© Pari-daeza

Fruit: Sorbus aucuparia (Lijsterbes)

Algemeen

De lijsterbes is een struik of boom (tot 20 m) met open kroon, die bloeit in mei met brede, witte bloemtuilen, gevolgd door oranjerode vruchten in . In Nederland en België is alleen de wilde lijsterbes (Sorbus aucuparia) ingeburgerd.          By Botaurus - Own work, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=4987294   -   By Andreas Steinhoff, Attribution, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=2867319   -   By Arnstein Rønning - Own work, CC BY 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=15327195   -   By Andrzej O - Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=18350098 

Opkweken

Plant de lijsterbes op en zonnige of licht schaduwrijke plek, in een humusrijke licht vochtige bodem. Rassen: ´Edulis´ zonder bitterstof ´Konzentra´ vooral geschikt voor de bereiding van vruchtensappen en gelei ´Rosina´ aangenaam zoetzuur, hoge opbrengst

Snoeien

Opgekweekt als boom behoeft de lijsterbes weinig snoei.

Oogsten

De oogst valt in augustus september. De bessen moeten afrijpen om de smaak te verbeteren, maar ook niet te laat oogsten om meligheid te voorkomen.    By User Damast on sv.wikipedia - Photo by Damast, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=1046896   -   By MOs810 - Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=17930104  Gebruik Rauw   zijn   de   bessen   wel   erg   bitter;   de   smaak   wordt   milder   door   drogen   of   invriezen.   De   bessen   kunnen   gebruikt   worden   om   compote,   jam,   siroop,   thee   en   alcoholische   dranken   te maken.   Vooral   de   lijsterbes   met   grote   vruchten   zoals   de   variëteit   edulis   zorgt   voor   lekkere   jam,   sap   of   compote.   Nadat   de   vruchten   8   tot   12   uur   geweekt   zijn   in   verdunde   azijn, kunnen   zij   tot   jam   verwerkt   worden,   eventueel   gemengd   met   appels.   In   Duitsland   worden   de   bessen   op   jenever   gezet.   Gedroogd   en   gemalen   leveren   zij   een   smakelijk   meel   op. Geroosterd zijn zij als koffiesurrogaat te gebruiken.
PARI-DAEZA De Verborgen Tuinen van Dick en Jeannette Vonhof
Pari-daeza
De Verborgen Tuinen van Dick en Jeannette Vonhof

© Pari-daeza

Fruit: Sorbus aucuparia (Lijsterbes)

Algemeen

De   lijsterbes   is   een   struik   of   boom   (tot   20   m)   met   open   kroon,   die bloeit     in     mei     met     brede,     witte     bloemtuilen,     gevolgd     door oranjerode vruchten in . In    Nederland    en    België    is    alleen    de    wilde    lijsterbes    (Sorbus aucuparia) ingeburgerd.          By Botaurus - Own work, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=4987294   -   By Andreas Steinhoff, Attribution, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=2867319   -   By Arnstein Rønning - Own work, CC BY 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=15327195   -   By Andrzej O - Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=18350098 

Opkweken

Plant   de   lijsterbes   op   en   zonnige   of   licht   schaduwrijke   plek,   in   een humusrijke licht vochtige bodem. Rassen: ´Edulis´ zonder bitterstof ´Konzentra´      vooral      geschikt      voor      de      bereiding      van vruchtensappen en gelei ´Rosina´ aangenaam zoetzuur, hoge opbrengst

Snoeien

Opgekweekt als boom behoeft de lijsterbes weinig snoei.

Oogsten

De   oogst   valt   in   augustus   september.   De   bessen   moeten   afrijpen om    de    smaak    te    verbeteren,    maar    ook    niet    te    laat    oogsten    om meligheid te voorkomen.    By User Damast on sv.wikipedia - Photo by Damast, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=1046896   -   By MOs810 - Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=17930104  Gebruik Rauw   zijn   de   bessen   wel   erg   bitter;   de   smaak   wordt   milder   door drogen    of    invriezen.    De    bessen    kunnen    gebruikt    worden    om compote,    jam,    siroop,    thee    en    alcoholische    dranken    te    maken. Vooral   de   lijsterbes   met   grote   vruchten   zoals   de   variëteit   edulis zorgt   voor   lekkere   jam,   sap   of   compote.   Nadat   de   vruchten   8   tot   12 uur   geweekt   zijn   in   verdunde   azijn,   kunnen   zij   tot   jam   verwerkt worden,   eventueel   gemengd   met   appels.   In   Duitsland   worden   de bessen    op    jenever    gezet.    Gedroogd    en    gemalen    leveren    zij    een smakelijk    meel    op.    Geroosterd    zijn    zij    als    koffiesurrogaat    te gebruiken.
Homepage Planten Tuinwerk
Planten en tuinwerk Planten en tuinwerk