© Pari-daeza

Kruiden: Allium cepa (Gewone ui en Bosui)

Algemeen

De   ui   is   een   winterhard   bolgewas   en   is   verwant   aan   de      prei,   bieslook   en   knoflook.   Deze   bolgewassen   slaan   voedsel   op   in   een   bol   die   de   winter   overleeft   en   daardoor   kunnen   ze als   eerste   planten   in   de   lente   boven   de   grond   komen   en   bloemen   vormen   en   zich   voortplanten.   Bolgewassen   bevatten   veel   suiker,   waardoor   ze   niet   snel   doodvriezen   en   lang zonder voedsel kunnen.             By Rainer Haessner - Own work (self photographed), CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=1049710   -   Door Wouterhagens uit nl, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=1741662   -    

Opkweken

Uien   verlangen   een   goed   bemest   bodem.   Plantuien   worden   in   februari   of   maart   uitgeplant.   Geoogst   wordt   vanaf   begin   juli   tot   half   augustus.   De   bosui,   lente-ui   of   sla-ui   is   een jonge   nog   onvolgroeide   geboste   ui   met   blad.   Voor   de   teelt   kunnen   zaaiuien   worden   gebruikt,   die   het   jaar   ervoor   dik   gezaaid   worden.   De   kleine   uitjes   worden   vervolgens   in   het voorjaar geplant en als het loof voldoende ontwikkeld is, worden ze geoogst.

Oogsten

Bosui   wordt   zodra   voldoende   groot   gerooid   en   gewassen.   Ze   worden   vers   gebruikt.   De   gewone   ui   worden   gerooid   zodra   het   lof   voldoende   is   afgestorven.   Na   droging   kunnen   ze lang worden bewaard. De kleine uien kunnen ook worden ingemaakt.             Door Rasbak op de Nederlandstalige Wikipedia, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=3260922   -   Door No machine-readable author provided. OsvaldoGago assumed (based on copyright claims). - No machine-readable source provided. Own work assumed (based on copyright claims)., CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=467533   -   By Photographs by Gnangarra...commons.wikimedia.org, CC BY 2.5 au, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=1478125 

Gebruik

Uien   zijn   niet   alleen   een   groente,   maar   ook   een   smaakmaker,   net   als   prei,   wortel   en   selderieknol.   Ook   worden   gedroogde,   gebakken   uitjes   gebruikt.   De   rode   ui   smaakt   wat scherper en de witte ui juist wat zachter als de gele. Lente-ui   kan   gekookt   of   rauw   gegeten   worden.   Meestal   vormen   zij   een   onderdeel   of   vulling   van   meerdere   groentesoorten   in   een   gerecht.   Een   lente-ui   wordt   voornamelijk   in stukjes   gesneden   in   een   gerecht   verwerkt.   Gerechten   waarin   een   lente-ui   wordt   meegestoofd,   verkrijgt   een   zachte   uiensmaak.   Ze   kunnen   ook   in   ragfijne   reepjes   gesneden   worden gebruikt   ter   garnering   van   salades,   soepen,   ragouts,   vleesgerechten   of   eiergerechten.   Lente-ui   is   prima   geschikt   in   voorjaarsgerechten   en   smaakt   goed   bij   kalfsvlees   of   kip.   Lenteui wordt veel in de Aziatische en de Mexicaanse keuken gebruikt en in roerbakgerechten. 
PARI-DAEZA De Verborgen Tuinen van Dick en Jeannette Vonhof
Pari-daeza
De Verborgen Tuinen van Dick en Jeannette Vonhof

© Pari-daeza

Kruiden: Allium cepa (Gewone ui en Bosui)

Algemeen

De   ui   is   een   winterhard   bolgewas   en   is   verwant   aan   de      prei, bieslook   en   knoflook.   Deze   bolgewassen   slaan   voedsel   op   in   een bol    die    de    winter    overleeft    en    daardoor    kunnen    ze    als    eerste planten   in   de   lente   boven   de   grond   komen   en   bloemen   vormen   en zich   voortplanten.   Bolgewassen   bevatten   veel   suiker,   waardoor   ze niet snel doodvriezen en lang zonder voedsel kunnen.             By Rainer Haessner - Own work (self photographed), CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=1049710   -   Door Wouterhagens uit nl, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=1741662   -    

Opkweken

Uien    verlangen    een    goed    bemest    bodem.    Plantuien    worden    in februari   of   maart   uitgeplant.   Geoogst   wordt   vanaf   begin   juli   tot half    augustus.    De    bosui,    lente-ui    of    sla-ui    is    een    jonge    nog onvolgroeide   geboste   ui   met   blad.   Voor   de   teelt   kunnen   zaaiuien worden    gebruikt,    die    het    jaar    ervoor    dik    gezaaid    worden.    De kleine   uitjes   worden   vervolgens   in   het   voorjaar   geplant   en   als   het loof voldoende ontwikkeld is, worden ze geoogst.

Oogsten

Bosui    wordt    zodra    voldoende    groot    gerooid    en    gewassen.    Ze worden   vers   gebruikt.   De   gewone   ui   worden   gerooid   zodra   het   lof voldoende    is    afgestorven.    Na    droging    kunnen    ze    lang    worden bewaard. De kleine uien kunnen ook worden ingemaakt.             Door Rasbak op de Nederlandstalige Wikipedia, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=3260922   -   Door No machine-readable author provided. OsvaldoGago assumed (based on copyright claims). - No machine-readable source provided. Own work assumed (based on copyright claims)., CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=467533   -   By Photographs by Gnangarra...commons.wikimedia.org, CC BY 2.5 au, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=1478125 

Gebruik

Uien   zijn   niet   alleen   een   groente,   maar   ook   een   smaakmaker,   net als   prei,   wortel   en   selderieknol.   Ook   worden   gedroogde,   gebakken uitjes   gebruikt.   De   rode   ui   smaakt   wat   scherper   en   de   witte   ui   juist wat zachter als de gele. Lente-ui   kan   gekookt   of   rauw   gegeten   worden.   Meestal   vormen   zij een    onderdeel    of    vulling    van    meerdere    groentesoorten    in    een gerecht.   Een   lente-ui   wordt   voornamelijk   in   stukjes   gesneden   in een     gerecht     verwerkt.     Gerechten     waarin     een     lente-ui     wordt meegestoofd,   verkrijgt   een   zachte   uiensmaak.   Ze   kunnen   ook   in ragfijne    reepjes    gesneden    worden    gebruikt    ter    garnering    van salades,   soepen,   ragouts,   vleesgerechten   of   eiergerechten.   Lente-ui is    prima    geschikt    in    voorjaarsgerechten    en    smaakt    goed    bij kalfsvlees    of    kip.    Lenteui    wordt    veel    in    de    Aziatische    en    de Mexicaanse keuken gebruikt en in roerbakgerechten. 
Homepage Planten Tuinwerk
Planten en tuinwerk Planten en tuinwerk