© Pari-daeza

Kruiden: Allium cepa (Gewone ui en Bosui)

Algemeen

De ui is een winterhard bolgewas en is verwant aan de prei, bieslook en knoflook. Deze bolgewassen slaan voedsel op in een bol die de winter overleeft en daardoor kunnen ze als eerste planten in de lente boven de grond komen en bloemen vormen en zich voortplanten. Bolgewassen bevatten veel suiker, waardoor ze niet snel doodvriezen en lang zonder voedsel kunnen. By Rainer Haessner - Own work (self photographed), CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=1049710 - Door Wouterhagens uit nl, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=1741662 -

Opkweken

Uien verlangen een goed bemest bodem. Plantuien worden in februari of maart uitgeplant. Geoogst wordt vanaf begin juli tot half augustus. De bosui, lente-ui of sla-ui is een jonge nog onvolgroeide geboste ui met blad. Voor de teelt kunnen zaaiuien worden gebruikt, die het jaar ervoor dik gezaaid worden. De kleine uitjes worden vervolgens in het voorjaar geplant en als het loof voldoende ontwikkeld is, worden ze geoogst.

Oogsten

Bosui wordt zodra voldoende groot gerooid en gewassen. Ze worden vers gebruikt. De gewone ui worden gerooid zodra het lof voldoende is afgestorven. Na droging kunnen ze lang worden bewaard. De kleine uien kunnen ook worden ingemaakt. Door Rasbak op de Nederlandstalige Wikipedia, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=3260922 - Door No machine-readable author provided. OsvaldoGago assumed (based on copyright claims). - No machine-readable source provided. Own work assumed (based on copyright claims)., CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=467533 - By Photographs by Gnangarra...commons.wikimedia.org, CC BY 2.5 au, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=1478125

Gebruik

Uien zijn niet alleen een groente, maar ook een smaakmaker, net als prei, wortel en selderieknol. Ook worden gedroogde, gebakken uitjes gebruikt. De rode ui smaakt wat scherper en de witte ui juist wat zachter als de gele. Lente-ui kan gekookt of rauw gegeten worden. Meestal vormen zij een onderdeel of vulling van meerdere groentesoorten in een gerecht. Een lente-ui wordt voornamelijk in stukjes gesneden in een gerecht verwerkt. Gerechten waarin een lente-ui wordt meegestoofd, verkrijgt een zachte uiensmaak. Ze kunnen ook in ragfijne reepjes gesneden worden gebruikt ter garnering van salades, soepen, ragouts, vleesgerechten of eiergerechten. Lente-ui is prima geschikt in voorjaarsgerechten en smaakt goed bij kalfsvlees of kip. Lenteui wordt veel in de Aziatische en de Mexicaanse keuken gebruikt en in roerbakgerechten.
PARI-DAEZA De Verborgen Tuinen van Dick en Jeannette Vonhof
Pari-daeza
De Verborgen Tuinen van Dick en Jeannette Vonhof

© Pari-daeza

Kruiden: Allium cepa (Gewone ui en Bosui)

Algemeen

De ui is een winterhard bolgewas en is verwant aan de prei, bieslook en knoflook. Deze bolgewassen slaan voedsel op in een bol die de winter overleeft en daardoor kunnen ze als eerste planten in de lente boven de grond komen en bloemen vormen en zich voortplanten. Bolgewassen bevatten veel suiker, waardoor ze niet snel doodvriezen en lang zonder voedsel kunnen. By Rainer Haessner - Own work (self photographed), CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=1049710 - Door Wouterhagens uit nl, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=1741662 -

Opkweken

Uien verlangen een goed bemest bodem. Plantuien worden in februari of maart uitgeplant. Geoogst wordt vanaf begin juli tot half augustus. De bosui, lente-ui of sla-ui is een jonge nog onvolgroeide geboste ui met blad. Voor de teelt kunnen zaaiuien worden gebruikt, die het jaar ervoor dik gezaaid worden. De kleine uitjes worden vervolgens in het voorjaar geplant en als het loof voldoende ontwikkeld is, worden ze geoogst.

Oogsten

Bosui wordt zodra voldoende groot gerooid en gewassen. Ze worden vers gebruikt. De gewone ui worden gerooid zodra het lof voldoende is afgestorven. Na droging kunnen ze lang worden bewaard. De kleine uien kunnen ook worden ingemaakt. Door Rasbak op de Nederlandstalige Wikipedia, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=3260922 - Door No machine-readable author provided. OsvaldoGago assumed (based on copyright claims). - No machine-readable source provided. Own work assumed (based on copyright claims)., CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=467533 - By Photographs by Gnangarra...commons.wikimedia.org, CC BY 2.5 au, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=1478125

Gebruik

Uien zijn niet alleen een groente, maar ook een smaakmaker, net als prei, wortel en selderieknol. Ook worden gedroogde, gebakken uitjes gebruikt. De rode ui smaakt wat scherper en de witte ui juist wat zachter als de gele. Lente-ui kan gekookt of rauw gegeten worden. Meestal vormen zij een onderdeel of vulling van meerdere groentesoorten in een gerecht. Een lente-ui wordt voornamelijk in stukjes gesneden in een gerecht verwerkt. Gerechten waarin een lente-ui wordt meegestoofd, verkrijgt een zachte uiensmaak. Ze kunnen ook in ragfijne reepjes gesneden worden gebruikt ter garnering van salades, soepen, ragouts, vleesgerechten of eiergerechten. Lente-ui is prima geschikt in voorjaarsgerechten en smaakt goed bij kalfsvlees of kip. Lenteui wordt veel in de Aziatische en de Mexicaanse keuken gebruikt en in roerbakgerechten.
Planten en tuinwerk Planten en tuinwerk