© Pari-daeza
Fruit: Ziziphus jujuba (Chinese dadel)
Algemeen
De
Chinese
dadel
of
jujube
is
een
redelijk
winterharde
(tot
-15)
bladverliezende
boom
of
struik
die
tot
15
meter
hoog
kan
worden
en
die
bloeit
vanaf
april/mei
met
kleine
onopvallende groene bloemen gevolgd door groene naar rood, bruin goudgeel of zwart afrijpende vruchten in oktober.
By Tokyo Watcher at the English language Wikipedia, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=22406755 - Von Taken by Fanghong - Eigenes Werk,
CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=309574 - By Daniel VILLAFRUELA, CC BY-SA 4.0,
https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=50514923 - 由Júlio Reis - 自己的作品,CC BY-SA 3.0,https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=974635
Opkweken
De
Chinese
dadel
verlangt
een
redelijk
droge
bodem
en
een
zonnige
plaats.
De
plant
is
zelfbestuivend.
Een
hete
zomer
is
nodig
om
de
vruchten
te
laten
afrijpen.
Vermeerdering
door zaaien, winterstek en afnemen van wortelopslag.
Rassen: er zijn vele benaamde rassen.
Snoeien
Jonge planten bij voorkeur met een enkele stam opkweken en de kroon open houden.
Oogsten
De vruchten worden geoogst als ze verkleurd zijn.
由Photographer: Frank C. Müller - 自己的作品,CC BY-SA 2.5,https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=1189360 - Door Jacqueline Gabardy -
http://sweetbeetandgreenbean.net/2011/10/25/farmers-market-find-the-amazing-jujube/, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=36888127 - De
Tirithel - Trabajo propio, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=16259541 - De Marco Schmidt - Trabajo propio (own foto), CC BY-SA 2.5,
https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=866654
Gebruik
De vruchten zijn enigszins sappig en smaken zoet. De worden vers of gedroogd gegeten als snack. In China worden ze ook wel gerookt en verwerkt tot sap en azijn en zelfs wijn.
PARI-DAEZA
De Verborgen Tuinen van Dick en Jeannette Vonhof