© Pari-daeza

Fruit: Spondias dulcis (Ambarella)

Algemeen

De ambarella is een tropische boom die 25 meter hoog kan worden en bloeit met lange trossen kleine witte bloemen gevolgd door vruchten die rijpen van groen naar goudgeel.               With permission of Southeast Growers, Inc. Opkweken De   ambarella   zou   men   bij   ons   als   kuipplant   kunnen   opkweken.   Alhoewel   tropisch   van   oorsprong   wordt   hij   steeds   meer   in   de   subtropen,   bijv.   in   Australië   aangeplant.   Gebruik kuipplantengrond   of   een   mengsel   van   60   %   potgrond   30   %   grof   metselzand   en   10%   leem.   Overwinter   de   plant   van   eind   september   tot   eind   mei   bij   10   -   15°C.   ’s   Zomers   op   een   beschutte en zonnige plek plaatsen. Bemesten van mei t/m augustus. Vermeerdering door zaaien. Snoeien Beperk de hoogtegroei door het jaarlijks terugnemen van de harttak, of bouw de plant op in vaasvorm. 

Oogsten  

De vruchten worden geoogst zodra ze geel beginnen te kleuren. Voorzichtig behandelen, ze kneuzen gemakkelijk.

  

By No machine-readable author provided. Hans B.~commonswiki assumed (based on copyright claims). - No machine-readable source provided. Own work assumed (based on copyright claims)., Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=1005438   -   By Anagoria - Own work, CC BY 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=36608275                                

Gebruik

De   ambarella   smaakt   fris   zuur   en   enigszins   naar   ananas   en   mango. Als   de   vruchten   rijpen   smaken   ze   zoeter.   De   rijpe   vruchten   worden   vers   gegeten,   maar   ook   verwerkt   in   soep,   desserts en stoofpotten  of tot sap, jam of relish.
PARI-DAEZA De Verborgen Tuinen van Dick en Jeannette Vonhof
Pari-daeza
De Verborgen Tuinen van Dick en Jeannette Vonhof

© Pari-daeza

Fruit: Spondias dulcis (Ambarella)

Algemeen

De   ambarella   is   een   tropische   boom   die   25   meter   hoog   kan   worden en   bloeit   met   lange   trossen   kleine   witte   bloemen   gevolgd   door vruchten die rijpen van groen naar goudgeel.               With permission of Southeast Growers, Inc. Opkweken De   ambarella   zou   men   bij   ons   als   kuipplant   kunnen   opkweken. Alhoewel    tropisch    van    oorsprong    wordt    hij    steeds    meer    in    de subtropen,         bijv.         in         Australië         aangeplant.         Gebruik kuipplantengrond   of   een   mengsel   van   60   %   potgrond   30   %   grof metselzand   en   10%   leem.   Overwinter   de   plant   van   eind   september tot   eind   mei   bij   10   -   15°C.   ’s   Zomers   op   een   beschutte   en   zonnige plek    plaatsen.    Bemesten    van    mei    t/m    augustus.    Vermeerdering door zaaien. Snoeien Beperk    de    hoogtegroei    door    het    jaarlijks    terugnemen    van    de harttak, of bouw de plant op in vaasvorm. 

Oogsten  

De   vruchten   worden   geoogst   zodra   ze   geel   beginnen   te   kleuren. Voorzichtig behandelen, ze kneuzen gemakkelijk.

  

By No machine-readable author provided. Hans B.~commonswiki assumed (based on copyright claims). - No machine-readable source provided. Own work assumed (based on copyright claims)., Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=1005438   -   By Anagoria - Own work, CC BY 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=36608275                                

Gebruik

De   ambarella   smaakt   fris   zuur   en   enigszins   naar   ananas   en   mango. Als    de    vruchten    rijpen    smaken    ze    zoeter.    De    rijpe    vruchten worden    vers    gegeten,    maar    ook    verwerkt    in    soep,    desserts    en stoofpotten  of tot sap, jam of relish.
Homepage Planten Tuinwerk
Planten en tuinwerk Planten en tuinwerk