© Pari-daeza

Fruit: Syzygium samarangense (Djamboe semarang)

Algemeen

De   djamboe   semarang   of   Java-appel   is   een   tropische   boom   die   tot   15   meter   hoog   wordt   en   die   bloeit   met   trossen   van   3   tot   30   gelig-witte   bloemen   op   de   stam,   dikke   takken   en bladoksels gevolgd door groene vruchten die rijpen naar crème, groenig-wit of lichtrood.             By Yosri at ms.wikipedia - Karya sendiriTransferred from ms.wikipedia, GFDL, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=15131522   -   With permission of Southeast Growers, Inc.   -   Von Bùi Thụy Đào Nguyên - Eigenes Werk, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=32250222   -   Door Allentchang uit en.wikipedia.org, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=4168738    -   By Allentchang from en.wikipedia.org, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=4168738 

Opkweken

De   djamboe   semarang   wordt   bij   ons   als   kuipplant   opgekweekt.   Gebruik   kuipplantengrond   of   een   mengsel   van   60   %   potgrond   30   %   grof   metselzand   en   10%   leem.   Overwinter   de plant van september tot juni bij 10 - 15°C. ’s Zomers op een beschutte en zonnige plek plaatsen. Bemesten van mei t/m augustus. Vermeerdering door zaaien, afleggen en enten. Rassen: n.v.t.

Snoeien

Onbekend.

Oogsten

De vruchten worden geoogst zodra ze zijn verkleurd.           By Taken by Fanghong - Own work, CC BY 2.5, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=729531   -   Von Anagoria - Eigenes Werk, CC BY 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=32567920   -   By own work - Own work, CC BY-SA 2.5, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=2248623 

Gebruik

De   vruchten   smaken   zoetzuur   en   zijn   sappig.   Hoe   donkerder   de   soort   hoe   zoeter   de   vrucht.   Ze   worden   vers   gegeten   of   verwerkt   tot   compote   en   in   vruchtensalades.   Ook   worden   ze gekookt tot een saus.
PARI-DAEZA De Verborgen Tuinen van Dick en Jeannette Vonhof
Pari-daeza
De Verborgen Tuinen van Dick en Jeannette Vonhof

© Pari-daeza

Fruit: Syzygium samarangense (Djamboe

semarang)

Algemeen

De   djamboe   semarang   of   Java-appel   is   een   tropische   boom   die   tot 15   meter   hoog   wordt   en   die   bloeit   met   trossen   van   3   tot   30   gelig- witte   bloemen   op   de   stam,   dikke   takken   en   bladoksels   gevolgd door    groene    vruchten    die    rijpen    naar    crème,    groenig-wit    of lichtrood.             By Yosri at ms.wikipedia - Karya sendiriTransferred from ms.wikipedia, GFDL, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=15131522   -   With permission of Southeast Growers, Inc.   -   Von Bùi Thụy Đào Nguyên - Eigenes Werk, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=32250222   -   Door Allentchang uit en.wikipedia.org, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=4168738    -   By Allentchang from en.wikipedia.org, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=4168738 

Opkweken

De   djamboe   semarang   wordt   bij   ons   als   kuipplant   opgekweekt. Gebruik   kuipplantengrond   of   een   mengsel   van   60   %   potgrond   30 %    grof    metselzand    en    10%    leem.    Overwinter    de    plant    van september   tot   juni   bij   10   -   15°C.   ’s   Zomers   op   een   beschutte   en zonnige     plek     plaatsen.     Bemesten     van     mei     t/m     augustus. Vermeerdering door zaaien, afleggen en enten. Rassen: n.v.t.

Snoeien

Onbekend.

Oogsten

De vruchten worden geoogst zodra ze zijn verkleurd.           By Taken by Fanghong - Own work, CC BY 2.5, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=729531   -   Von Anagoria - Eigenes Werk, CC BY 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=32567920   -   By own work - Own work, CC BY-SA 2.5, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=2248623 

Gebruik

De   vruchten   smaken   zoetzuur   en   zijn   sappig.   Hoe   donkerder   de soort   hoe   zoeter   de   vrucht.   Ze   worden   vers   gegeten   of   verwerkt   tot compote   en   in   vruchtensalades.   Ook   worden   ze   gekookt   tot   een saus.
Homepage Planten Tuinwerk
Planten en tuinwerk Planten en tuinwerk