© Pari-daeza

Fruit: Spondias purpurea (Rode mombinpruim)

Algemeen

De rode mombinpruim is een tropische boom die tot 15 meter hoog kan worden en die bloeit met pluimen rode of violette bloemen die ontspringen aan de dikke takken, gevolgd door groene vruchten die rijpen naar geel, oranje rood of violet. By Shartz2 - Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=22222487 - By Rapper Ouriço - Foto de celular, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=12072554 - By Leoadec - Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=13347618 -

Opkweken

De rode mombinpruim wordt bij ons als kuipplant opgekweekt. Gebruik kuipplantengrond of een mengsel van 60 % potgrond 30 % grof metselzand en 10% leem. Overwinter de plant van half oktober tot half mei bij 10 - 15°C. ’s Zomers op een beschutte en zonnige plek plaatsen. Bemesten van mei t/m augustus. Vermeerdering door zaaien en vooral stekken met grote en dikke stekken (tot 2,5 meter lang!), zaailingen groeien zeer langzaam. Rassen: n.v.t.

Snoeien

Takken worden teruggenomen om de boom of struik klein te houden en het oogsten te vergemakkelijken.

Oogsten

De vruchten zijn rijp als ze verkleurd zijn. Als ze geoogst nog niet helemaal rijp zijn bij 25 °, rijpe vruchten kunnen 10 dagen bewaard worden bij 15°C. Gekookt en daarna gedroogd zijn ze maanden houdbaar. By Elveoflight - Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=4116938 - By Spectrumresearch - Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=46432047 - By Slevinr - Own work, CC BY 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=25468529

Gebruik

De zeer sappige vruchten smaken zuur en soms iets wrang. Ze zijn veel smakelijker dan de gele mombinpruim en worden dan ook veel meer gegeten. Ze worden vers gegeten of gekookt en in compote, desserts, siroop en jam worden verwerk of tot alcoholische dranken.
PARI-DAEZA De Verborgen Tuinen van Dick en Jeannette Vonhof
Pari-daeza
De Verborgen Tuinen van Dick en Jeannette Vonhof

© Pari-daeza

Fruit: Spondias purpurea (Rode

mombinpruim)

Algemeen

De rode mombinpruim is een tropische boom die tot 15 meter hoog kan worden en die bloeit met pluimen rode of violette bloemen die ontspringen aan de dikke takken, gevolgd door groene vruchten die rijpen naar geel, oranje rood of violet. By Shartz2 - Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=22222487 - By Rapper Ouriço - Foto de celular, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=12072554 - By Leoadec - Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=13347618 -

Opkweken

De rode mombinpruim wordt bij ons als kuipplant opgekweekt. Gebruik kuipplantengrond of een mengsel van 60 % potgrond 30 % grof metselzand en 10% leem. Overwinter de plant van half oktober tot half mei bij 10 - 15°C. ’s Zomers op een beschutte en zonnige plek plaatsen. Bemesten van mei t/m augustus. Vermeerdering door zaaien en vooral stekken met grote en dikke stekken (tot 2,5 meter lang!), zaailingen groeien zeer langzaam. Rassen: n.v.t.

Snoeien

Takken worden teruggenomen om de boom of struik klein te houden en het oogsten te vergemakkelijken.

Oogsten

De vruchten zijn rijp als ze verkleurd zijn. Als ze geoogst nog niet helemaal rijp zijn bij 25 °, rijpe vruchten kunnen 10 dagen bewaard worden bij 15°C. Gekookt en daarna gedroogd zijn ze maanden houdbaar. By Elveoflight - Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=4116938 - By Spectrumresearch - Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=46432047 - By Slevinr - Own work, CC BY 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=25468529

Gebruik

De zeer sappige vruchten smaken zuur en soms iets wrang. Ze zijn veel smakelijker dan de gele mombinpruim en worden dan ook veel meer gegeten. Ze worden vers gegeten of gekookt en in compote, desserts, siroop en jam worden verwerk of tot alcoholische dranken.
Planten en tuinwerk Planten en tuinwerk