© Pari-daeza

Kruiden: Thymus vulgaris Tabor (Oregano tijm)

Algemeen

Thymus   vulgaris   is   een   aromatische,   altijd   groen   blijvende,   bossige   halfheester.   De   plant   wordt   20   tot   30   centimeter   hoog.   Thymus   vulgaris   wordt   in   het   Nederlands   Echte   Tijm genoemd.   De   stengel   van   de   plant   is   vierkant,   groenbruin   en   verhout   in   het   tweede   seizoen.   Bovenaan   de   takjes   verschijnen   van   begin   tot   midzomer   kleine   lila,   lipvormige bloempjes   die   veel   bijen   trekken.   Van   oorsprong   komt   Thymus   vulgaris   uit   het   gebied   rond   de   Middellandse   Zee.   Oregano   tijm   heeft   relatief   groot   blad   voor   een   tijm.   Een   mooie stevige plantbouw gewoon een sieraad om te bezitten.         

Opkweken

Tijm   groeit   het   liefst   op   een   zonnige   plek   in   een   zanderige,   kalkrijke   en   goed   gedraineerde   grond   (bij   voorkeur   alkalisch).   In   erg   koude   streken   vraagt   hij   in   de   winter   enige bescherming.   Vermeerderen   kan   door   stengelstekken   te   nemen   van   5   tot   8   cm   met   een   "hiel".   Dit   kan   op   elk   tijdstip   behalve   in   de   winter.   Splits   de   wortels   of   afleggers   in   de   herfst of in de lente. Zaaien kan in het voorjaar.

Oogsten

Oogsten kan je in principe vrijwel het hele jaar door. Je oogst vooral jonge twijgjes en bloeitoppen.

Gebruik

Een   tijm   soort   met   een   oregano   aroma   en   een   geweldige   smaak.   U   ruikt   en   proeft   thymol   en   carvacrol      inhoudsstoffen   die   in   o.a.   tijm,   oregano   en   bonenkruid   zitten   vandaar   dat   u die zelfde aroma en smaak associaties bij alle drie kunt herkennen bij de één wat meer als bij de ander. Oregano tijm past goed in de volgende gerechten: vleesgerechten, soep, stoof- en ovenschotels, vis, dressing, garnering, aromatiseren van wijnazijn, pizza, Mediterrane keuken.
PARI-DAEZA De Verborgen Tuinen van Dick en Jeannette Vonhof
Pari-daeza
De Verborgen Tuinen van Dick en Jeannette Vonhof

© Pari-daeza

Kruiden: Thymus vulgaris Tabor (Oregano

tijm)

Algemeen

Thymus   vulgaris   is   een   aromatische,   altijd   groen   blijvende,   bossige halfheester.   De   plant   wordt   20   tot   30   centimeter   hoog.   Thymus vulgaris   wordt   in   het   Nederlands   Echte   Tijm   genoemd.   De   stengel van   de   plant   is   vierkant,   groenbruin   en   verhout   in   het   tweede seizoen.   Bovenaan   de   takjes   verschijnen   van   begin   tot   midzomer kleine    lila,    lipvormige    bloempjes    die    veel    bijen    trekken.    Van oorsprong     komt     Thymus     vulgaris     uit     het     gebied     rond     de Middellandse   Zee.   Oregano   tijm   heeft   relatief   groot   blad   voor   een tijm.    Een    mooie    stevige    plantbouw    gewoon    een    sieraad    om    te bezitten.         

Opkweken

Tijm    groeit    het    liefst    op    een    zonnige    plek    in    een    zanderige, kalkrijke   en   goed   gedraineerde   grond   (bij   voorkeur   alkalisch).   In erg    koude    streken    vraagt    hij    in    de    winter    enige    bescherming. Vermeerderen   kan   door   stengelstekken   te   nemen   van   5   tot   8   cm met   een   "hiel".   Dit   kan   op   elk   tijdstip   behalve   in   de   winter.   Splits de   wortels   of   afleggers   in   de   herfst   of   in   de   lente.   Zaaien   kan   in   het voorjaar.

Oogsten

Oogsten    kan    je    in    principe    vrijwel    het    hele    jaar    door.    Je    oogst vooral jonge twijgjes en bloeitoppen.

Gebruik

Een   tijm   soort   met   een   oregano   aroma   en   een   geweldige   smaak.   U ruikt   en   proeft   thymol   en   carvacrol      inhoudsstoffen   die   in   o.a.   tijm, oregano   en   bonenkruid   zitten   vandaar   dat   u   die   zelfde   aroma   en smaak   associaties   bij   alle   drie   kunt   herkennen   bij   de   één   wat   meer als bij de ander. Oregano tijm past goed in de volgende gerechten: vleesgerechten, soep, stoof- en ovenschotels, vis, dressing, garnering, aromatiseren van wijnazijn, pizza, Mediterrane keuken.
Homepage Planten Tuinwerk
Planten en tuinwerk Planten en tuinwerk