© Pari-daeza

Fruit: Spondias purpurea (Rode mombinpruim)

Algemeen

De   rode   mombinpruim   is   een   tropische   boom   die   tot   15   meter   hoog   kan   worden   en   die   bloeit   met   pluimen   rode   of   violette   bloemen   die   ontspringen   aan   de   dikke   takken,   gevolgd door groene vruchten die rijpen naar geel, oranje rood of violet.           By Shartz2 - Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=22222487   -   By Rapper Ouriço - Foto de celular, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=12072554   -   By Leoadec - Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=13347618   -            

Opkweken

De   rode   mombinpruim   wordt   bij   ons   als   kuipplant   opgekweekt.   Gebruik   kuipplantengrond   of   een   mengsel   van   60   %   potgrond   30   %   grof   metselzand   en   10%   leem.   Overwinter   de plant   van   half   oktober   tot   half   mei   bij   10   -   15°C.   ’s   Zomers   op   een   beschutte   en   zonnige   plek   plaatsen.   Bemesten   van   mei   t/m   augustus.   Vermeerdering   door   zaaien   en   vooral stekken met grote en dikke stekken (tot 2,5 meter lang!), zaailingen groeien zeer langzaam. Rassen: n.v.t.

Snoeien

Takken worden teruggenomen om de boom of struik klein te houden en het oogsten te vergemakkelijken.

Oogsten

De   vruchten   zijn   rijp   als   ze   verkleurd   zijn.   Als   ze   geoogst   nog   niet   helemaal   rijp   zijn   bij   25   °,   rijpe   vruchten   kunnen   10   dagen   bewaard   worden   bij   15°C.   Gekookt   en   daarna gedroogd zijn ze maanden houdbaar.       By Elveoflight - Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=4116938   -   By Spectrumresearch - Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=46432047   -   By Slevinr - Own work, CC BY 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=25468529 

Gebruik

De   zeer   sappige   vruchten   smaken   zuur   en   soms   iets   wrang.   Ze   zijn   veel   smakelijker   dan   de   gele   mombinpruim   en   worden   dan   ook   veel   meer   gegeten.   Ze   worden   vers   gegeten   of gekookt en in compote, desserts, siroop en jam worden verwerk of tot alcoholische dranken.
PARI-DAEZA De Verborgen Tuinen van Dick en Jeannette Vonhof
Pari-daeza
De Verborgen Tuinen van Dick en Jeannette Vonhof

© Pari-daeza

Fruit: Spondias purpurea (Rode

mombinpruim)

Algemeen

De   rode   mombinpruim   is   een   tropische   boom   die   tot   15   meter hoog    kan    worden    en    die    bloeit    met    pluimen    rode    of    violette bloemen    die    ontspringen    aan    de    dikke    takken,    gevolgd    door groene vruchten die rijpen naar geel, oranje rood of violet.           By Shartz2 - Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=22222487   -   By Rapper Ouriço - Foto de celular, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=12072554   -   By Leoadec - Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=13347618   -            

Opkweken

De   rode   mombinpruim   wordt   bij   ons   als   kuipplant   opgekweekt. Gebruik   kuipplantengrond   of   een   mengsel   van   60   %   potgrond   30 %   grof   metselzand   en   10%   leem.   Overwinter   de   plant   van   half oktober   tot   half   mei   bij   10   -   15°C.   ’s   Zomers   op   een   beschutte   en zonnige     plek     plaatsen.     Bemesten     van     mei     t/m     augustus. Vermeerdering   door   zaaien   en   vooral   stekken   met   grote   en   dikke stekken (tot 2,5 meter lang!), zaailingen groeien zeer langzaam. Rassen: n.v.t.

Snoeien

Takken    worden    teruggenomen    om    de    boom    of    struik    klein    te houden en het oogsten te vergemakkelijken.

Oogsten

De   vruchten   zijn   rijp   als   ze   verkleurd   zijn.   Als   ze   geoogst   nog   niet helemaal   rijp   zijn   bij   25   °,   rijpe   vruchten   kunnen   10   dagen   bewaard worden   bij   15°C.   Gekookt   en   daarna   gedroogd   zijn   ze   maanden houdbaar.       By Elveoflight - Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=4116938   -   By Spectrumresearch - Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=46432047   -   By Slevinr - Own work, CC BY 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=25468529 

Gebruik

De   zeer   sappige   vruchten   smaken   zuur   en   soms   iets   wrang.   Ze   zijn veel   smakelijker   dan   de   gele   mombinpruim   en   worden   dan   ook veel    meer    gegeten.    Ze    worden    vers    gegeten    of    gekookt    en    in compote,     desserts,     siroop     en     jam     worden     verwerk     of     tot alcoholische dranken.
Homepage Planten Tuinwerk
Planten en tuinwerk Planten en tuinwerk