek de planten 's winters af met een laagje afgevallen blad. Knip in het voorjaar de twijgen licht terug om een compacte klimmer te houden. Bind de slingerende twijgen van Schisandra chinensis aan, of laat ze bijvoorbeeld door gaas groeien. De twijgen kunnen wel 5 meter hoog groeien.

Snoeien

De plant heeft de neiging om zeer warrig uit te groeien. In de winter kunnen de uitlopers worden uitgedund en ingekort.

Oogsten

De bessen worden in de herfst geoogst. Evt. moet bescherming tegen vogelvraat worden toegepast. By Vladimir Kosolapov - Own work, CC BY 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=7753530 - By Hyeon-Jeong Suk - https://www.flickr.com/photos/127584241@N02/15584453497/, CC BY 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=54787659

Gebruik

De bessen worden vooral als gezondheidsversterkend element gebruikt. Ze worden ze o.a. toegepast in smoothies en in thee. Niet in grotere hoeveelheden gebruiken.
Planten en tuinwerk Planten en tuinwerk