© Pari-daeza

Kruiden: Allium ascalonium (Sjalot)

Algemeen

De sjalot is een winterharde  plant uit de lookfamilie (Alliaceae).  Ze zijn langwerpig van vorm en vormen clusters van bollen.          By Victor M. Vicente Selvas - Own work, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=14139756   -   CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=196079  

Opkweken

Sjalotten behoeven een luchtige, goed doorlatende en bemeste bodem, in de zon. Ze worden gepoot in februari – april.

Oogsten

Zodra   de   ui   groot   genoeg   is   kun   je   oogsten   en   vers   gebruiken.   Zodra   het   loof   voor   een   deel   is   verdord   en   op   de   grond   gaat   liggen   kun   je   de   sjalotten   oogsten   door   ze   met   een spitvork op te nemen. Hierna worden sjalotten met loof en al gedroogd. Goed gedroogd kunnen de sjalotten lang bewaard worden.       By Ask27 - Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=31181075   -   By No machine-readable author provided. Charles P. assumed (based on copyright claims). - No machine-readable source provided. Own work assumed (based on copyright claims)., Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=111536   -   By Crisco 1492 - Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=34693459 

Gebruik

Sjalotjes   zijn   een   iets   beter   van   smaak   dan   normale   uien   en   ook   beter   verteerbaar.   De   oogirritatie   is   erger   dan   bij   uien.   Je   kunt   ook   het   loof   eten,   het   is   een   beetje   bieslookachtig, maar dan pittiger, van smaak en steviger van structuur. Sjalot wordt gebruikt: rauw en fijngesnipperd in koude gerechten en salades; in jus en sauzen om een zachtere smaak te geven; in bouillon; in combinatie met champignons en andere groenten; fijngesnipperd op een boterham met sardines in tomatensaus; in combinatie met tijm, rozemarijn en honing. 
PARI-DAEZA De Verborgen Tuinen van Dick en Jeannette Vonhof
Pari-daeza
De Verborgen Tuinen van Dick en Jeannette Vonhof

© Pari-daeza

Kruiden: Allium ascalonium (Sjalot)

Algemeen

De   sjalot   is   een   winterharde      plant   uit   de   lookfamilie   (Alliaceae).     Ze zijn langwerpig van vorm en vormen clusters van bollen.          By Victor M. Vicente Selvas - Own work, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=14139756   -   CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=196079  

Opkweken

Sjalotten    behoeven    een    luchtige,    goed    doorlatende    en    bemeste bodem, in de zon. Ze worden gepoot in februari – april.

Oogsten

Zodra   de   ui   groot   genoeg   is   kun   je   oogsten   en   vers   gebruiken. Zodra   het   loof   voor   een   deel   is   verdord   en   op   de   grond   gaat   liggen kun   je   de   sjalotten   oogsten   door   ze   met   een   spitvork   op   te   nemen. Hierna   worden   sjalotten   met   loof   en   al   gedroogd.   Goed   gedroogd kunnen de sjalotten lang bewaard worden.       By Ask27 - Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=31181075   -   By No machine-readable author provided. Charles P. assumed (based on copyright claims). - No machine-readable source provided. Own work assumed (based on copyright claims)., Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=111536   -   By Crisco 1492 - Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=34693459 

Gebruik

Sjalotjes   zijn   een   iets   beter   van   smaak   dan   normale   uien   en   ook beter   verteerbaar.   De   oogirritatie   is   erger   dan   bij   uien.   Je   kunt   ook het   loof   eten,   het   is   een   beetje   bieslookachtig,   maar   dan   pittiger, van smaak en steviger van structuur. Sjalot wordt gebruikt: rauw en fijngesnipperd in koude gerechten en salades; in jus en sauzen om een zachtere smaak te geven; in bouillon; in combinatie met champignons en andere groenten; fijngesnipperd      op      een      boterham      met      sardines      in tomatensaus; in combinatie met tijm, rozemarijn en honing. 
Homepage Planten Tuinwerk
Planten en tuinwerk Planten en tuinwerk