© Pari-daeza
Fruit: Spondias dulcis (Ambarella)
Algemeen
De ambarella is een tropische boom die 25 meter hoog kan worden en bloeit met lange trossen kleine witte bloemen gevolgd door vruchten die rijpen van groen naar goudgeel.
With permission of Southeast Growers, Inc.
Opkweken
De
ambarella
zou
men
bij
ons
als
kuipplant
kunnen
opkweken.
Alhoewel
tropisch
van
oorsprong
wordt
hij
steeds
meer
in
de
subtropen,
bijv.
in
Australië
aangeplant.
Gebruik
kuipplantengrond
of
een
mengsel
van
60
%
potgrond
30
%
grof
metselzand
en
10%
leem.
Overwinter
de
plant
van
eind
september
tot
eind
mei
bij
10
-
15°C.
’s
Zomers
op
een
beschutte
en zonnige plek plaatsen. Bemesten van mei t/m augustus. Vermeerdering door zaaien.
Snoeien
Beperk de hoogtegroei door het jaarlijks terugnemen van de harttak, of bouw de plant op in vaasvorm.
Oogsten
De vruchten worden geoogst zodra ze geel beginnen te kleuren. Voorzichtig behandelen, ze kneuzen gemakkelijk.
By No machine-readable author provided. Hans B.~commonswiki assumed (based on copyright claims). - No machine-readable source provided. Own work assumed (based on
copyright claims)., Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=1005438 - By Anagoria - Own work, CC BY 3.0,
https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=36608275
Gebruik
De
ambarella
smaakt
fris
zuur
en
enigszins
naar
ananas
en
mango.
Als
de
vruchten
rijpen
smaken
ze
zoeter.
De
rijpe
vruchten
worden
vers
gegeten,
maar
ook
verwerkt
in
soep,
desserts
en stoofpotten of tot sap, jam of relish.
PARI-DAEZA
De Verborgen Tuinen van Dick en Jeannette Vonhof