© Pari-daeza

Fruit: Castanea sativa (Tamme kastanje)

Algemeen

De   tamme   kastanje   is   een   winterharde   bladverliezende   boom   die   30   meter   hoog   kan   worden.   Hij   bloeit   in   juni   /   juli   met   rechtopstaande   mannelijke   katjes   en   trossen   vrouwelijke bloemen   aan   het   uiteinde   van   de   scheuten.   De   ronde   stekelige   bolsters   met   noten   rijpen   in   de   herfst   en   de   noten   vallen   in   oktober   al   dan   niet   in   hun   bolster   af.      Vaak   worden   de bomen om enige tientallen jaren ‘geoogst’. De achtergebleven stompen lopen makkelijk weer uit om niet oogstbaar hout te ontwikkelen.          CC BY-SA 2.5, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=312833   -   Door Amarant op de Nederlandstalige Wikipedia, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=3212846 

Opkweken

Plant   de   kastanje   op   een   zonnige   plaats   met   voldoende   ruimte   om   (breed)   uit   te   groeien.   Zorg   voor   een   vruchtbare   en   doorlatende   maar   vochtvasthoudende   bodem.   Vermeerdering door zaaien en enten.  Rassen: 'Lyon', 'Variegata', 'Argenteomarginata', 'Glabra', 'Vincent Van Gogh' 

Snoeien

De   kastanje   kan   goed   worden   gesnoeid   (zelfs   gekandelaberd)   maar   behoeft   in   de   regel   weinig   snoei.   Verwijder   dood   hout   en   indien   gewenst   de   onderste   zijtakken   (opkronen).   Zie ook de snoeiartikelen.  

Oogsten

De gevallen noten worden geraapt en ontdaan van de stekelige bolster, ze kunnen na droging enige weken worden bewaard.    Von Theo Crazzolara - Maroni, CC BY 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=54571052   -    Von Kadereit - Eigenes Werk, CC-BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=51508078 Gebruik De   kastanjes   worden   eerst   gedroogd   en   kunnen   dan   na   pellen   rauw   worden   gegeten.   Ze   worden   ook   gepoft   en   gekookt   gegeten   en   verwerkt   in   gebak   en   gerechten.   Ze   worden   ook to meel gemalen en gebruikt in brood pannenkoeken etc.
PARI-DAEZA De Verborgen Tuinen van Dick en Jeannette Vonhof
Pari-daeza
De Verborgen Tuinen van Dick en Jeannette Vonhof

© Pari-daeza

Fruit: Castanea

sativa (Tamme

kastanje)

Algemeen

De   tamme   kastanje   is   een   winterharde   bladverliezende   boom   die 30     meter     hoog     kan     worden.     Hij     bloeit     in     juni     /     juli     met rechtopstaande   mannelijke   katjes   en   trossen   vrouwelijke   bloemen aan   het   uiteinde   van   de   scheuten.   De   ronde   stekelige   bolsters   met noten   rijpen   in   de   herfst   en   de   noten   vallen   in   oktober   al   dan   niet in   hun   bolster   af.      Vaak   worden   de   bomen   om   enige   tientallen jaren   ‘geoogst’.   De   achtergebleven   stompen   lopen   makkelijk   weer uit om niet oogstbaar hout te ontwikkelen.          CC BY-SA 2.5, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=312833   -   Door Amarant op de Nederlandstalige Wikipedia, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=3212846 

Opkweken

Plant   de   kastanje   op   een   zonnige   plaats   met   voldoende   ruimte   om (breed)   uit   te   groeien.   Zorg   voor   een   vruchtbare   en   doorlatende maar   vochtvasthoudende   bodem.   Vermeerdering   door   zaaien   en enten.  Rassen: 'Lyon',    'Variegata',    'Argenteomarginata',    'Glabra',    'Vincent    Van Gogh' 

Snoeien

De    kastanje    kan    goed    worden    gesnoeid    (zelfs    gekandelaberd) maar   behoeft   in   de   regel   weinig   snoei.   Verwijder   dood   hout   en indien    gewenst    de    onderste    zijtakken    (opkronen).    Zie    ook    de snoeiartikelen.  

Oogsten

De   gevallen   noten   worden   geraapt   en   ontdaan   van   de   stekelige bolster, ze kunnen na droging enige weken worden bewaard.    Von Theo Crazzolara - Maroni, CC BY 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=54571052   -    Von Kadereit - Eigenes Werk, CC-BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=51508078 Gebruik De    kastanjes    worden    eerst    gedroogd    en    kunnen    dan    na    pellen rauw   worden   gegeten.   Ze   worden   ook   gepoft   en   gekookt   gegeten en    verwerkt    in    gebak    en    gerechten.    Ze    worden    ook    to    meel gemalen en gebruikt in brood pannenkoeken etc.
Homepage Planten Tuinwerk
Planten en tuinwerk Planten en tuinwerk