© Pari-daeza

Kruiden: Allium ascalonium (Sjalot)

Algemeen

De sjalot is een winterharde plant uit de lookfamilie (Alliaceae). Ze zijn langwerpig van vorm en vormen clusters van bollen. By Victor M. Vicente Selvas - Own work, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=14139756 - CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=196079

Opkweken

Sjalotten behoeven een luchtige, goed doorlatende en bemeste bodem, in de zon. Ze worden gepoot in februari – april.

Oogsten

Zodra de ui groot genoeg is kun je oogsten en vers gebruiken. Zodra het loof voor een deel is verdord en op de grond gaat liggen kun je de sjalotten oogsten door ze met een spitvork op te nemen. Hierna worden sjalotten met loof en al gedroogd. Goed gedroogd kunnen de sjalotten lang bewaard worden. By Ask27 - Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=31181075 - By No machine-readable author provided. Charles P. assumed (based on copyright claims). - No machine-readable source provided. Own work assumed (based on copyright claims)., Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=111536 - By Crisco 1492 - Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=34693459

Gebruik

Sjalotjes zijn een iets beter van smaak dan normale uien en ook beter verteerbaar. De oogirritatie is erger dan bij uien. Je kunt ook het loof eten, het is een beetje bieslookachtig, maar dan pittiger, van smaak en steviger van structuur. Sjalot wordt gebruikt: rauw en fijngesnipperd in koude gerechten en salades; in jus en sauzen om een zachtere smaak te geven; in bouillon; in combinatie met champignons en andere groenten; fijngesnipperd op een boterham met sardines in tomatensaus; in combinatie met tijm, rozemarijn en honing.
PARI-DAEZA De Verborgen Tuinen van Dick en Jeannette Vonhof
Pari-daeza
De Verborgen Tuinen van Dick en Jeannette Vonhof

© Pari-daeza

Kruiden: Allium ascalonium (Sjalot)

Algemeen

De sjalot is een winterharde plant uit de lookfamilie (Alliaceae). Ze zijn langwerpig van vorm en vormen clusters van bollen. By Victor M. Vicente Selvas - Own work, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=14139756 - CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=196079

Opkweken

Sjalotten behoeven een luchtige, goed doorlatende en bemeste bodem, in de zon. Ze worden gepoot in februari – april.

Oogsten

Zodra de ui groot genoeg is kun je oogsten en vers gebruiken. Zodra het loof voor een deel is verdord en op de grond gaat liggen kun je de sjalotten oogsten door ze met een spitvork op te nemen. Hierna worden sjalotten met loof en al gedroogd. Goed gedroogd kunnen de sjalotten lang bewaard worden. By Ask27 - Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=31181075 - By No machine-readable author provided. Charles P. assumed (based on copyright claims). - No machine-readable source provided. Own work assumed (based on copyright claims)., Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=111536 - By Crisco 1492 - Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=34693459

Gebruik

Sjalotjes zijn een iets beter van smaak dan normale uien en ook beter verteerbaar. De oogirritatie is erger dan bij uien. Je kunt ook het loof eten, het is een beetje bieslookachtig, maar dan pittiger, van smaak en steviger van structuur. Sjalot wordt gebruikt: rauw en fijngesnipperd in koude gerechten en salades; in jus en sauzen om een zachtere smaak te geven; in bouillon; in combinatie met champignons en andere groenten; fijngesnipperd op een boterham met sardines in tomatensaus; in combinatie met tijm, rozemarijn en honing.
Planten en tuinwerk Planten en tuinwerk