© Pari-daeza

Kruiden: Allium sativum (Knoflook)

Algemeen

Knoflook is een bolgewas uit de lookfamilie (Alliaceae). De bol is samengesteld uit 5 tot 15 teentjes, omgeven door een papierachtig wit of paars omhulsel. De plant heeft tot 60 cm lange, platte bladeren en bloeit in de zomer met een wit-groene tot roze bolvormige bloeiwijze. Door Christian Ries - Eigen werk, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=10675656 - Door Unuplusunu - Eigen werk, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=27775965 - Door Stefan.lefnaer - Eigen werk, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=53310633 - By Steve46814 - Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=9842617

Opkweken

De plant groeit op goed doorlatende grond en in de volle zon. Bollen met grote tenen zijn het beste als plantgoed te gebruiken in maart of oktober. Bollen die in het najaar zijn geplant, kunnen goed tegen vorst. De opbrengst van in het najaar geplante bollen blijkt groter te zijn. Knoflook kan ook in een hobbykas worden geplant.

Oogsten

Van de tenen die in het najaar in een kas zijn geplant, kan vanaf maart tot mei worden geoogst. Tenen die in de volle grond zijn geplant, kunnen vanaf juli worden geoogst. Van de 'voorjaarstenen' kan vanaf juli tot oktober worden geoogst. Zodra het blad geel begint te kleuren is knoflook gereed om met loof en al te worden opgerooid. Laat de oogst aan de wind drogen zonder nat te worden. Als het bol-omwindsel mooi wit is en vliezig aanvoelt, moeten de bollen nog in huis (schuur, garage, zolder) nadrogen. By Luis Miguel Bugallo Sánchez (Lmbuga) - Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=18401524 - By Pivari - Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=13708911 - By Lee Kindness - http://www.pbase.com/wangi/macro (http://www.pbase.com/wangi/image/43467738), CC BY 2.5, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=1050609

Gebruik

Knoflook is een kruid met een zeer doordringende smaak en geur. Omdat knoflook zo’n doordringende smaak bezit, moet u slechts kleine hoeveelheden tegelijk gebruiken. Bij veel gerechten vormt knoflook een belangrijk onderdeel. De beroemde Zwitserse kaasfondue eist dat de pan met knoflook is ingewreven. Het geheim van de Italiaanse keuken is knoflook met een grote hoeveelheid peterselie. Zowel in Spanje als in Zuid-Amerika wordt knoflook vaak met zout in een houten mortier gewreven tot de twee tot één geheel zijn geworden, en dit zout wordt gebruikt om rijst, bonen, soepen, salades, groenten en vleesgerechten te kruiden. Wanneer u fijngehakt knoflook bakt of kookt, verliest het wat van zijn doordringende geur. Knoflook wordt zowel vers (geperst) als in poedervorm (gedroogd en gemalen) toegepast.
PARI-DAEZA De Verborgen Tuinen van Dick en Jeannette Vonhof
Pari-daeza
De Verborgen Tuinen van Dick en Jeannette Vonhof

© Pari-daeza

Kruiden: Allium sativum (Knoflook)

Algemeen

Knoflook is een bolgewas uit de lookfamilie (Alliaceae). De bol is samengesteld uit 5 tot 15 teentjes, omgeven door een papierachtig wit of paars omhulsel. De plant heeft tot 60 cm lange, platte bladeren en bloeit in de zomer met een wit-groene tot roze bolvormige bloeiwijze. Door Christian Ries - Eigen werk, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=10675656 - Door Unuplusunu - Eigen werk, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=27775965 - Door Stefan.lefnaer - Eigen werk, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=53310633 - By Steve46814 - Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=9842617

Opkweken

De plant groeit op goed doorlatende grond en in de volle zon. Bollen met grote tenen zijn het beste als plantgoed te gebruiken in maart of oktober. Bollen die in het najaar zijn geplant, kunnen goed tegen vorst. De opbrengst van in het najaar geplante bollen blijkt groter te zijn. Knoflook kan ook in een hobbykas worden geplant.

Oogsten

Van de tenen die in het najaar in een kas zijn geplant, kan vanaf maart tot mei worden geoogst. Tenen die in de volle grond zijn geplant, kunnen vanaf juli worden geoogst. Van de 'voorjaarstenen' kan vanaf juli tot oktober worden geoogst. Zodra het blad geel begint te kleuren is knoflook gereed om met loof en al te worden opgerooid. Laat de oogst aan de wind drogen zonder nat te worden. Als het bol-omwindsel mooi wit is en vliezig aanvoelt, moeten de bollen nog in huis (schuur, garage, zolder) nadrogen. By Luis Miguel Bugallo Sánchez (Lmbuga) - Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=18401524 - By Pivari - Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=13708911 - By Lee Kindness - http://www.pbase.com/wangi/macro (http://www.pbase.com/wangi/image/43467738), CC BY 2.5, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=1050609

Gebruik

Knoflook is een kruid met een zeer doordringende smaak en geur. Omdat knoflook zo’n doordringende smaak bezit, moet u slechts kleine hoeveelheden tegelijk gebruiken. Bij veel gerechten vormt knoflook een belangrijk onderdeel. De beroemde Zwitserse kaasfondue eist dat de pan met knoflook is ingewreven. Het geheim van de Italiaanse keuken is knoflook met een grote hoeveelheid peterselie. Zowel in Spanje als in Zuid-Amerika wordt knoflook vaak met zout in een houten mortier gewreven tot de twee tot één geheel zijn geworden, en dit zout wordt gebruikt om rijst, bonen, soepen, salades, groenten en vleesgerechten te kruiden. Wanneer u fijngehakt knoflook bakt of kookt, verliest het wat van zijn doordringende geur. Knoflook wordt zowel vers (geperst) als in poedervorm (gedroogd en gemalen) toegepast.
Planten en tuinwerk Planten en tuinwerk