© Pari-daeza

Speciale behandelingen

Sommige zaden kiemen minder makkelijk. Zij vergen een speciale behandeling voor het zaaien. Deze behandeling is vaak gerelateerd aan de omgeving waar de soort zich thuis voelt: tropen, koude streken, woestijnachtige gebieden waar vaak bosbranden voorkomen etc.

Zaden reinigen

Sommige zaden zoals die van Asimina triloba, hebben een vlies rond het zaadje dat de kieming afremt of verhinderd. Deze vliezen moeten worden verwijderd. De zaden vers uit de vrucht - de resten vruchtvlees verwijderd - het vlies gedeeltelijk losgemaakt - de schone zaden, vliezen verwijderd Zaden vers zaaien De zaden van sommige soorten verliezen snel hun kiemkracht zoals bijv. de zaden van de cacaoboom (Theobroma cacao). Deze zaden moeten zo snel mogelijk na het verwijderen uit de vrucht worden gezaaid. Voor veel tropische planten is het aan te bevelen de zaden zo snel mogelijk te zaaien. verse lychee’s - de schil verwijderen en het vruchtvlees - klaar om te zaaien - gezaaid

Zaden voorweken

De meest zaden kiemen doordat het zaadlichaam vocht opneemt. Door de zaden 24 uur te weken wordt de zaadhuid zachter en zwelt het evt. ingedroogde zaadlichaam. Nu kan het kiemproces makkelijker op gang komen.

Zaden stratificeren

Sommige soorten komen uit gebieden met koude winters. Vaak hebben deze zaden een koude periode nodig om te kunnen kiemen. Zo worden bijv. de zaden van Asimina triloba 3 maanden gestratificeerd door ze in in vochtig zand 3 maanden in de koelkast te bewaren bij ca. 4 o C. De schone zaden in turfmolm - labels met de naam en de zaaiaanwijzingen - label wanneer te zaaien - bakje met zaden in turfmolm onder in koelkast

Zaden scarificeren

Weer andere soorten brengen zaden voort die geen water kunnen opnemen. Dus zullen dus niet kiemen, tenzij de zaadhuid wordt beschadigd. In de natuur kan dit doordat de zaden het maag-darmkanaal van dieren passeren, ze geschuurd worden door zand en wind. Wij zullen onze toevlucht moeten zoeken in schuren of vijlen. Er is ook nog zoiets als thermische scarificatie. Dit komt veel voor bij planten uit gebieden waar vaak bosbranden voorkomen. Deze zaden worden beschadigd door de hoge temperatuur waardoor ze net na een bosbrand kiemen, net het tijdstip dat de jonge planten weinig concurrentie hebben van oudere planten die verbrand zijn. Deze zaden kunnen worden gerookt of worden geweekt in kokend water. Als je zulke zaden koopt zal meestal op de verpakking zijn aangegeven hoe te scarificeren. de gereedschappen zaaiaanwijzingen - de zaden kerven - het resultaat zaaiaanwijzingen - de zaden schuren -- zaden met de nagels vasthouden - het resultaat
PARI-DAEZA De Verborgen Tuinen van Dick en Jeannette Vonhof
Pari-daeza
De Verborgen Tuinen van Dick en Jeannette Vonhof

© Pari-daeza

Speciale behandelingen

Sommige zaden kiemen minder makkelijk. Zij vergen een speciale behandeling voor het zaaien. Deze behandeling is vaak gerelateerd aan de omgeving waar de soort zich thuis voelt: tropen, koude streken, woestijnachtige gebieden waar vaak bosbranden voorkomen etc.

Zaden reinigen

Sommige zaden zoals die van Asimina triloba, hebben een vlies rond het zaadje dat de kieming afremt of verhinderd. Deze vliezen moeten worden verwijderd. De zaden vers uit de vrucht - de resten vruchtvlees verwijderd - het vlies gedeeltelijk losgemaakt - de schone zaden, vliezen verwijderd Zaden vers zaaien De zaden van sommige soorten verliezen snel hun kiemkracht zoals bijv. de zaden van de cacaoboom (Theobroma cacao). Deze zaden moeten zo snel mogelijk na het verwijderen uit de vrucht worden gezaaid. Voor veel tropische planten is het aan te bevelen de zaden zo snel mogelijk te zaaien. verse lychee’s - de schil verwijderen en het vruchtvlees - klaar om te zaaien - gezaaid

Zaden voorweken

De meest zaden kiemen doordat het zaadlichaam vocht opneemt. Door de zaden 24 uur te weken wordt de zaadhuid zachter en zwelt het evt. ingedroogde zaadlichaam. Nu kan het kiemproces makkelijker op gang komen.

Zaden stratificeren

Sommige soorten komen uit gebieden met koude winters. Vaak hebben deze zaden een koude periode nodig om te kunnen kiemen. Zo worden bijv. de zaden van Asimina triloba 3 maanden gestratificeerd door ze in in vochtig zand 3 maanden in de koelkast te bewaren bij ca. 4 o C. De schone zaden in turfmolm - labels met de naam en de zaaiaanwijzingen - label wanneer te zaaien - bakje met zaden in turfmolm onder in koelkast

Zaden scarificeren

Weer andere soorten brengen zaden voort die geen water kunnen opnemen. Dus zullen dus niet kiemen, tenzij de zaadhuid wordt beschadigd. In de natuur kan dit doordat de zaden het maag- darmkanaal van dieren passeren, ze geschuurd worden door zand en wind. Wij zullen onze toevlucht moeten zoeken in schuren of vijlen. Er is ook nog zoiets als thermische scarificatie. Dit komt veel voor bij planten uit gebieden waar vaak bosbranden voorkomen. Deze zaden worden beschadigd door de hoge temperatuur waardoor ze net na een bosbrand kiemen, net het tijdstip dat de jonge planten weinig concurrentie hebben van oudere planten die verbrand zijn. Deze zaden kunnen worden gerookt of worden geweekt in kokend water. Als je zulke zaden koopt zal meestal op de verpakking zijn aangegeven hoe te scarificeren. de gereedschappen zaaiaanwijzingen - de zaden kerven - het resultaat zaaiaanwijzingen - de zaden schuren -- zaden met de nagels vasthouden - het resultaat
Planten en tuinwerk Planten en tuinwerk