© Pari-daeza

Fruit: Stelechocarpus burahol (Kepel)

Algemeen

De   kepel   is   een   tropische   boom   die   tot   25   meter   hoog   wordt   en   die   bloeit   met   afzonderlijke   mannelijke   en   vrouwelijke   groen-witte   of   rode   bloemen   op   de   stam   en   oudere   takken, gevolgd door groene vruchten aan het onderste deel van de stam die rijpen naar bruin.          

Opkweken

De   kepel   wordt   bij   ons   als   kuipplant   opgekweekt.   Gebruik   kuipplantengrond   of   een   mengsel   van   60   %   potgrond   30   %   grof   metselzand   en   10%   leem.   Overwinter   de   plant   van   half oktober tot half mei bij 5 - 10°C. ’s Zomers op een beschutte en zonnige plek plaatsen. Bemesten van mei t/m augustus. Vermeerdering door zaaien van vers zaad. Rassen: n.v.t.

Snoeien

Onbekend.

Oogsten

De vruchten worden geoogst als ze verkleurd zijn. De rijpheid kan worden getest door aan de schil te krabben: rijpe vruchten zijn dan geel of licht bruin, onrijpe nog groen.

Gebruik

De vrucht is sappig en zoet en wordt vooral vers gegeten.
PARI-DAEZA De Verborgen Tuinen van Dick en Jeannette Vonhof
Pari-daeza
De Verborgen Tuinen van Dick en Jeannette Vonhof

© Pari-daeza

Fruit: Stelechocarpus burahol (Kepel)

Algemeen

De   kepel   is   een   tropische   boom   die   tot   25   meter   hoog   wordt   en   die bloeit   met   afzonderlijke   mannelijke   en   vrouwelijke   groen-witte   of rode   bloemen   op   de   stam   en   oudere   takken,   gevolgd   door   groene vruchten aan het onderste deel van de stam die rijpen naar bruin.          

Opkweken

De    kepel    wordt    bij    ons    als    kuipplant    opgekweekt.    Gebruik kuipplantengrond   of   een   mengsel   van   60   %   potgrond   30   %   grof metselzand   en   10%   leem.   Overwinter   de   plant   van   half   oktober   tot half   mei   bij   5   -   10°C.   ’s   Zomers   op   een   beschutte   en   zonnige   plek plaatsen.    Bemesten    van    mei    t/m    augustus.    Vermeerdering    door zaaien van vers zaad. Rassen: n.v.t.

Snoeien

Onbekend.

Oogsten

De   vruchten   worden   geoogst   als   ze   verkleurd   zijn.   De   rijpheid   kan worden   getest   door   aan   de   schil   te   krabben:   rijpe   vruchten   zijn   dan geel of licht bruin, onrijpe nog groen.

Gebruik

De vrucht is sappig en zoet en wordt vooral vers gegeten.
Homepage Planten Tuinwerk
Planten en tuinwerk Planten en tuinwerk