© Pari-daeza

Kruiden: Allium sativum (Knoflook)

Algemeen

Knoflook      is   een   bolgewas   uit   de   lookfamilie   (Alliaceae).   De   bol   is   samengesteld   uit   5   tot   15   teentjes,   omgeven   door   een   papierachtig   wit   of   paars   omhulsel.   De   plant   heeft   tot   60 cm lange, platte bladeren en bloeit in de zomer met een wit-groene tot roze bolvormige bloeiwijze.                Door Christian Ries - Eigen werk, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=10675656   -   Door Unuplusunu - Eigen werk, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=27775965   -   Door Stefan.lefnaer - Eigen werk, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=53310633   -   By Steve46814 - Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=9842617 

Opkweken

De   plant   groeit   op   goed   doorlatende   grond   en   in   de   volle   zon.   Bollen   met   grote   tenen   zijn   het   beste   als   plantgoed   te   gebruiken   in   maart      of   oktober.   Bollen   die   in   het   najaar   zijn geplant, kunnen goed tegen vorst. De opbrengst van in het najaar geplante bollen blijkt groter te zijn. Knoflook kan ook in een hobbykas worden geplant.

Oogsten

Van   de   tenen   die   in   het   najaar   in   een   kas   zijn   geplant,   kan   vanaf   maart   tot   mei   worden   geoogst.   Tenen   die   in   de   volle   grond   zijn   geplant,   kunnen   vanaf   juli   worden   geoogst.   Van de   'voorjaarstenen'   kan   vanaf   juli   tot   oktober   worden   geoogst.   Zodra   het   blad   geel   begint   te   kleuren   is   knoflook   gereed   om   met   loof   en   al   te   worden   opgerooid.   Laat   de   oogst   aan de wind drogen zonder nat te worden. Als het bol-omwindsel mooi wit is en vliezig aanvoelt, moeten de bollen nog in huis (schuur, garage, zolder) nadrogen.       By Luis Miguel Bugallo Sánchez (Lmbuga) - Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=18401524   -   By Pivari - Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=13708911   -   By Lee Kindness - http://www.pbase.com/wangi/macro (http://www.pbase.com/wangi/image/43467738), CC BY 2.5, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=1050609 

Gebruik

Knoflook   is   een   kruid   met   een   zeer   doordringende   smaak   en   geur.   Omdat   knoflook   zo’n   doordringende   smaak   bezit,   moet   u   slechts   kleine   hoeveelheden   tegelijk   gebruiken.   Bij veel   gerechten   vormt   knoflook   een   belangrijk   onderdeel.   De   beroemde   Zwitserse   kaasfondue   eist   dat   de   pan   met   knoflook   is   ingewreven.   Het   geheim   van   de   Italiaanse   keuken   is knoflook   met   een   grote   hoeveelheid   peterselie.   Zowel   in   Spanje   als   in   Zuid-Amerika   wordt   knoflook   vaak   met   zout   in   een   houten   mortier   gewreven   tot   de   twee   tot   één   geheel   zijn geworden,   en   dit   zout   wordt   gebruikt   om   rijst,   bonen,   soepen,   salades,   groenten   en   vleesgerechten   te   kruiden.   Wanneer   u   fijngehakt   knoflook   bakt   of   kookt,   verliest   het   wat   van zijn doordringende geur. Knoflook wordt zowel vers (geperst) als in poedervorm (gedroogd en gemalen) toegepast.
PARI-DAEZA De Verborgen Tuinen van Dick en Jeannette Vonhof
Pari-daeza
De Verborgen Tuinen van Dick en Jeannette Vonhof

© Pari-daeza

Kruiden: Allium sativum (Knoflook)

Algemeen

Knoflook      is   een   bolgewas   uit   de   lookfamilie   (Alliaceae).   De   bol   is samengesteld   uit   5   tot   15   teentjes,   omgeven   door   een   papierachtig wit    of    paars    omhulsel.    De    plant    heeft    tot    60    cm    lange,    platte bladeren    en    bloeit    in    de    zomer    met    een    wit-groene    tot    roze bolvormige bloeiwijze.                Door Christian Ries - Eigen werk, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=10675656   -   Door Unuplusunu - Eigen werk, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=27775965   -   Door Stefan.lefnaer - Eigen werk, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=53310633   -   By Steve46814 - Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=9842617 

Opkweken

De   plant   groeit   op   goed   doorlatende   grond   en   in   de   volle   zon. Bollen   met   grote   tenen   zijn   het   beste   als   plantgoed   te   gebruiken   in maart      of   oktober.   Bollen   die   in   het   najaar   zijn   geplant,   kunnen goed   tegen   vorst.   De   opbrengst   van   in   het   najaar   geplante   bollen blijkt   groter   te   zijn.   Knoflook   kan   ook   in   een   hobbykas   worden geplant.

Oogsten

Van   de   tenen   die   in   het   najaar   in   een   kas   zijn   geplant,   kan   vanaf maart   tot   mei   worden   geoogst.   Tenen   die   in   de   volle   grond   zijn geplant,       kunnen       vanaf       juli       worden       geoogst.       Van       de 'voorjaarstenen'   kan   vanaf   juli   tot   oktober   worden   geoogst.   Zodra het   blad   geel   begint   te   kleuren   is   knoflook   gereed   om   met   loof   en al   te   worden   opgerooid.   Laat   de   oogst   aan   de   wind   drogen   zonder nat    te    worden.    Als    het    bol-omwindsel    mooi    wit    is    en    vliezig aanvoelt,   moeten   de   bollen   nog   in   huis   (schuur,   garage,   zolder) nadrogen.       By Luis Miguel Bugallo Sánchez (Lmbuga) - Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=18401524   -   By Pivari - Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=13708911   -   By Lee Kindness - http://www.pbase.com/wangi/macro (http://www.pbase.com/wangi/image/43467738), CC BY 2.5, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=1050609 

Gebruik

Knoflook   is   een   kruid   met   een   zeer   doordringende   smaak   en   geur. Omdat   knoflook   zo’n   doordringende   smaak   bezit,   moet   u   slechts kleine   hoeveelheden   tegelijk   gebruiken.   Bij   veel   gerechten   vormt knoflook     een     belangrijk     onderdeel.     De     beroemde     Zwitserse kaasfondue    eist    dat    de    pan    met    knoflook    is    ingewreven.    Het geheim    van    de    Italiaanse    keuken    is    knoflook    met    een    grote hoeveelheid    peterselie.    Zowel    in    Spanje    als    in    Zuid-Amerika wordt   knoflook   vaak   met   zout   in   een   houten   mortier   gewreven   tot de   twee   tot   één   geheel   zijn   geworden,   en   dit   zout   wordt   gebruikt om    rijst,    bonen,    soepen,    salades,    groenten    en    vleesgerechten    te kruiden.   Wanneer   u   fijngehakt   knoflook   bakt   of   kookt,   verliest   het wat    van    zijn    doordringende    geur.    Knoflook    wordt    zowel    vers (geperst) als in poedervorm (gedroogd en gemalen) toegepast.
Homepage Planten Tuinwerk
Planten en tuinwerk Planten en tuinwerk